Janina, 22: ”Oli kova isku kuulla, että poikaystäväni harkitsi vaihtavansa minut toiseen naiseen”

Miten toimia, kun parisuhteeseen ilmestyy kolmas osapuoli?

”Itsetunnon rakentaminen ehjäksi on ollut haasteellisinta. Oli kova isku kuulla, että poikaystäväni harkitsi vaihtavansa minut toiseen naiseen. Läheisyydenkaipuuni loppui kuin seinään. Luottamukseni oli todella hauras, ja ajatukset oli vaikea pitää positiivisina. Mielessäni vilisi päivittäin tuhansia kysymyksiä tapahtuneesta, vaikka poikaystäväni oli jo kertonut minulle, että hän oli tavannut kiinnostavan sinkkunaisen eräissä juhlissa ja että he olivat ainoastaan jutelleet. Yhteydenpito oli jatkunut ja parin viikon kuluttua poikaystäväni oli kertonut naiselle olevansa ihastunut tähän. Nainen oli vastannut tunteisiin.

Poikaystäväni ei yrittänyt puolustella itseään vaan kertoi olevansa itsekin hämillään tunteistaan. Minä olin shokissa, sillä uutinen tuli täysin puun takaa. Meillä meni pieniä erimielisyyksiä lukuun ottamatta silloin todella hyvin. Nelivuotista yhteiseloamme oli aiemmin vaivannut poikaystäväni mustasukkaisuus, joka johtui hänen ikävistä kokemuksistaan edellisissä suhteissa. En olisi ikinä uskonut, että poikaystäväni satuttaisi minua ihastumalla toiseen. Sehän oli hänen oma pelkonsa!

”En olisi ikinä uskonut, että poikaystäväni satuttaisi minua ihastumalla toiseen. Sehän oli hänen oma pelkonsa!”

En suoranaisesti koe, että poikaystäväni petti minua, sillä pettäminen on mielestäni konkreettisia tekoja. Siksi en ehkä olisi edes halunnut tietää hänen ihastumisestaan, vaikka arvostankin poikaystäväni rehellisyyttä. Ilman paljastusta, en olisi henkisesti näin rikki.

Pahin hetki oli, kun shokkitila alkoi hälvetä. Tarvitsin tilaa ja aikaa ajatella, joten lähdin pois yhteisestä kodistamme, enkä pitänyt poikaystävääni mitään yhteyttä, vaikka mieli olisi tehnyt. Oli kamalaa, kun ei tiennyt, mitä toinen ajattelee tai haluaa tulevaisuudelta. Syytin itseäni tapahtuneesta, vaikka poikaystäväni oli todennut saman kuin minäkin: suhteessamme ei ollut mitään vikaa.

Ikuisuudelta tuntuneen viikon jälkeen olimme valmiita keskustelemaan asiat selväksi. Minä halusin jatkaa. Uskon inhimillisyyteen ja siihen, että teemme virheitä. Olenhan itsekin ollut ihastunut toiseen parisuhteemme aikana, vaikka en peilaisikaan sitä tähän tilanteeseen, sillä ihastumiseni ei ollut niin voimakasta, että olisin harkinnut parisuhteemme päättämistä.

”Kun näin poikaystäväni olevan aidosti pahoillaan tapahtuneesta ja ettei asia ollut hänelle yhtään sen helpompaa kuin minullekaan, päätökseni vahvistui.”

Kun näin poikaystäväni olevan aidosti pahoillaan tapahtuneesta ja ettei asia ollut hänelle yhtään sen helpompaa kuin minullekaan, päätökseni vahvistui. Poikaystäväni halusi myös taistella suhteemme eteen ja kertoi, ettei enää pidä yhteyttä ihastukseensa. Hän uskoi tapahtuneen olevan iso virhe, mutta myös herätys siihen, kuinka arvokas ja ainutlaatuinen suhteemme on. Tämä taistelu oli läpikäymisen arvoinen ja parisuhteemme sen arvoinen. Olemme molemmat ihmisiä, jotka kasvavat ja tekevät virheitä. Juuri niiden takia olemme sellaisia kun nyt olemme: vahvempia kuin koskaan ennen.”

Lue myös:

Parisuhteessa, mutta ihastunut toiseen: näin selviät vaikeasta tilanteesta

Me kysyimme, miehet vastasivat – 8 kysymystä, joita olet aina miettinyt ihastumisesta

13 miestyyppiä, joihin me kaikki olemme joskus olleet ihastuneita

Teksti ELINA VIITANEN