klamydia

Anna, 23: ”Kun sain tietää klamydiasta, seksin harrastaminen tuntui pelottavalta”

”Silloinen kumppanini luuli kärsivänsä virtsaputkentulehduksesta, mutta lääkärissä selvisikin, että kyse oli klamydiasta. Itselläni ei ollut minkäänlaisia oireita. Pääsin heti testeihin ja odotin tuskaisena vastausta viikon. Positiivinenhan sieltä napsahti. Vaikkei se tullut yllätyksenä, se järkytti silti.

Miehen mukaan hänellä ei ollut ennen minua yli vuoteen seksikumppaneita. Hän oli lähes varma, että tauti oli minulta peräisin. Minulla oli hieman aktiivisempi seksielämä, ja hänen oireensa olivat alkaneet minun aikanani. Hirveältähän se tuntui, että minun säätöjeni takia hänellä oli klamydia.

Mietin, kuinka monta muuta olin jo ehtinyt tartuttaa. Kerroin klamydiasta kaikille, joiden kanssa olin ollut edellisten testien jälkeen. Suurimman osan kanssa olimme hyvissä väleissä, joten he ottivat asian hyvin vastaan ja kävivät testeissä. Kukaan ei kuitenkaan ollut saanut tartuntaa. Se sai minut epäilemään silloisen kumppanini rehellisyyttä. Onneksi klamydiani saatiin hoidettua.

Erilaisten vuotohäiriöiden takia hakeuduin myöhemmin lääkäriin ja Papa-kokeessa näkyi tunnistamaton löydös. Tarkempien tutkimuksien myötä minulla todettiin olevan endometrioosi.

Kuukausien päästä huomasin diagnoosinippua selatessani rivin, jossa luki myös ”kondylooma”. Järkytys oli suuri, sillä en ollut tajunnut sitä aiemmin. Kondyloomalöydös oli niin pieni, ettei sille tehty mitään. Joudun nykyään ravaamaan lääkärissä vuosittain tarkastuskäynneillä tsekkauttamassa, onko patti kadonnut kohdunsuultani. Kondomin käytöstä on tullut ehdotonta. Kun sain tietää klamydiasta, seksin harrastaminen tuntui pelottavalta. Kun tauti oli hoidettu, myös pelkoni katosi.”

Annan nimi on muutettu.

Lue myös:

Epäiletkö sukupuolitautia? Näistä oireista tunnistat

Kuinka usein gynekologilla pitäisi käydä?

Näin pidät huolta hedelmällisyydestäsi

Teksti Henna Huuskonen
Kuvat Fotolia