Kiikarissa unelmien mies

Etsitkö unelmien poikamiestä? Mieskriteerit on hyvä välillä päivittää, sillä muuten voit kävellä onnesi ohi.

Moni meistä uskoo, että se täydellinen toinen puolisko kävelee jonain päivänä kadulla vastaan. Olemme pienestä asti määritelleet tätä unelmiemme urosta, ja kriteerit ovat vuosien varrella usein vain nousseet.

– Joskus partnerista muodostuu niin epätodellinen kuva, ettei sillä ole enää mitään tekemistä hyvän parisuhteen kanssa, huomauttaa psykologi ja parisuhdeterapeutti Marjo Kokko Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöstä.

Odotuksiimme vaikuttavat kasvatus, ystävät, elämänkokemus, koulutus ja aikaisemmat suhteet. Lisäksi media luo harhakuvaa siitä, että kumppanin tulisi olla samaan aikaan sekä komea rakastaja, menestyvä uramies, hyvä isä että täydellinen sielunkumppani. Ei siis ihme, että unelmoimme astuvamme alttarille itse ylijumalan kanssa. Totuus on kuitenkin se, että tätä fantasiamiestä odotellessa se todellinen oikea voi jäädä huomaamatta.

Herra Täydellisen metsästyksessä tulisikin olla realistinen ja miettiä, mikä on omassa elämässä tärkeää. On eri asia etsiä hyvää isäkandidaattia kuin jännittävää kumppania maailmanympäriseikkailuun. Myös kohtuullisuus ja armeliaisuus ovat etsinnöissä arvossaan: emmehän vaadi ystäviltäkään täydellisyyttä.

– Ihmiset haluavat usein kumppanin, joka on niin sosiaalisesti kuin ulkoisesti heitä itseään vaikuttavampi. Toisen tulisi toimia ikään kuin oman statuksen symbolina, kertoo psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta.

– Kannattaakin pohtia, ovatko kriteerit asioita, joita toivoisi olevan itsessään, mutta hakeekin niitä toisen kautta, Kokko muistuttaa.

On turhaa etsiä ihmistä, joka täyttäisi kaikki vaatimukset. Ei ole nimittäin tarkoitus, että yksi henkilö vastaa ihmisen kaikkiin tarpeisiin. Sitä varten ovat olemassa ystävät ja perhe. Toisten mielipiteille ei myöskään kannata antaa liikaa painoarvoa. Kumppaninvalinta on jokaisen omalla vastuulla, koska joudumme pärjäämään omillamme myös silloin, kun suhteessa syntyy haasteita.

Hyvän suhteen salaisuus

Monet toivovat, että oma kulta on myös ulkoisilta ominaisuuksiltaan vähintään omaa tasoa. Pitkän ja onnellisen suhteen on kuitenkin todettu rakentuvan samoista arvoista ja siitä, että osataan keskustella sekä näyttää tunteet. Ulkoiset seikat ovat siis pelkkää bonusta.

– Hyvässä suhteessa sallitaan toisen epävarmuudet ja hankalatkin puolet, kunhan ne pysyvät kohtuudessa, Kokko painottaa.

Parisuhdevinkkejä pursuaa ovista ja ikkunoista, mutta silti suhteissa annetaan aina vain helpommin periksi. Koska yhdessä oleminen ei ole enää välttämätöntä hyvinvointiyhteiskunnassamme, on usein helpompaa etsiä tilalle uusi kumppani kuin yrittää korjata suhde.

– Täydellistä suhdetta ei ole olemassa, mutta hoidettu liitto on aina parempi kuin hoitamaton, Vaaranen muistuttaa.
– Joskus ero on silti paras vaihtoehto. Alistamista, päihteitä, rasismia tai esimerkiksi väkivaltaa ei kenenkään tule sietää, Kokko muistuttaa.

Mistä tunnistaa oikean?

Sanotaan, että rakkaus tekee sokeaksi. Pään pyörälle vetävät tunteet ovat kuitenkin hyvin arvokkaita sen oikean löytämisessä. Kunnon kumppanin pitääkin viedä jalat alta. Joillakin fiilikset tulevat hitaasti, toisilla saman tien. Sitoutumisvaiheessa unelmien partnerin voi tunnistaa siitä, että kumpikin haluaa suunnitella tulevaisuutta yhdessä, ja toisen menettäminen on kamalinta, mitä voisi kuvitella.

– Uskon, että jokaiselle on olemassa monta oikeaa. Usein törmää niistä ainakin yhteen, Kokko vakuuttaa.

– Sen oikean löytäminen on pitkän prosessin ja valintojen tulos. Jokaisen pitää itse kasvaa omien valintojensa mittaiseksi ja todeta, että juuri hän on täydellinen kumppani minulle, Vaaranen kiteyttää.

Katso CosmoTV:n galluppi täältä: Cosmo Kysyy