seksilelut

Kaikki, mitä sinun täytyy tietää seksileluista

Hysterian hoidosta kännykkäsovellukseksi. Seksilelut ovat kulkeneet pitkän matkan yöpöytäsi laatikkoon.

– Luulen, että olen rakastunut, Miranda huokaa Sinkkuelämää-sarjassa.

Tällä kertaa kyseessä ei ole uusi mies vaan vibraattori. Pian myös Charlotte päätyy seksikauppaan ja jää koukkuun samaan hieromasauvaan.

Laite oli 1980-luvulla kehitetty kaninmuotoinen Rabbit. Sarjassa saadun laajan näkyvyyden ansiosta sen myynti räjähti, ja samalla se mursi monta seksileluihin liittynyttä tabua. Rabbit on japanilainen keksintö ja muistuttaa kania siksi, ettei Japanissa saanut tuohon aikaan valmistaa aitoa penistä muistuttavia vibraattoreita.

Kiitos Sinkkuelämää-sarjan, 2000-luvun alun vibraattorihuuma oli niin valtaisa, että voisi luulla niiden olevan tuore keksintö. Seksileluja on kuitenkin ollut olemassa aina. Saksasta on löydetty hiotusta kivestä valmistettu tekopenis, jonka arvioidaan olevan 28 000 vuotta vanha. Moni tutkija uskoo, että sitä käytettiin seksileluna.

Muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset olivat tunnetusti vapaamielisiä. Toreilla kaupiteltiin olisbos-dildoa erityisesti sinkuille ja naisille, joiden miehet olivat sodassa. Antiikin aikoina oltiin myös ilahduttavan innovatiivisia: roomalaiset kehittivät tupladildon, jota saattoi käyttää esimerkiksi ystävän kanssa, ja kreikkalaiset keksivät päällystää kivestä tehdyn esineen nahalla. Liukkarina toimi oliiviöljy. Varakas väki puolestaan osti hopeasta, kullasta ja norsunluusta valmistettuja välineitä. Luksusta oli saatava myös seksileluissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taikasauva hysteerisille naisille

Tarina kertoo, että viettelijänä tunnettua Egyptin faaraota Kleopatraa on kiittäminen vibraattorista. Historiankirjojen mukaan nokkela hallitsija täytti onton kurpitsan vihaisilla ampiaisilla. Kekseliästä mutta melko riskialtista.

Nykyinen hieromasauva kehitettiin 1800-luvun loppupuolella. Silloin keksittiin, että orgasmeilla voidaan hoitaa naisten hysteriaa. Seksinpuutteelle annettiin tuolloin Englannissa lääkärin diagnoosi. Aiemmin lääkärit olivat yrittäneet saada naiset laukeamaan sormin, mutta mekaaninen laite teki operaatiosta nopeamman ja varmemman. Laite arkipäiväistyi nopeasti, ja vuosisadan vaihteessa sen pystyi tilaamaan postimyynnistä kotiin. Vibraattori oli yksi ensimmäisistä sähköllä toimivista kodinkoneista leivänpaahtimen ja ompelukoneen ohella.

Siitä alkaen vibraattorit ovat olleet vuoroin myötä- ja vastatuulessa. 1920-luvulla hieromasauvat alkoivat näkyä eroottisissa elokuvissa ja katosivat sen vuoksi tavallisista kodeista. 1970-luvun taitteessa naisten seksuaalisen vapautumisen myötä keksittiin, että niskahierontalaitteet voivat tuottaa uudenlaista nautintoa. The Magic Wand -hierontalaitteesta tuli yksi maailman myydyimmistä vibraattoreista.

Kuin apteekin hyllyltä

2000-luvulla seksilelut kokivat renessanssin, ja vibraattorit palasivat vihdoin makuuhuoneisiin. Vihdoin ymmärrettiin, että ne parantavat sekä sinkkujen että pariskuntien seksielämää. Jopa 75 prosenttia naisista ei saa seksin aikana orgasmia ilman apuvälineitä. Vibraattori lisää tutkitusti naisten seksuaalista halua ja tuo monelle ensi kertaa huipennuksen sängyssä.

Seksilelujen arkipäiväistymiseen vaikutti myös se, että lelut alkoivat näkyä yhä enemmän populaarikulttuurissa. Vuonna 2011 ilmestyi Hysteria-elokuva, joka kertoo vibraattorien lääketieteellisestä historiasta. Elokuvaa tähditti moni Hollywood-julkkis, kuten Hugh Dancy, Felicity Jones ja Maggie Gyllenhaal, joka paljasti, että rooli oli hänestä todella haastava.

– Vibraattoreissa on jotain noloa. Vaikka monella on sellainen, siitä ei juuri puhuta. On erikoista, että sata vuotta sitten naiset eivät saaneet äänestää, mutta he saivat mennä lääkärin vastaanotolle masturboitaviksi, Maggie sanoi tuolloin The Guardian -lehden haastattelussa.

50 Shades of Grey -kirjasarjan ja -elokuvan myötä sidontavälineiden myynti tuplaantui ja Ben Wa -geishakuulien myynti kolminkertastui. Brändi lanseerasi oman seksilelumalliston, johon kuului muun muassa penisrengas ja hierontaöljyjä.

– Sarja teki rajusta, hieman pikkutuhmasta seksistä trendikästä ja sallittua, Kaalimato.comin Annukka Lavikainen vahvistaa. Hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja, seksuaaliterapeutti ja auktorisoitu seksuaalineuvoja.

Monet julkkiksetkin vannovat seksilelujen nimeen: Eva Longoria on kertonut lahjoittavansa pupuvibraattorin kaikille ystävilleen, koska ”orgasmi on paras mahdollinen lahja.” Muun muassa Beyoncé, Kristen Stewart ja Rihanna on bongattu seksikaupassa, ja Jennifer Lawrence hauskuutti Conan O’Brienia kertomalla, kuinka siivooja löysi hänen seksilelulaatikkonsa.

On tultu kauas niistä ajoista, dildon takia piti luikahtaa punastellen hämyiseen seksikauppaan. Vuodesta 2008 niitä on voinut ostaa apteekeista, ja paria vuotta myöhemmin ne tulivat ruokakauppojen hyllyille. Kun ottaa huomioon vielä nettishoppailun helppouden, ei ole ihme, että RFSU:n tekemän tutkimuksen mukaan puolet pohjoismaisista 20–45-vuotiaista naisista ja miehistä omistaa seksilelun. Niiden myynnissä on piikki aina joulun alla ja kesällä, ja vibraattorista on tullut maailman myydyin seksilelu.

Lelujen yleistymisestä huolimatta ne ovat edelleen aihe, josta ei välttämättä mainita edes läheisimmille ystäville.

– Seksi on intiimi asia, josta ei puhuta kovin avoimesti. Se on kuitenkin muuttumassa etenkin nuoren sukupolven keskuudessa. Silloin kun yksi kaveriporukasta uskaltaa mainita vibraattoristaan, muutkin avautuvat aiheesta. Monet pitävät jopa seksilelublogia.

Lelut heräävät henkiin

Nautinnon lisäksi seksileluilla on useita terveyshyötyjä, joita Lavikainenkin korostaa työssään.

– Esimerkiksi naisilla geishakuulat vahvistavat lantionpohjalihaksia, mikä puolestaan vähentää vaikkapa virtsankarkailua.

Tutkimusten mukaan naiset ja miehet, jotka käyttävät seksileluja, pitävät keskivertoa parempaa huolta seksuaaliterveydestään ja käyvät muita useammin lääkärintarkistuksessa. Ilmiön arvellaan johtuvan siitä, että seksilelujen ansiosta oman kropan kanssa tulee sinuiksi.

Tulevaisuudessa lelulaatikosta löytyy yhä monipuolisempaa viihdykettä. Seksileluteollisuus on nykyään miljardibisnestä, ja nopeasti kehittyvä teknologia tulee entistä enemmän osaksi suunnittelua. The Guardian -lehden tiedejutussa arvioitiin, että vuoteen 2050 mennessä robotit korvaavat seksityöläiset ja seksilelut heräävät eloon.

Jo nyt on saatavilla vibraattoreita, joita voi ohjelmoida kännykkään ladattavan sovelluksen avulla. Ne toimivat myös etänä, joten vaikkapa työmatkalla oleva kumppani voi osallistua sooloseksisessioon. Tervetuloa puhelinseksin uudelle aikakaudelle!

– Trendinä on selvästi myös aidon seksin jäljittely. Vibraattorin rinnalle on tullut pulsaattori, joka tekee edestakaista liikettä. Materiaalit muistuttavat enemmän aitoa ihoa, ja esimerkiksi Womanizer-klitoriskiihotin simuloi imemistä, Lavikainen kertoo.

Seksilelujen kirjo on nykyään valtava, ja niiden käyttäminen yleisempää kuin koskaan. Siksi on kulunutta ajatella, että seksilelut kuuluvat vain sinkkujen kuivaan kauteen tai polttarihuvitukseksi.

– Seksileluihin tutustuminen on kuin viinien maistelua. Niissä on eroja, ja joutuu hieman opiskelemaan eri lajeja ennen kuin oppii, mistä tykkää, Lavikainen sanoo.

Lähteet: The Guardian, Buzzfeed, mic.com, Marie Claire ja kinkly.com.

Lue myös:

6 x näin valmistaudut anaaliseksiin ensimmäistä kertaa

7 kummallista seksimyyttiä, joiden olisi jo aika kuolla – unohda nämä heti!

 

Teksti Ida Valpas
Kuvat Anna Huovinen