Kuva: MVphotos

Epäiletkö kumppanisi pettävän? Uskottomuus saattaa näkyä kehonkielessä

Rakkaasi eleet saattavat kertoa hänestä oletettua enemmän.

Olette tapailleet hetken, henkilökemianne toimivat, mutta kaikesta huolimatta et pysty sivuuttamaan outoa tunnetta, joka valtaa
kroppasi aina nähdessäsi hänet. Syy voi löytyä kumppanisi kehonkielestä kumpuavista signaaleista, joita tulkitsemalla alitajuntasi pyrkii varoittamaan sinua rakkaasi toimista.

– Kehonkielen eräs upeus on siinä, että jonkin ollessa vialla, keskushermostosi pyrkii varoittamaan sinua siitä, kehonkielen asiantuntija Patti Wood kertoo.

Kehomme pyrkii viestittämään tilanteesta fysiologisten tuntemusten kautta.

– Olosi voi olla kummallinen, pahoinvoiva tai kuumeinen. Saatat kärsiä myös päänsärystä, Wood täsmentää.

Syy reaktioon löytyy Woodin mukaan
limbisestä järjestelmästä. Alitajuntamme suodattaa kehonkielestä kumpuavia hiuksenhienoja signaaleja, joita tietoinen mielemme ei välttämättä rekisteröi.

Joten jos seurustelukumppanisi toimet epäilyttävät, seuraavat merkit saattavat viestiä uskottomuudesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän vaikuttaa tavallista hermostuneemmalta

Ystävääsi on juuri petetty ja päätät ottaa tapauksen puheenaiheeksi. Huomaat kuitenkin kumppanisi käytöksessä muutoksen: hän sukii hiuksiaan, liikehtii rauhattomasti ja sivelee käsiään. Tämänkaltaiset maneerit ovat Woodista useimmiten merkki hermostuneisuudesta. Keskustelunne tekee todennäköisesti kumppanisi olon epämukavaksi.

Hän nyökkää vastatessaan kieltävästi

Rakkaasi salailu voi paljastua myös tavasta, jolla hän vastaa yksinkertaiseen kyllä vai ei -kysymykseen. Kielteinen vastaus nyökkäyksen kera on kehonkielen asiantuntijan Tracy Brownin mukaan melko selvä merkki siitä, ettei kumppanisi välttämättä halua paljastaa itsestään kaikkea. Jos vaistosi kertoo, että sinulta saatetaan salailla jotain, tarkkaile seurustelukumppanisi reaktiota esittämällä hänelle suoran
simppeli kysymys.

Hän kieltäytyy halailusta

Wood korostaa, että seksin jälkeisestä halailusta kieltäytyminen saattaa kieliä uskottomuudesta. Läheisyyden vältteleminen voi muun muassa viestiä kumppanillasi olevan vahvempia tunteita toista henkilöä kohtaan. Vaikka torjutuksi tuleminen on ikävää, on hyvä muistaa, että syy rakkaasi käytökseen saattaa selittyä myös yksinkertaisesti sillä, ettei hän vain nauti hempeilystä. Täten paras ratkaisu tilanteeseen on asiasta kysyminen. Vaistosi kyllä kertoo, jos hän salailee sinulta jotain.

Hän taputtaa selkääsi

– Halatessamme henkilöä, jonka läheisyyttä emme välttämättä halua, taputamme vaistomaisesti heitä selkään. Kumppanin kohdalla tämä voi olla merkki pettämisestä, Wood havainnollistaa.

Maneeri kumpuaa Woodin mukaan niin syvästä alitajunnastamme, ettemme useimmiten huomaa edes toimivamme niin. Hän muistuttaa taputtamisen olevan tärkeä ele etenkin silloin, kun se ilmenee äkillisesti.

Jos taputus on kuulunut halaukseenne
ensitreffeistänne lähtien, tapailemasi henkilö on tuskin koskaan pitänyt suhdettanne kovinkaan vakavana.

– Tapa tekee halauksesta vähemmän seksuaalisen ja intiimin, Wood täsmentää.

Hänen ilmeensä vaihtuu äkillisesti

Mikroilmeet ovat kasvoilla sekunnin murto-osan kestäviä reaktioita. Vaikka tietoisesti emme pysty niitä huomaamaan, se ei tarkoita,
etteikö niillä olisi merkitystä.


Limbinen järjestelmä rekisteröi mikroilmeitä, vaikka tietoinen mieli ei niitä huomaa, Wood selventää.

Kumppanin suhtautumista pettämiseen voi testata kysymällä häneltä suoraan uskottomuudesta.

– Saatat huomata kumppanisi kasvoilla nopean, keskusteluunne sopimattoman ilmeen, ohjeistaa Wood.

Hän piilottelee kämmeniään

Kämmenten piilotteleminen voi viestiä valehtelusta. Jos huomaat kumppanisi pitävän käsiään taskuissa tai laittavan ne pöydän alle, se voi enteillä epärehellisyydestä.

Hän peittelee suutaan

Kun valehtelemme tai pimitämme tietoa, saatamme alitajuisesti peittää kädellä suutamme. Epärehellisyydestä viestii myös kireät ja jännittyneet huulet. Muistele kumppanisi elkeitä. Vaikuttiko hän puhuessaan kireältä tai hapuiliko hän esimerkiksi huuliaan?

Hänen katseensa muuttuu levottomaksi

Epävarma katse on eräs valehtelijan merkki. Rakkaasi katseen levottomuus viestii, että hän on todennäköisesti hermostunut totuuden pimittämisestä.

– Valehdellessa kärsimme kognitiivisesta ylikuormittumisesta. Katse muuttuu yleensä levottomaksi, sillä yritämme samanaikaisesti keksiä päässämme valetta, Brown kertoo.

Hän on erittäin tarkka puhelimestaan

Varjeleeko hän puhelintaan? Huomaatko hänen salailevan luurinsa sisältöä? Wood vahvistaa käytöksen kertovan useimmiten siitä, että kumppanisi puhelimessa on todennäköisesti asioita, joita hän ei halua sinulle paljastaa.

Hänen äänensävynsä muuttuu

Brownin mukaan uskottomuus saattaa paljastua äänensävystä. Voimistuva tai korkeammaksi muuttuva ääni on merkittävä signaali valehtelusta.

Hän käyttää enemmän aikaa itsensä huolittelemiseen

Olet huomannut kumppanisi viettävän tavallista enemmän aikaa peilin edessä. Hänen ryhtinsä näyttäisi myös parantuneen. Wood varoittaa kyseisten merkkien kertovan henkilön ylpeydestä. Syy rakkaasi kohonneeseen itsetuntoon voi täten löytyä suhteenne ulkopuolelta, etenkin jos välinne ovat lähiaikoina olleet viileähköt.

Kuuntele vaistoasi

Vaikka kehonkielestä olisi apua, Wood suosittelee kuuntelemaan myös omaa vaistoa. Jos arvelet kumppanisi pettävän sinua, intuitiosi on todennäköisesti oikeassa.

Lue myös:

Seitsemän merkkiä, jotka paljastavat, että
deittisi
on rakastumassa sinuun

Nämä 8 merkkiä kertovat siitä, että olette enemmän kuin ihastuneita

Näin ihastut kumppaniisi uudelleen

Teksti Roosa Roivainen