katkaisi välit siskoonsa

10 vuotta sitten Elsa katkaisi välit siskoonsa: ”Olin silloin nuori ja itsepäinen”

Elsa, 29, katkaisi välit siskoonsa. Nyt hän toivoo, että olisi antanut tälle uuden mahdollisuuden.

Olin parikymppinen, kun siskollani todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Se oli monella tavalla rankkaa aikaa. Siskollani oli silloin mies ja lapsia, mutta hän teki katoamistemppuja pitkiksi ajoiksi, eikä kukaan tiennyt, onko hän edes hengissä. Myöhemmin selvisi, että siskoni oli löytänyt uuden miehen ja muuttanut asumaan tämän luokse.

Yritin ensin ymmärtää ja tukea siskoani, mutta se tuntui tosi vaikealta. En voinut hyväksyä sitä, että hän hylkäsi pienet lapsensa.

Sisko erosi tuosta miehestä, mutta löysi pian uuden ja aloitti suhteen. Tuo mies oli minulle entuudestaan tuttu ja olin kuullut, että hän on väkivaltainen. Kävi ilmi, että hän löi myös siskoani. En pitänyt siitä, mutta ajattelin, ettei asia kuulu minulle. Jos siskoni päättää jäädä hakkaavan miehen luokse, en voi siihen vaikuttaa.

Lopulta välimme katkesivat, kun siskon mies kävi minun kimppuuni bileissä. Meille tuli erimielisyyttä, ja mies nappasi minua niskasta molemmin käsin kiinni ja tukisti kovaa. En tiedä, mitä olisi käynyt, jos muut eivät olisi tulleet väliin. Tilanne oli kauhea. En ole koskaan aiemmin kokenut väkivaltaa ja järkytyin pahasti.

Hän on kuitenkin perhettä, minun siskoni.

Se riitti. Ilmoitin siskolleni, etten halua olla missään tekemisissä hänen kanssaan. Siskoni oli monella tavalla vaikea ihminen, mutta tuo oli pahinta, mitä hän oli minulle tehnyt. Siskoni olisi pitänyt asettua minun puolelleni ja pyytää anteeksi miehensä tekemisiä. Olin vasta parikymppinen ja kimppuuni kävi 15 vuotta vanhempi mies. Siskoni ei sanonut tai tehnyt mitään.

Nyt on kulunut kymmenen vuotta, emmekä ole missään tekemisissä. Saatamme tavata satunnaisesti sukulaisten luona, mutta emme puhu toisillemme.

Huolimatta siitä, että ajattelen yhä siskoni toimineen väärin, kadun sitä, etten antanut toista mahdollisuutta. Hän on kuitenkin perhettä, minun siskoni. Toivon, että olisin ymmärtänyt paremmin hänen sairauttaan ja voinut auttaa. Olin silloin nuori ja itsepäinen, ja huono ottamaan vastaan huonoa kohtelua.

Sisko on yhä yhdessä miehen kanssa, joka kävi minuunkin käsiksi, ja sitä en voi ikinä unohtaa. Mietin kuitenkin, voisivatko välit siskoon parantua. Hän on minulle tärkeä, vaikka on tehnyt asioita, joista en tykkää. Totta kai kaipaan häntä. Onneksi kuulen muulta perheeltä siskon kuulumisista. Toivon, että meillä olisi sellaiset välit, että voisin soittaa tai mennä käymään.Sellaista normaalia sisaruutta.”

Elsan nimi on muutettu.

Lue myös:

Kuinka suhteita siskoihin kannattaa ylläpitää? Näin pääset eroon sisarkateudesta

Asiantuntija: ”Sisarusten välisistä rooleista on vaikea päästä eroon”

10 000 euron velat ja henkistä väkivaltaa – tällaista oli elämä manipuloivan miehen kanssa

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia