deittailu new yorkissa

”On rikkaus saada treffailla monen kulttuurin edustajia”

Tällaista on deittailu New Yorkissa.

Yhdysvalloissa viisi vuotta asunut Heidi Tirkkonen, 31, vaivaantuu miesten tarjoamiskulttuurista. Hän työskentelee startupissa sekä parisuhde- ja  perheterapeuttina.

New Yorkissa on kaikille kaikkea: deittisovelluksia löytyy yhden illan jutun etsijöille, queer-ihmisille, juutalaisille, kristityille ja muuten vain parisuhdetta etsiville. Harvemmin kukaan lähestyy oikeassa elämässä, vaan treffien sopiminen hoidetaan eri sovellusten kautta.

Yhdysvalloissa sukupuoliroolit ovat vanhanaikaiset, ja miesten kuuluu etiketin mukaan pyytää ulos ja tarjota ensimmäiset treffit. Miespuoliset työkaverit välillä tuskailevat, kun deittailuun kuluu helposti satoja dollareita kuussa. Jos mies vie sinut illalliselle, on oletusarvona, että kyseessä on varakkaampi tyyppi. Itseäni tarjoamiskulttuuri yleensä lähinnä vaivaannuttaa epätasa-arvoisuuden takia.

”Amerikkalaisessa kulttuurissa suorapuheisuus jää kohteliaisuuden jalkoihin.”

Miesten treffiehdotukset ovat välillä todella kreisejä: toisilla deitellä saatetaan lähteä vaikka rantalomalle. Itse olen ollut NBA-pelissä eturivissä Fat Jewishinä tunnetun Insta-staran vieressä ja tuijotellut auringonlaskua rantabileissä. Huomaavaisin deittikumppani oli kuitenkin tyyppi, joka oli lukenut somesta, että tykkään suomalaisesta karkista. Hän oli etsinyt niitä käsiinsä ja toi mukanaan illallistreffeille, jotka hän oli järjestänyt kattoterassille tähtitaivaan alle. Seurustelimme vuoden, mutta juttu kaatui lopulta kulttuurieroihin sekä erilaisiin tulevaisuudensuunnitelmiin.

New York on täynnä mitä mielenkiintoisempia ihmisiä ympäri maailmaa, ja on rikkaus saada tutustua monen kulttuurin edustajiin. Suomesta on kuitenkin välillä ikävä yhteenkuuluvuuden tunnetta: kaikkia asioita ei tarvitse selittää ja tiedän, että miehet tarkoittavat, mitä sanovat. Amerikkalaisessa kulttuurissa suorapuheisuus jää kohteliaisuuden jalkoihin. Jos haussa ei ole mitään vakavaa, deittailu on hauskaa, mutta elämänkumppania etsiessä se voi olla jopa raskasta. Saman arvomaailman omaavaa, jalat maassa -tyyppiä on hankala löytää.

Jenkeissä ja erityisesti New Yorkissa ura on niin iso osa elämää, että parisuhteelle ja lasten hankkimisille ei oikeasti ole aikaa ennen kolmeakymppiä. Carrie Bradshaw-tyyppinen korkkareilla juhlista toisiin kipsuttelu on kaukana suurkaupungin menosta. Työpäivät venyvat helposti kellon ympäri. Silti suurkaupungin sykkeeseen jää koukkuun.”

Lue myös:

Missä uuden kumppanin voi tavata, jos nettideittailu ja baareissa notkuminen ei kiinnosta?

Slow dating on vastaisku Tinder-deittailulle – nämä asiat ilmiöstä tulee tietää

15 deittailutotuutta, jotka vain kiireiset naiset tietävät

 

Teksti Siina Leppä
Kuvat Imaxtree