känniseksi

Onko känniseksi koskaan hyvä idea?

Humalassa halut ja kyvyt eivät aina kohtaa.

Mies ei ole ehkä ihan sitä, mitä odotit, mutta ei sillä ole mitään väliä. On pimeää, ja veressäsi on enemmän promilleja kuin aikoihin. Olette toistenne kimpussa, kunnes muistatte ehkäisyn. Hänen kätensä haparoi kondomin housujen taskusta, mutta pakkausta on vaikea avata, kondomia vielä vaikeampi laittaa. Aikaa kuluu, himot kasvavat ja kärsivällisyys katoaa. Äkkiä, tai kohta ei tee enää mieli. Kondomi jää, eihän kerta raskaaksi tee. Känniseksi on vaivaannuttavaa sähläämistä, mutta silti tyydyttävää. Hyvä puoli on, ettet muista seksistä – tai miehestä – mitään enää huomenna.

Kyllä, kohtaus on vuoden 2007 Paksuna- komediasta, mutta ei se ole kaukana tosielämästäkään. Alkoholi ja seksi ovat nimittäin riskialtis kombo, jonka seurauksena halut ja kyvyt eivät aina kulje käsi kädessä. Paksuna-leffassa humalan ja yhden illan jutun yhdistelmä johti kömpelöön, himojen sanelemaan känniseksiin ja ei-toivottuun raskauteen. Fakta on, että pieni annos alkoholia rentouttaa ja lisää seksuaalista halukkuutta, mutta suurempi annos laskee seksuaalista kyvykkyyttä, nautintoa ja harkintakykyä. Vaikka seksi bileillan päätteeksi kuulostaisikin aamun pikkutunneilla briljantilta idealta, kroppa saattaa olla eri mieltä. Suuri määrä alkoholia sotkee aivojen mielihyväjärjestelmän ja turruttaa aisteja. Tuntoherkkyys katoaa, ja tunteet laimenevat. Lopputuloksena saattaa siis nautinnon sijaan olla se, ettei mikään tunnu oikein miltään.

– Liian suuri määrä alkoholia vie pois herkkyyttä ja aistillisuutta. Seksistä tulee silloin vain jyystämistä, kliininen seksologi ja psykoterapeutti Leena Hattunen vahvistaa.

Nousussa/laskussa

Alkoholi vähentää mielihyvän kokemiseen vaikuttavien serotoniinin ja dopamiinin määrää kehossa sekä hidastaa oksitosiinin tuotantoa, joka normaalisti parantaa kiihottumista ja emättimen tuntoherkkyyttä. Alkoholi myös lisää limakalvojen kuivuutta sekä hidastaa verenkiertoa ja hengistystä, jolloin orgasmin saaminen hankaloituu.

Mitä enemmän humalassa olet, sitä todennäköisemmin et saa orgasmia. Miehillä humalatila taas laskee testosteronien tasoa ja erektion saamisesta ja säilyttämisestä tulee vaikeaa.

Paradoksi piilee siis siinä, että humalassa seksiä tekee yleensä tavallista enemmän mieli, mutta se ei täytä puoliakaan niistä hyvän seksin kriteereistä, joita sinulla on selvinpäin.

– Seksissä nautinto on keskeinen asia, ja aktin pitää tuntua kivalta. Jos se on vain örvellystä eikä siitä saa mitään tyydytystä, voi sanoa nätisti, että siirretään seksi huomiseen. Ihmisillä on hirveästi ajatuksia siitä, miten seksin kuuluisi mennä. Tällaisessa tilanteessa pitää vain hyväksyä, että kumppani on umpikännissä, eikä seksistä tule nyt yhtään mitään, Hattunen pohtii.

Heti kun alkoholia ottaa liikaa, se vetää maan vetovoiman tavoin kaiken alaspäin. Suupielistä ja erektiosta lähtien.

Siinä missä alkoholi vähentää nautintoa, se myös madaltaa kipukynnystä.

– Humalassa saattaa suostua juttuihin, joihin ei muuten koskaan suostuisi.

Alkoholi hämärtää ajattelun ja tekee vähän villimmäksi. Sanonta siitä, että alkoholi on viisasten juoma ei siis ole turha.

Aivan. Alkoholi poistaa estoja, lisää riskinottoa ja tekee rohkeammaksi, hyvässä ja pahassa. Silloin tulee tehtyä ja sanottua kaikenlaista, joka selvinpäin hävettäisi. Mukaan saattaa tarttua tyyppi, joka ei normaalisti miellyttäisi silmää lainkaan, sillä huuruisten rakkauslasien takaa kaikki ihmiset näyttävät ihanan täydellisiltä. Jotkut taas juovat itsensä niin humalaan, etteivät muista aamulla, päättyikö ilta seksiin, millaista se kenties oli ja huolehtiko kumpikaan ehkäisystä.

– Humalassa hällä väliä -asenne korostuu. Silloin luottaa siihen, ettei mitään kuitenkaan tapahdu. Että en voi tulla raskaaksi tai saada sukupuolitautia, eihän niin ole tapahtunut ennenkään.

Hattunen muistuttaa kuitenkin, ettei alkoholi oli yksistään joko hyvä tai paha, vaan enemmänkin tilanne- ja määräsidonnainen.

– Heti kun alkoholia ottaa liikaa, se vetää maan vetovoiman tavoin kaiken alaspäin. Suupielistä ja erektiosta lähtien, Hattunen vertaa.

Alkoholi vaikuttaa naisiin ja miehiin eri lailla, ja jokainen elimistö käsittelee alkoholia omalla tavallaan. Naisilla humalatilan ja seksin yhdistelmän toimivuuteen vaikuttavat muun muassa se, syökö pillereitä vai ei, ja missä vaiheessa kuukautiskierto on. Tärkeintä on oppia tuntemaan omat rajansa.

Osalla jo kolme alkoholiannosta riittää aiheuttamaan hallaa seksuaalitoiminnoille, osalta homma sujuu viidenkin annoksen jälkeen.

Pelko pois!

”Pakko ottaa yksi rohkaisu, jännittää niin!” Tuttu tunne, eikö? Kun alkoholiannosten määrän pitää illan aikana maksimissaan kahdessa, vaikutukset ovat pääsääntöisesti vain positiivisia. Parin viinilasillisen myötä paineet vähenevät ja seksuaalinen suorituskyky paranee. Hormonit lähtevät hyrräämään, ja seksiä tekee enemmän mieli. Itsensä tuntee silloin kauniimmaksi, seksikkäämmäksi ja kaikkivoipaisemmaksi kuin tavallisesti. Syy on alkoholin kohottamissa testosteronimäärissä, jotka buustaavat erotiikkaa ja seksuaalisuutta.

– Pieni määrä alkoholia saa hehkumaan ja tuo punan poskille. Nousuhumalassa olevat ihmiset näyttävät yleensä hirmukauniilta, sillä he ovat hymyileväisiä ja iloisia. He ovat alttiimpia ottamaan kontaktia tuntemattomiin, juttelemaan ja koskettelemaan, Hattunen kertoo.

Parhaimmillaan alkoholi myös rentouttaa ja lievittää stressiä.

– Nousuhumalassa on kuplivaa, kihelmöivää ja kohottavaa energiaa. Jos esimerkiksi ekoilla treffeillä jännittää, lasillinen viiniä lämmittää ihanasti ja poistaa estoja ja pelkoja.

Aivan sama siis, onko hänen makuuhuoneessaan armoton valaistus, ovatko alusvaatteesi liian arkiset tai kolahtavatko hampaanne yhteen, kun suutelette. Pieniin kömmähdyksiin suhtautuu hiprakassa rennommin ja huumorilla. Kun olet löytänyt kultaisen keskitien, negatiiviset ajatukset ja turhasta stressaaminen ovat viimeisiä asioita, jotka otat mukanasi makuuhuoneeseen.

Lue myös:

Humalainen nainen ei tee vaikutusta

Leena, 21 & Nina, 28: ”Emme tarvitse alkoholia elämäämme”

Kaksi kuukautta ilman alkoholia – nämä asiat yllättivät

Teksti Linda Forss
Kuvat Fotolia