erilleen muuttaminen

Voiko erilleen muuttaminen pelastaa parisuhteen?

Yhteen muuttamisen odotetaan usein vahvistavan parisuhdetta ja tekevän arjesta entistä ihanampaa. Mutta entä jos yhdessä asuminen ei toimi? Voiko erilleen muuttaminen parantaa parisuhteen – tai jopa pelastaa sen?

Yli miljoona suomalaista asuu yksin, ja yhden hengen talouksien määrä on jo vuosikymmenien ajan ollut nousussa.

Kolmasosa yksin asuvista on parisuhteessa: he eivät ehkä ole vielä muuttaneet yhtään seurustelukumppaninsa kanssa tai eivät ehkä haluakaan muuttaa. Mahdollista on myös, että yhteistä arkea on kokeiltu, mutta parisuhde toimii paremmin, kun asutaan erillään.

Erilleen muuttaminen on kuitenkin vielä tabu, josta ei paljoa puhuta. Jos yhdessä asuminen ei toimi, pari usein eroaa kokonaan, vaikka suhde voisikin toimia eri osoitteista.

Erillään asumisen mahdollisuutta kannattaa miettiä, jos suhteessa on kipinää ja toisen kanssa viihtyy, mutta yhdessä asumisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Parisuhteemme toimii nykyään paljon paremmin. Yhdessä asuminen opetti paljon toisistamme ja itsestämme, mutta olen tyytyväisempi näin, Karoliina, 24, kertoo. Hän muutti kaksi vuotta sitten erilleen poikaystävänsä kanssa.

Rakkauskuplassa

Karoliina tapasi Jeren, 24, yhteisen ystävän kautta. Pari alkoi heti pitää tiiviisti yhteyttä.

– Jeren salaperäinen luonne veti minua puoleensa. Hän ei ollut avoin kirja, kuten muut deittailemani miehet. Hän ei esimerkiksi kertonut itsestään juuri mitään ensimmäisenä neljänä kertana, kun tapasimme ja suutelimme ensimmäisen kerran vasta seitsemänsillä treffeillä. Välillämme ollut jännite oli todella voimakas.

Karoliina ja Jere seurustelivat neljä kuukautta, ennen kuin he muuttivat saman katon alle. Se tuntui molemmista luonnolliselta seuraavalta askeleelta.

– Olimme varmoja päätöksestämme ja oikein mässäilimme muuttouutisella tutuillemme. Elimme täydellisessä rakkauskuplassa. Silloin yhteen muuttaminen tuntui maailman parhaalta idealta. Mietimme naiivisti, että mikä siinä voisi mennä vikaan.

Arki tuli taloon

Todellisuuden realiteetit ja arki tulivat kuitenkin nopeasti vastaan. Pariskunta ei ollut koskaan riidellyt kunnolla, eikä kumpikaan ollut asunut yhdessä kenenkään kanssa. Ei mennyt kauaa, kun Karoliina ja Jere alkoivat riidellä, ja toisesta alkoi paljastua uusia puolia. Suurimmaksi osaksi riitojen taustalla olivat omat epävarmuudet ja pettymys täydellisen kuplan puhkeamisesta.

– Emme olleet tajunneet, miten vaikeaa on olla jatkuvasti samassa tilassa toisen kanssa. Olimme ennen nähneet muutaman kerran viikossa. Jouduimme kumpikin käsittelemään itsestämme asioita, joita emme tienneet olevan edes olemassa. Olin esimerkiksi suhteemme alussa todella temperamenttinen ja herkkä suuttumaan.

Asuntomme alkoi tuntua entistä pienemmältä, ja seinät kaatuivat päälle. Tilanne ahdisti molempia todella paljon.

Pariskunnan ongelmista syntyi negatiivinen kierre, joka varjosti suhdetta koko yhdessä asumisen ajan. Molemmat alkoivat vahdata toistensa menemisiä ja tulemisia. Myös epävarmuus varjosti pariskunnan arkea. Uusia ongelmia ilmestyi sitä tahtia, kun vanhat saatiin käsiteltyä.

– Asuntomme alkoi tuntua entistä pienemmältä, ja seinät kaatuivat päälle. Tilanne ahdisti molempia todella paljon.

Yhdessä mutta erikseen

Karoliina ja Jere ehtivät asua yhdessä puolitoista vuotta, kunnes idea erilleen muuttamisesta nostettiin pöydälle. Karoliina oli lopulta se, joka teki lopullisen päätöksen.

– Jere oli aluksi shokissa. Emme olisi kumpikaan voineet kuvitella, että muutamme erillemme, kun kerran olimme jo tuoneet tavaramme yhteen. Päätimme yhden riitaisan aamun päätteksi, että jos kerran haluamme muuttaa eri osoitteisiin, meidän pitää varmaan myös erota.

Kolmen viikon erillään asumisen jälkeen Jere otti kuitenkin yhteyttä tekstiviestillä. Hän halusi nähdä ja selvittää asiat.

– Hän ei halunnut menettää minua ja kaikkea sitä hyvää, mikä suhteessamme oli. Hetken ero teki meille hyvää ja tarvitsimme sen, jotta pystyimme aloittamaan puhtaalta pöydältä.

Pariskunnan tuttavat suhtautuivat tilanteeseen epäilevästi. Miten suhde voisi toimia erillään, jos yhdessä asuminenkaan ei onnistunut?

Miksi erota kokonaan, jos rakastaa toista?

– Eräs tuttuni sanoi minulle, että olen poikaystäväni kanssa vain, koska olen läheisriippuvainen. Se tuntui pahalta.

Onneksi kaikki läheiset eivät olleet pariskunnan päätöstä vastaan.

Karoliinan perheeltä sateli paljon sympatiaa ja positiivisia kommentteja.

– Esimerkiksi isäni piti päätöstämme hyvin aikuismaisena.

Miksi erota kokonaan, jos rakastaa toista? Monet avioliitossakin olevat haluavat omaa tilaa, ja toisille erillään asuminen sopii paremmin. Jokainen parisuhde on erilainen, ja tämä oli paras ratkaisu juuri meille.

Ikuisesti kahdessa osoitteessa?

Karoliina ja Jere ovat nyt asuneet erillään kaksi vuotta. He asuvat samassa kaupunginosassa ja näkevät toisiaan useita kertoja viikossa. Viikot kuluvat koulussa ja töissä, mutta viikonloppuisin on enemmän aikaa tehdä yhteisiä juttuja – ja käydä ihanilla treffeillä.

– Erillään asumisessa on ehdottomasti parasta se, että toisen näkee vain parhaimmillaan, eikä missään pieruverkkareissa.

On ihanaa, kun toisen tapaaminen vielä neljänkin vuoden seurustelun jälkeen jännittää.

Odotamme malttamattomina toistemme näkemistä ja tykkäämme laittautua toisiamme varten. On ihanaa, kun toisen tapaaminen vielä neljänkin vuoden seurustelun jälkeen jännittää.

Jatkuuko parin elämä ikuisesti kahdessa eri osoitteessa? Mahdollisesti – tai sitten ei. Karoliina ei rajaa vaihtoehtoja pois, mutta tällä hetkellä he haluavat keskittyä viettämään laatuaikaa toistensa kanssa ja rakentamaan parisuhteesta mahdollisimman kestävän.

– Vakaalta pohjalta on parempi ponnistaa, jos päätämme joskus muuttaa uudestaan yhteen. En tiedä, olisimmeko enää yhdessä, jos emme olisi jo kerran kokeneet yhteenmuuttoa. Se oli raskas, mutta hyvin opettavainen elämänvaihe. Suhteemme on nyt vahvempi kuin koskaan.

Haastateltavan ja hänen poikaystävänsä nimet on muutettu.

Lue myös:

Erimielisyyksiä aseista ja lihansyönnistä – miten parisuhde onnistuu, kun arvomaailmat ovat täysin erilaiset?

8 asiaa, jotka tapahtuvat kun kundi muuttaa luoksesi

Erota vaiko ei? 6 kysymystä, joiden avulla saat selvyyden parisuhteesi tilasta

 

Teksti Mona Kuoppamaa
Kuvat Fotolia