Kaikki mitä sinun tulee tietää avoimista suhteista ja kuinka aloitat sellaisen

Nyt ollaan jännän äärellä!

Avoimet suhteet eivät varsinaisesti ole maailmanhistorian mittakaavassa mikään uusi ilmiö, mutta jos olet koko ikäsi ollut yksiavioisissa suhteissa, voi parisuhteen avaaminen tuntua hämmentävältä, jännittävältä, pelottavalta, kihelmöivältä… tai kaikelta edellä mainitulta!

Mitä sääntöjä avoimessa suhteessa on? Onko mitään sääntöjä? Kestääkö parisuhde muut seksi- ja deittikumppanit, vai hajoaako yhteinen tulevaisuus pirstaleiksi? Jos mietit avointa suhdetta, voi päässäsi liikkua paljon erilaisia kysymyksiä. Mitään varmoja vastauksia ei tietenkään ole, sillä avoimia suhteita on juuri niin monenlaisia kuin on parisuhteitakin. Tässä muutama asia, joita kannattaa miettiä uusia parisuhdemalleja pohtiessa!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Termistö tutuksi

Mikä on avoimen suhteen ja polyamorisen suhteen ero? Tässä se tulee: avoimessa suhteessa sinulla on yksi kumppani, mutta harrastatte seksiä (tai vaikkapa deittailette) myös muiden kanssa. Polyamoriassa taas kumppaneita on useita. Mieti siis ennen parisuhteesi avaamista, mihin haluat muutosta. Jos haluat kumppanuutta, mutta myös lisää seksikokemuksia vieraiden ihmisten kanssa, voi parisuhteen avaaminen toimia.

2. Mieti vaikutuksia pitkällä tähtäimellä

Kyllä, uusien seksikokemusten saaminen voi kuulostaa jännittävältä, mutta muista pohtia asiaa monelta kantilta. Älä mieti vain sitä, miten hauskaa sinulla tulee olemaan. Mieti vakavasti miltä sinusta tuntuu, kun kumppanisi pitää hauskaa muiden partnereiden kanssa. Olisitko kateellinen? Vihainen? Iloinen? Mieti erilaisia tilanteita päässäsi ja kuinka suhtautuisit niihin – tämä helpottaa miettimään seuraavia peliliikkeitäsi.

3. Tunnustele hienovaraisesti kumppanisi fiiliksiä

Jos olet tällä hetkellä perinteisessä yksiavioisessa suhteessa, älä pudota ”Mä hei haluaisin avoimen suhteen” pommia kumppanisi syliin tuosta noin vaan! Yksiavioisuus ja lupaus olla vain yhden ihmisen kanssa voi merkitä kumppanillesi enemmän kuin arvaatkaan. Siksi on tärkeää hienovaraisesti tunnustella tilannetta ja kautta rantain tiedustella murusi ajatuksia avoimesta suhteesta. Ota asia esille esimerkiksi niin, että näytät hänelle lehtiartikkelin avoimista parisuhteita (voit esimerkiksi linkata hänelle juuri tämän jutun!) ja kysyt hänen yleistä mielipidettään asiaan. On vissi ero dumaako kumppanisi ajatuksen täysin vai onko hän varovaisen kiinnostunut aiheesta.

4. Valmistaudu kumppanisi reaktioon

Älä oleta tietäväsi mitä kumppanisi ajattelee avoimista suhteista. Voi olla, että olet vihjaillut aiheesta ja saanut jonkinlaista vastakaikua, mutta tilanne voi kääntyä vielä miten päin tahansa, kun konkreettisesti otat esille mahdollisuuden suhteen avaamisesta muille osapuolille. Kumppanisi saattaa reagoida tavalla, jota et olisi ikinä osannut kuvitella. Valmistaudu henkisesti pahimpaan ja ole valmiina vakuuttamaan kumppanisi siitä, että suhteenne on nykyisellään toimiva, eikä siitä puutu mitään. Avoin suhde voi olla hyvä mahdollisuus, mutta se ei ole kaikkien juttu.

5. Sopikaa selvät pelisäännöt ja keskustelkaa

Olette nyt puhuneet asiat halki ja päättäneet ryhtyä avoimeen suhteeseen. Hienoa! Tämä oli kuitenkin vasta ensimmäinen askel toimivaan avoimeen suhteeseen. Seuraavaksi teidän täytyy käydä keskusteluja siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Missä menevät rajat? Kuinka paljon haluatte jakaa tietoa muista seksi- ja treffikumppaneista? Joku voi haluta tietää kaiken, toinen taas ei mitään. Tapoja on monia.

6. Keskustelkaa hieman lisää

Vaikka kuinka kävisitte läpi mahdollisia skenaarioita, voi uusi suhdemalli silti tuoda pintaan tunteita, joihin ette ole osanneet varautua. Mitä jos kumppanillasi onkin paljon, PALJON enemmän vientiä kuin sinulla? Maailman vahvimmallakin itsetunnolla varustettu ihminen voi alkaa kyseenalaistaa omaa kuumuuttaan, kun kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut. Entä jos sinun panokaverisi lähettää flirttailevia WhatsApp-viestejä, joista kumppanisi pahoittaa mielensä?

Panostakaa kommunikaatioon ja jutelkaa epämiellyttäviltäkin tuntuvat asiat halki. Mustasukkaisuus on luonnollinen tunne, eikä sitä tarvitse pelätä. Tärkeää on, että olette kartalla toisen fiiliksistä.

7. Ota huomioon kaikki osapuolet

Ole reilu kaikkia osapuolia kohtaan ja tee aikeesi läpinäkyviksi. Sinulla on seurustelukumppani, mutta myös muut tekemisissäsi olevat tyypit ovat oikeita ihmisiä, joilla on tunteet. Jos esimerkiksi haluat jonkun kivan tyypin kanssa vain seksiä ja satunnaista haliseuraa, älä kutsu suhdemuotoanne polyamoriaksi. Tee uusille partnereille alusta asti selväksi mitä haluat ja missä menevät rajat.

8. Pidä huolta seksuaaliterveydestäsi

Kun uusia seksikumppaneita tulee kuvioihin, pitää sinun kiinnittää huomiota ehkäisyyn ja seksitauteihin. Käy sukupuolitautitesteissä, käytä kondomia ja puhu kumppaneidesi kanssa avoimesti seksuaaliterveydestä.

9. Älä painosta kumppaniasi avoimeen suhteeseen

Olipa mielitiettysi mielipide sitten mitä tahansa, on hänellä täysi oikeus tuntea erilaisia tunteita. Avoimen suhteen kanssa ei voi oikein tehdä kompromissejä! Jos toisesta ei tunnu hyvältä, älä painosta tai uhkaile häntä. Jos sinä haluat avoimen suhteen ja kumppanisi ei, niin kumppanin päätä voi olla vaikea kääntää.

10. Avoin suhde ei pelasta hajoamaisillaan olevaa parisuhdetta

Aivan kuten lasten hankkiminen, ei yksiavioisen parisuhteen muuttaminen avoimeksi pelasta suhdetta, jos olette miettineet eroa. Avoin suhde ei myöskään onnistu, jos käytät hyväksi useamman kumppanin tarjoamaa näennäistä vapautta, mutta oikeasti katselet uutta seurustelukumppania. Jos et pysty olemaan rehellinen, älä ole avoimessa suhteessa. Kommunikaatio ja selvät sävelet ovat avainasioita toimivaan avoimeen suhteeseen.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

Avoin suhde – voiko se oikeasti toimia?

Elle: Voiko eron välttää muuttamalla erilleen?

Teksti Mona Kuoppamaa