Erimielisyyksiä aseista ja lihansyönnistä – miten parisuhde onnistuu, kun arvomaailmat ovat täysin erilaiset?

Metsästäjän kanssa elävä kasvissyöjä. Kuulostaako pahalta? Erilaiset arvomaailmat eivät kuitenkaan aina tarkoita suhteen loppua.

”Syksyinen episodi sai minut ryhtymään lopullisesti kasvissyöjäksi puolitoista vuotta sitten. Olin sopinut metsästystä harrastavan mieheni kanssa, ettei saaliita tuoda kotiin ja siitä huolimatta ulkorakennuksessa roikkui kaksi kuollutta sorsaa. Kun linnut nyljettiin, haju leijui koko talossa. Sen jälkeen en ole kyennyt syömään lihaa, sillä tuntuu kuin söisin raatoa ja juuri niinhän se onkin.

Miehelleni aseet ovat osa harrastusta, ja hän säilyttää niitä kotonamme. Minua ajatus puistattaa. Mielestäni aseita ei tulisi valmistaa, omistaa eikä käyttää. Aseiden perimmäinen tarkoitus on tappaa, ja maailma olisi paljon parempi paikka ilman niitä. Tunnen syvää sukulaisuutta ja empatiaa eläimiä kohtaan, enkä koe, että minulla on oikeutta käyttää niitä ravinnokseni, koska tulen hyvin toimeen ilmankin. Pyrin kohti vegaanista elämäntapaa: valitsen mieluummin luomua ja ekologisia vaihtoehtoja, enkä osta turhaa tavaraa. Haluan elää niin, etten rasita planeettaamme, sillä olen erittäin huolissani ilmaston lämpenemisestä. Pyrin tuomaan lihansyönnin vaikutuksia ilmastoon myös muiden ihmisten tietoisuuteen. Valistan lapsiani, jotta he omatoimisesti päättäisivät siirtyä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Mieheni päätä en ole vielä saanut kääntymään lähes kolmen vuoden seurustelumme aikana, sillä hän on hyvin perinteinen karjalanpaisti-ihminen, joka ajattelee, ettei pysy hengissä kasvisruualla.

”Miehelleni aseet ovat osa harrastusta, ja hän säilyttää niitä kotonamme. Minua ajatus puistattaa. Mielestäni aseita ei tulisi valmistaa, omistaa eikä käyttää.”

Toisinaan haluttomuus kyseenalaistaa ikivanhoja, lapsuudestaan oppimiaan perinteitä, ottaa minua päähän. Mieheni on sanonut, ettei aio vaivata mieltään ympäristöasioilla, sillä hän ei ole täällä näkemässä enää meidän valintojemme vaikutusta tulevien sukupolvien elämään. Minun mielestäni on hyvin itsekästä asettaa omat mielitekonsa etusijalle tulevien sukupolvien ja eläinten kustannuksella.

Meillä on saatu vauhdikkaita juttutuokioita aikaiseksi myös avohakkuusta. Mieheni mielestä avohakkuut ovat täysin normaali, tehokas keino ottaa metsästä rahallinen hyöty irti – kasvavathan puut takaisin. Minulle metsä on lähes pyhä paikka, rauhoittumisen ja elämysten lähde. Avohakkuut ovat väkivaltaisia ja tärkeä palanen ekokatastrofissa. Minä en pidä ihmistä muita eläinlajeja tärkeämpänä, enkä näe, miksi kenelläkään olisi oikeus jyrätä hehtaareittain meille ja eläimille elintärkeää metsää oman lompakkonsa hyödyksi.

”Aloitamme arvokeskustelumme usein humoristisesti, mutta lopulta tilanne kärjistyy aina vastakkainasetteluksi: minä syyttelen ja mieheni puolustelee. Silloin tekisi mieli huutaa, että miten hän oikeasti voi olla noin tyhmä!”

Aloitamme arvokeskustelumme usein humoristisesti, mutta lopulta tilanne kärjistyy aina vastakkainasetteluksi: minä syyttelen ja mieheni puolustelee. Silloin tekisi mieli huutaa, että miten hän oikeasti voi olla noin tyhmä! Joskus olen niin tainnut tehdäkin. Arvoristiriitojen vuoksi ei ole kuitenkaan koskaan tehnyt mieli heittää hanskoja tiskiin, mutta kompromisseja olemme saaneet tehdä, sellaisiakin, jotka eivät aina ole miellyttäneet minua. Avohakkuusta emme enää keskustele, asekaappia ei avata muulloin kuin metsälle siirryttäessä, ja jouluna mieheni osti pienen luomukinkun itselleen. Viime syksynä raatoja ei enää ilmestynyt kotiimme, eli taisin saada ainakin yhden viesteistäni viimeinkin perille.

Toivon, että vuosien saatossa saan mieheni hiljalleen kallistumaan arvoiltaan edes hieman vihreämpään suuntaan, vaikka tuskin meidän arvomaailmoistamme koskaan samanlaiset tulee, eikä se ole tarpeenkaan. Välillämme on mystinen rakkaus, jota haluamme vaalia ja sen vuoksi annamme tilaa eriäville mielipiteillemme. Rakastan miehessäni hiljaista päättäväisyyttä ja määrätietoisuutta.”
Titta, 32

Lue myös:

Uratykki ja downsiftaaja – miten näiden kahden suhde onnistuu?

Nämä asiat saattavat muuttua parisuhteen kompas­tus­ki­viksi – mieti, haluatko hyväksyä ne

7 asiaa, joista ei kannata riidellä parisuhteessa

Teksti Elina Viitanen Kuva: Imaxtree