janni hussi

Janni Hussi: ”Pettymys on suuri, kun työneuvotteluissa puheet kääntyvät alapääjuttuihin”

Kolumnistimme Janni Hussi on kyllästynyt törkykommentteihin työhön liittyvissä tilanteissa. Pahinta on, että kun vetää rajat siihen, millaista kohtelua sietää, töihin palkataan joku muu.

Jos ei tolla peräsimellä irtoa, niin ei sitten millään! Tämä voisi olla hauska letkautus tyttöjen illan etkoilla parhaan kaverisi suusta. Lause on kuitenkin vähemmän hauska, kun sen sanoo miespuolinen kollegasi.

Vaikka Suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on suhteellisen hyvällä mallilla, meilläkin on vielä paljon tekemistä. Valitettavan usein meihin naisiin kohdistuu ulkonäköön ja osaamiseen liittyviä kommentteja ja vaatimuksia, erityisesti työelämässä.

Paikalla vain silmänruokana

Joskus nuorena ajattelin, että kommentit ulkonäöstäni työn nimissä olivat ihan okei – ne nyt vain kuuluvat asiaan. Mitä enemmän ikää on karttunut, sitä vähemmän siedän ala-arvoisia kommentteja. Joudun kuitenkin edelleen kipuilemaan näiden asioiden kanssa ja tiedän, että niin joutuvat myös muut naispuoliset kollegani.

Intoa on vaikea peitellä, kun olet havitellut unelmiesi työtä ja lopulta saat keskusteluyhteyden auki tulevaisuuden mahdollisuuksistasi. Hyvin pian keskustelujen edetessä kuitenkin huomaat, että puheenaiheet kääntyvät kerta toisensa jälkeen alapääjuttuihin ja siihen kuinka upealta näyttäisitte alasti yhdessä. Vaikka kummatkin ovat varattuja, se ei tunnu rajoittavan juttuja.

Hyvin pian keskustelujen edetessä kuitenkin huomaat, että puheenaiheet kääntyvät kerta toisensa jälkeen alapääjuttuihin ja siihen, kuinka upealta näyttäisitte alasti yhdessä.

Pettymys on suuri. Ollaan pattitilanteessa, jossa alat arvioida ammattitaitoasi ja arvojasi. En keksi montaa yhtä loukkaavaa tilannetta. Olet kuvitellut olevasi paikalla, koska osaamistasi arvostetaan, mutta sinut onkin pyydetty paikalle vain silmänruoaksi. Rajojasi kokeillaan ja testataan, kuinka pitkälle olet valmis menemään unelmaduunisi takia. Kun ilmoitat, ettei sinulle voi puhua kuin prostituoidulle, huomaat, ettei puhelimesi enää pärisekään ja joku muu on palkattu tekemään hommasi.

Kaikista suurin dilemma on se, että vaikka olet toiminut oikein ja arvojesi mukaisesti, et kuitenkaan uskalla puhua asiasta julkisesti, koska pelkäät, että sen jälkeen kaikki muutkin työt menevät sivu suun. Joudut vain elämään sen faktan kanssa, että yksittäisistä tapauksista kieltäytyessäsi menetät muutaman projektin, mutta saat tulevaisuudessa kenties useamman lisää. Joudut myös elämään senkin faktan kanssa, että niin kauan, kun et itse puhu asiasta, annat tälle irstailulle jatkomahdollisuuden. Kamppailet siis alituiseen oman urasi kohtalon ja yhteisen hyvän välillä.

Hurraa, me too!

En voi sanoin kuvailla, kuinka iloinen olen Me too -kampanjasta. Kaikki vastaavanlaiset ilmiöt ovat ehdottoman hyvästä – niin kauan, kun niitä ei aleta käyttää väärin. Jokainen meistä on oikeutettu määrittelemään omat rajansa. Yksilöinä koemme eri asiat eri tavoin.

En voi sanoin kuvailla, kuinka iloinen olen Me too -kampanjasta.

Koen sietäväni hyvin ronskiakin läppää ja sellaista heitän itsekin hyvien ystävieni kanssa. Ero onkin siinä, että omaan myös jonkinlaisen tilannetajun. Sitä ei valitettavasti löydy kaikilta. Kuten ei esimerkiksi sinulta, naimisissa olleelta isäni ikäiseltä mieheltä, joka tulit tarjoamaan minulle rahaa seksistä työpaikalleni (olin urheilutapahtumassa promotöissä). Tilannetajun lisäksi taisi puuttua myös käytöstavat ja vähän muutakin.

Tasa-arvoon ja feminismiin liittyvät asiat puhututtavat ja pelottavatkin. Tärkeintä kuitenkin on, että niistä puhutaan. Kun vedämme rajat, voimme saada muutoksen aikaan. Koska kukaan ei saa tulla määräämään, miten saat pukeutua, mitä saat sanoa, millaista työtä voit tehdä tai olla tekemättä. Vain sinä voit ja saat määrätä omat rajasi. ”

Lue myös:

Janni Hussi: ”Olenko itsekäs, kun en tunne tarvetta lisääntyä?”

Bulimian sairastanut Elina Leskinen: ”Hallitsin ahdistustani oksentamalla”

Teksti Janni Hussi
Kuvat Fabian Björk