Erota vaiko ei? 6 kysymystä, joiden avulla saat selvyyden parisuhteesi tilasta

Rakastaa, ei rakasta, rakastaa, ei rakasta…

Parisuhteen päättäminen on itsessään jo raastavaa, mutta eropäätöksen hautominen voi olla sanalla sanoen TUSKALLISTA. Pitäisikö jatkaa yhdessä vai onko parempi laittaa lusikat jakoon? Miksi eropäätösten tekeminen on niin pirun hankalaa?!

Älä panikoi! On täysin normaalia, että pahimmat parisuhdesolmut tuottavat harmaita hiuksia – varsinkin, kun et saa selvää, onko ongelma parisuhteessasi vai löytyykö syypää peilistä. Näillä väittämillä saat fiiliksistäsi jotain tolkkua!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Tuntuu, että olet jumissa tai tylsistynyt parisuhteessasi

Erotkaa, jos…

Olet tyytymätön parisuhteeseesi siitäkin huolimatta, että teette hauskoja juttuja yhdessä. Jos sinä ja kumppanisi olette jo kokeilleet boulderointia, kuvataidekurssia ja viikonloppureissaamista, mutta silti huomaat haluavasi etäisyyttä, voi olla parempi laittaa stoppi parisuhteelle.

Pysykää yhdessä, jos…

Olet kyllästynyt sohvaperunana olemiseen. Kävittekö suhteenne alussa usein syömässä ulkona ja olitko innoissasi treffeistänne, mutta nykyään Netflix ja sohva dominoivat myös viikonloppujanne? On iso ero olla kyllästynyt kumppaniin ja olla kyllästynyt rutiineihin. Suunnitelkaa pitkästä aikaa hauska treffi-ilta, aloittakaa yhdessä uusi harrastus tai laajentakaa ystäväpiiriänne – mitä vain, jotta saatte mielekästä uutta puuhaa pariskuntana.

2. Olet jatkuvasti ärsyyntynyt murusi seurassa

Erotkaa, jos…

Kumppanisi olemus saa sinut raivon valtaan. Tuntuuko sinusta, että hänen tyhmät puujalkavitsinsä ovat liikaa ja tekeekö mieli huutaa aina kun kumppanisi avaa suunsa? Jos vastaus on kyllä, kannattaa istua alas ja keskustella suhteen tulevaisuudesta. Jos hyvinäkin päivinä toisen pelkkä olemus pännii, on kyse ehkä jostain isommasta.

Pysykää yhdessä, jos…

Kyse on jostain muusta. Stressaako koulu tai saako pomosi sinut tuntemaan itsesi luuseriksi? Voi olla, että kanavoit pahan olon ja turhautuneisuutesi kumppaniisi. Pidä kirjaa, milloin suutahdat rakkaallesi. Onko se aina kun olet nälkäinen tai kun saat työsähköpostin? Kirjaa se ylös – ja ole kiltimpi kumppanillesi.

3. Seksi ei maistu enää kuten ennen

Erotkaa, jos…

Ei ole koskaan hyvä aika heiluttaa peittoa. Saako pelkkä ajatus seksistä kumppanisi kanssa sinut voimaan pahoin? Se on varsin huono merkki. Jos kultasi ei enää saa viisariasi värähtämään, kannattaa jatkaa eri suuntiin.

Pysykää yhdessä, jos…

Nautit edelleen rakkaasi fyysisestä läheisyydestä. Aina ei tee mieli seksiä ja kyseessä voi olla vain väliaikainen mielihalujen hiipuminen. Jos kumppanisi kanssa on ihanaa halailla ja hänen kroppansa vetää sinua puoleensa edes unikaveritasolla, voi vika olla vain yleisesti libidossasi, ei niinkään kumppanissasi.

4. Vietät mieluummin aikaa ystäviesi kuin kumppanisi kanssa

Erotkaa, jos…

Pelkkä ajatus parisuhdetekemisestä saa sinut värisemään inhosta. Jos aktiivisesti välttelet kumppaniasi näkemällä koko ajan ystäviäsi, voi se olla merkki siitä, että et edes halua korjata suhdettanne. Kannattaa myös panna merkille, jos ystäviesi kanssa vietetty aika saa sinut haikailemaan vanhan sinkkuelämäsi perään.

Pysykää yhdessä, jos…

Rehellisesti vain kaipaat ystäviäsi. Uuden suhteen alussa on luonnollista viettää paljon aikaa uuden kullan kainalossa ja ystävät jäävät tällöin taka-alalle. Kun arki suhteessa tulee vastaan, voi ystäville ottaa taas enemmän aikaa. Tämä ei tarkoita, että oma rakas olisi yhtään sen vähempiarvoinen.

5. Riitelette enemmän kuin aiemmin

Erotkaa, jos…

Tappelette satuttaaksenne toisianne. Jos arki on kuin tulisilla hiilillä kävelemistä ja riitatilanteissa haluatte aina tahallanne loukata toista, kannattaa suhteen jatkumista pohtia. Kun parisuhteesta katoaa molemminpuolinen kunnioitus, on hyvin vaikea elvyttää hiipuvaa rakkautta.

Pysykää yhdessä, jos…

Kunnioitatte toisianne myös silloin, kun ette ole samaa mieltä kaikesta. Kiinnitä huomiota siihen, miten riitelette – käyttekö keskusteluja rauhallisesti? Pystyttekö olemaan lähekkäin, kun sanaharkka on saatu sovittua? Tuntuuko sinusta, että suhteenne vain vahvistuu sovittua riitanne? Teillä voi olla ongelmia kommunikoida keskenänne, mutta se ei ole syy lopettaa suhdetta.

6. Haaveilet, että kumppanisi muuttuu

Erotkaa, jos…

Toivot, että partnerisi muuttuisi täysin toisenlaiseksi ihmiseksi. Arvojen ja persoonallisuuden muuttaminen vaatii paljon aikaa, vaivaa ja tahdonvoimaa. Kysy itseltäsi, haluatko jatkaa parisuhdetta kumppanisi kanssa, vaikka hän ei pääsisikään tavoitteisiinsa. Jos vastaus on ei, on ero käsillä ennemmin tai myöhemmin.

Pysykää yhdessä, jos…

Haluamasi muutos liittyy elämäntilanteeseen. On täysin luonnollista haluta kumppanin panostavan yhteiseen elämäänne. Haaveissa yhteinen asunto, lomamatka tai perheen perustaminen? Näille muutoksille kannattaa antaa aikaa.

Lähde: Cosmopolitan

Teksti Mona Kuoppamaa