ehkäisy kondoomi

E-pillerit, kierukka vai kapseli – mikä ehkäisymenetelmä sopii sinulle parhaiten?

Valitse itsellesi sopiva ehkäisy.

NAISTEN KONDOMI

NÄIN SE TOIMII

Naisten kondomi estää siittiöiden pääsyn kohtuun. Se asetetaan emättimeen ennen yhdyntää. Kondomin sisempi rengas asettuu kohdunsuun ympärille, pehmeä, ulompi rengas jää emättimen ulkopuolelle. Kondomi annattaa asettaa hyvissä ajoin ennen petipuuhia, jotta se ehtii lämmetä ja asettua paikoilleen.

KENELLE?

Lateksiallergiselle, sillä kondomi on valmistettu polyuretaanista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naisten kondomin plussat ja miinukset:

+ Voidaan laittaa hyvissä ajoin ennen yhdyntää, eikä sitä tarvitse kiirehtiä ottamaan pois. Suojaa sukupuolitaudeilta.

– Kertakäyttöisen kondomin asettaminen paikoilleen vaatii harjoitusta.

Yhden kondomin hinta on noin 5 euroa.

HORMONIKIERUKKA

NÄIN SE TOIMII

Hormonikierukan progestiini vaikuttaa kohdun limakalvoon estämällä siittiöiden pääsyn kohtuun ja vaikeuttamalla munasolun kiinnittymistä. Lääkäri asettaa kierukan kohtuun seitsemän vuorokauden sisällä kuukautisvuodon alkamisesta. Kierukan teho on kolme tai viisi vuotta.

KENELLE?

Runsaista kuukautisista kärsivälle.

Hinta 150 e.

MINIPILLERI

NÄIN SE TOIMII

Progestiini muuttaa kohdunkaulan liman sakeaksi, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu ja ovulaatio estyy. Pilleri otetaan kerran päivässä aina samaan kellonaikaan, ilman
taukoviikkoa. Pillerin oton poikkeama voi olla vain kolme tuntia.

KENELLE?

Estrogeenia sisältäviä valmisteita välttävälle.

Hinta 6–15 euroa kuukaudessa.

EHKÄISYKAPSELI

NÄIN SE TOIMII

Progestiini muuttaa kohdunkaulan limakalvon läpäisemättömäksi ja estää ovulaation. Lääkäri asettaa ehkäisykapselin ihon alle, olkavarren sisäpuolelle.Vaikutus kestää kolme tai viisi vuotta, jonka jälkeen kapseli poistetaan. Sen voi halutessaan poistaa myös aiemmin. Painon vaihtelu saattaa vaikuttaa kapselin ehkäisytehoon.

KENELLE?

Huolettomalle. Ehkäisyä ei tarvitse muistaa joka päivä.

Hinta noin 200 euroa.

EHKÄISYRUISKE

NÄIN SE TOIMII

Progestiini estää munasolun irtoamisen ja vaikuttaa kohdun limakalvoon, jolloin siittiöiden eteneminen estyy. Ruiske pistetään iisoon pakaralihakseen tai olkavarren lihakseen kuukautisten kolmen ensimmäisen päivän aikana. Vaikutus kestää kolme kuukautta. Ovulaatiota voi joutua odottelemaan 9–18 kuukautta toimenpiteen jälkeen.

KENELLE?

Varman ehkäisyn haluavalle. Kuukautisten aikana annettu ruiske suojaa pistohetkestä lähtien.

Hinta noin 20 euroa.

Keltarauhashormonivalmisteiden plussat ja miinukset:

+ Keltarauhashormonivalmisteita käyttäessä kuukautisvuoto yleensä vähenee.

– Keltarauhashormonivalmisteet voivat aiheuttaa päänsärkyä, mielialanvaihteluita, haluttomuutta, rintojen arkuutta sekä kuukautisten poisjääntiä ja epäsäännöllisyyttä. Ne eivät suojaa sukupuolitaudeilta.

KUPARIKIERUKKA

NÄIN SE TOIMII

Kierukka aiheuttaa kohdun limakalvolle steriilin tulehdusreaktion, joka heikentää siittiöiden toimintakykyä. Se estää myös munasolun kiinnittymisen kohdun limakalvolle. Kierukka asetetaan kohtuonteloon noin viikon kuluttua kuukautisten alkamisesta. Kierukkaa voidaan käyttää viisi vuotta, mutta se voidaan myös poistaa milloin tahansa. Hedelmällisyys palautuu välittömästi kierukan poiston jälkeen.

KENELLE?

Suositellaan synnyttämättömälle. Hormoniton vaihtoehto.

Hinta noin 100 euroa.

Kuparikiurukan pullast ja miinukset:

+Kohdunulkoisten raskauksien iski pienenee.

– Sivuvaikutuksina voi tulla alavatsan kouristuksia, ristiselkäkipuja ja runsaat kuukautiset. Ei suojaa sukupuolitaudeilta.

KONDOMI

NÄIN SE TOIMII

Siemenneste jää kondomin kärjessä olevaan säiliöön. Kondomista saa leikattua myös suuseksisuojan.

KENELLE?

Hormonaalista ehkäisyä karttavalle.

Kondomipaketin hinta 3–16 euroa.

Kondomin plussat ja miinukset:

+ Helposti saatavilla ilman reseptiä. Kumi suojaa myös sukupuolitaudeilta.

– Terävät kynnet ja kitka voivat rikkoa kondomin. Siemensyöksyn jälkeen kondomi saattaa luiskahtaa pois paikoiltaan. Liukuvoide parantaa ehkäisytehoa, sillä se ehkäisee kondomin rikkoutumista ja pitää sen paremmin paikallaan.

E-PILLERI

NÄIN SE TOIMII

Estrogeeni ja keltarauhashormoni estävät ovulaation sekä vaikeuttavat siittiöiden pääsyä kohtuun. E-pilleri pitää ottaa aina samaan aikaan päivästä. Pillerimerkit eroavat hiukan käyttötavoiltaan. Joissakin merkeissä pillereitä otetaan 21 päivän ajan ja pidetään viikon tauko, jolloin tulee vuoto. Jos e-pillerin ottaminen unohtuu yli 12 tunnilla, on syytä käyttää kondomia seuraavan seitsemän päivän ajan.

KENELLE?

Epäsäännöllisistä kuukautisista kärsivälle. Valmisteilla voi myös siirtää kuukautisia.

Hinta 5–20 euroa kuukaudessa.

EHKÄISYRENGAS

NÄIN SE TOIMII

Estrogeeni ja keltarauhashormoni progestiini estävät ovulaation sekä vaikeuttavat siittiöiden pääsemistä kohtuun. Joustava muovinen rengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Renkaan voi ottaa pois yhdynnän ajaksi, kunhan muistaa laittaa sen takaisin paikalleen kahden tunnin sisällä.

KENELLE?

Mielialanvaihtelusta kärsivälle. Renkaasta vapautuu hormoneja tasaisesti.

Hinta 15–20 euroa.

EHKÄISYLAASTARI

NÄIN SE TOIMII

Estrogeeni ja keltarauhashormoni progestiini estävät ovulaation sekä vaikeuttavat siittiöiden pääsemistä kohtuun. Laastari kiinnitetään iholle ja vaihdetaan uuteen viikon välein. Kolmen viikon jälkeen pidetään taukoviikko.

KENELLE?

Mukavuudenhaluiselle. Laastari on helppo laittaa. Sen kanssa voi urheilla ja käydä saunassa ja suihkussa normaalisti, kunhan muistaa välillä tarkistaa, että laastari pysyy p aikoillaan.

Hinta 12–20 euroa.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden plussat ja miinukset:

+ Yhdistelmäehkäisyvalmisteet auttavat monesti kuukautiskipuihin ja runsaaseen vuotoon. Ne saattavat hillitä myös aknea, hiusten rasvoittumista ja karvankasvua. Ne suojaavat kohdun limakalvoa syövältä ja munasarjasyövältä.

– Yhdistelmäehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa turvotusta, rintojen arkuutta, päänsärkyä, pahoinvointia, mielialanmuutoksia, haluttomuutta ja välivuotoa. Ne eivät suojaa sukupuolitaudeilta.

Lue myös:

Tämä testi auttaa sopivan ehkäisymenetelmän löytämisessä – idea syntyi Tinderistä

Ratkaisimme viisi seksiongelmaa, jotka ovat tuttuja monille naisille

7 kummallista seksimyyttiä, joiden olisi jo aika kuolla – unohda nämä heti!

Teksti ELISA GRÖNHOLM
Kuvat Fotolia