Bebe Rexha artistien ulkonäköpaineista: ”Olen kokoa 38 ja ylpeä siitä”

Koska laulaja Bebe Rexha sanoo ääneen, mitä haluaa, häntä pidetään diivana. Hän on ylpeästi muuta kuin mallikokoa ja haluaa kateuden sijaan tukea ja kannustaa muita naisia pääsemään huipulle. Mutta välillä on päiviä, jolloin Bebe tuntee itsensä huonoksi ja epävarmaksi.

Vielä viisi vuotta sitten laulaja-lauluntekijä
Bebe Rexha

asui vanhempiensa luona New Yorkissa ja työskenteli tavaratalossa. Kaiken vapaa-aikansa hän kirjoitti biisejä makuuhuoneessaan ja nauhoitti niitä pienessä studiossaan, jonka hän oli pystyttänyt kotinsa kellariin. Bebe säästi rahaa jatkuvasti: milloin uusiin kaiuttimiin, milloin mikrofoniin. Hän kävi töissä vain rahan takia, eikä ollut edes ajatellut unelmilleen varasuunnitelmaa. Ainoa tavoite oli tulla maailmankuuluksi laulajaksi.

Nyt, 29-vuotiaana, Bebe istuu rennosti studiolla Helsingissä, pukeutuneena ylisuureen collegepuseroon, mustiin trikoisiin ja ketjuilla koristeltuihin läpsyihin. Platinablondit kiharat tuovat mieleen Marilyn Monroen, hymy on hurmaava ja säihkyvän valkoinen, ja katsetta kehystää supertuuhea rivistö tekoripsiä.

Bebe, oikealta nimeltään Bleta, on yhteistyöbiisien kuningatar. On David Guettan kanssa tehty Say My Name, Martin Garrixin kanssa kirjoitettu In the Name of Love, No Broken Hearts, jolla räppää Nicki Minaj sekä Meant to Be, biisi, jonka Bebe teki kantriduo Florida Georgia Linen kanssa. Biisi keikkui ennätykselliset 34 viikkoa Yhdysvaltojen Billboard’s Hot Country Songs -listalla. Beben ja G-Eazyn Me, Myself & I -biisiä puolestaan on kuunneltu Spotifyssa yli 750 miljoonaa kertaa.

– Mikään päivä ei ole enää samanlainen. Tämä vuosi on ollut erityisen kreisi. Laskin, että tulen lentämään tänä vuonna 100 lentoa, Bebe kertoo ja alkaa luetella:

Viimeisen yhdeksän päivän aikana hän on esiintynyt muun muassa Country Music Awardseissa Nashvillessä, European Music Awardseissa Bilbaossa, NRJ Music Awardseissa Cannesissa sekä Victoria’s Secret -muotinäytöksessä New Yorkissa.

Tahti näyttää hengästyttävän Bebeä itseäänkin. Puolentoista päivän Helsinki-visiitin jälkeen suuntana on vihdoin oma koti Los Angelesissa. Oma sänky, Netflix, noutoruoka ja Bear-koira. Ensin vain pitää käydä vielä Pariisissa ja Lontoossa. Mutta Bebe ei valita, päinvastoin.

– Parasta tässä työssä on tehdä musiikkia, jonka avulla voin luoda kontaktin ihmisiin ympäri maailman. Aivan sama mitä kieltä puhumme ja miten erilaisia olemme, musiikki yhdistää meitä. Se on todella coolia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiukka ja tarkka

Ennen kuin Beben omat biisit alkoivat keikkua listojen kärjessä, hän teki kappaleita muille artisteille, kuten
Selena Gomezille

ja
Pitbullille

. Läpimurto oli kuitenkin hänen
Eminemille

ja
Rihannalle

vuonna 2013 kirjoittamansa
Monster

, joka voitti Grammy-palkinnon. Se avasi välittömästi ovet 24-vuotiaalle, joka oli siihen mennessä laulanut kolme vuotta Fall Out Boy -bändin basisti
Pete Wentzin

perustamassa Black Cards -yhtyeessä. Nyt taskussa oli oma levytyssopimus, ja Bebe tiesi tarkalleen, millaista musiikkia halusi tehdä. Kun hän ehdotti esikoissinglekseen
I’m Gonna Show You Crazy

-biisiä, levy-yhtiö epäili valintaa. Biisissä Bebe laulaa masennuksesta ja siitä, miten toivoo välillä olevansa kuollut. Levy-yhtiön mielestä niin synkkä biisi vain pelottaisi kuulijat tiehensä, mutta he olivat väärässä.

”Minulla ei ole filttereitä. Sanon, mitä ajattelen, eikä se ole aina hyvä asia. Lisäksi haluan kontrolloida kaikkea. Haluan, että asiat ovat tietyllä tavalla, enkä ole valmis joustamaan niistä.”

Bebe kuvaileekin itseään tiukaksi ja tarkaksi ihmiseksi, joka tietää, mitä haluaa.

– Minulla ei ole filttereitä. Sanon, mitä ajattelen, eikä se ole aina hyvä asia. Lisäksi haluan kontrolloida kaikkea. Haluan, että asiat ovat tietyllä tavalla, enkä ole valmis joustamaan niistä.

Voimakastahtoinen ja päämärätietoinen, ehdottomasti. Mutta myös nainen, joka tuntee itsensä välillä hermostuneeksi, levottomaksi ja epävarmaksi.

– Olen kipuillut itsetuntoni kanssa. Kuvittelin liian pitkään, että tietyt tyypit tekisivät oloni paremmaksi, mutta sitten ymmärsin, että hyvä itsetunto, itsevarmuus ja rakkaus itseä kohtaan lähtevät sisältäpäin. Et tarvitse kenenkään muun hyväksyntää kuin omasi. Jos etsit sitä muualta, et tule koskaan löytämään sitä. Siksi on tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja rakastaa itseään. Silloin kenenkään muun mielipiteellä ei ole väliä.

Inhokkina epärehellisyys

Bebe on kokoa 38, ja hän on kommentoinut vartaloaan Instagramissa: ”Olen kokoa 38 ja ylpeä siitä. Halusin pitkään olla laiha poptähti, mutta minusta ei ikinä tule sellaista. Joten suunnittelijat, älkää lähettäkö minulle mallikokoja. Ne eivät mahdu minulle, enkä aio muuttaa itseäni mahtuakseni niihin. Tehkää töitä minun ja ison takapuoleni kanssa!”

Välillä epävarmuus nostaa silti päätään, esimerkiksi kameran edessä.

– On tärkeää rakastaa kroppaansa, mutta totta kai olen välillä epävarma ulkonäöstäni. Sen yli pääsee, kun ajattelee, että se on täysin normaalia ja kaikki käyvät läpi samanlaisia ajatuksia. Joten paskat siitä!

Bebe tunnustaa myös miettineensä pitkään, voiko julkaista Instagramissa kuvan meikittömistä kasvoistaan.

– Aina on joku, joka kommentoi, että yök, miten voit olla noin ruma! Opin ajattelemaan, että tällainen olen minä, tältä minä näytän, joten koittakaa kestää, Bebe kertoo.

Uransa alkuaikoina laulaja otti negatiiviset kommentit turhankin raskaasti.

”Kuvittelin liian pitkään, että tietyt tyypit tekisivät oloni paremmaksi, mutta sitten ymmärsin, että hyvä itsetunto, itsevarmuus ja rakkaus itseä kohtaan lähtevät sisältäpäin. Et tarvitse kenenkään muun hyväksyntää kuin omasi.”

– Olin surullinen joka kerta, kun luin itsestäni jotain kamalaa. Yksikin negatiivinen kommentti riitti pilaamaan päiväni ja sai minut ajattelemaan, että onko tuo totta? Noinko kaikki ajattelivat minusta oikeasti? Minusta tuli vahvempi vasta ajan myötä. Nykyään en lue kommentteja lainkaan.

Bebe on onnistunut keräämään ympärilleen ihmisiä, joihin hän voi luottaa sataprosenttisesti. Tärkeimmät piirteet ystävässä ovat rehellisyys ja aitous.

– Olen joutunut pettymään ihmisiin. Yläasteella, työelämässä, rakkaudessa. On vaikea löytää rehellisiä ihmisiä, mutta annan ihmisille aina yhden mahdollisuuden. Mutta ihminen, joka ei ole rehellinen itselleen, ei voi olla myöskään rehellinen muille.

Paras tuki on oma perhe. Heidän luokseen Bebe suuntaa aina silloin, kun on on surullinen, stressaantunut tai väsynyt.

– Perheeni antaa minulle aina energiaa. Vanhempani ja veljeni pitävät minut nöyränä ja muistuttavat, että perhe on elämäni tärkein asia. He eivät myöskään yritä miellyttää minua, vaan huomauttavat, jos olen tehnyt jotain väärin. Äitini saattaisi oikeasti tänä päivänäkin lyödä minua, jos tekisin jotain todella tyhmää.

Kaikki päättyy vielä hyvin

Jos Bebe voisi antaa yhden vinkin 20-vuotiaalle itselleen, hän kehottaisi itseään rentoutumaan ja hengittämään syvään. Silloin hän ei nimittäin miettinyt mitään muuta kuin sitä, kuka on, saavuttaako hän ikinä suurinta unelmaansa – ja löytääkö hän koskaan tosirakkautta.

– Kaikki tulee menemään lopulta hyvin. Muista, että asiat ja olosuhteet muuttuvat jatkuvasti. Mikään ei pysy koskaan samana. Eivät edes ne kamalat ajat. Nekin päättyvät kyllä.

Kolme vuotta sitten Beben pitkäaikainen parisuhde päättyi yllättäen tekstariin. Siitä syntyi biisi All Your Fault, jota Bebe kuvailee tilitysbiisin sijaan voimalauluksi. Ero teki hänestä vahvemman.

– Sydänsurut paranevat ajan kanssa. Tiedän, että se kuulostaa laimealta, ja on viimeinen niitti mennä sanomaan jätetylle, että aika parantaa haavat. Mutta se on totta. Eron jälkeinen aika on myös todella tärkeää aikaa: silloin tutustuu itseensä entistä paremmin.

”Sillä sekunnilla kun alat kysyä muilta ihmisiltä neuvoja omaan parisuhteeseesi ja valitat heille puolisostasi, peli on menetetty. Suhteeseen ei saa tuoda muita ihmisiä. Se on nopein tie eroon.”

Bebe on oppinut parisuhteesta sen, että se on kahden ihmisen välinen asia, johon ei kuulu sekoittaa ystäviä tai perhettä.

– Sillä sekunnilla kun alat kysyä muilta ihmisiltä neuvoja omaan parisuhteeseesi ja valitat heille puolisostasi, peli on menetetty. Suhteeseen ei saa tuoda muita ihmisiä. Se on nopein tie eroon.

Entä oletko koskaan ollut rakastunut?

Bebe hiljenee ja miettii vastausta pitkään.

– En usko, että olen koskaan ollut rakastunut. Ihastunut kylläkin.

Women united

Tällä hetkellä Beben fokus on hänen urassaan. Koska Bebe joutui kymmenen vuoden ajan tekemään töitä päästäkseen vihdoin näyttämään kykynsä, hän jos kuka tietää, millaista on yrittää pärjätä musiikkialalla nuorena naisena. Siksi Bebelle on äärimmäisen tärkeää pystyä kannustamaan ja tukemaan muita naisia. Helmikuussa Bebe järjesti Women in Harmony -illallisen, jonna hän kutsui menestyneitä naisartisteja, biisintekijöitä ja tuottajia. Illalliselle osallistuivat esimerkiksi
Avril Lavigne

,
Charli XCX

sekä
Dua Lipan


New Rules

-biisin kirjoittanut
Emily Warren

. Illallisen tarkoitus oli vahvistaa naisten välisiä suhteita miesten hallitsemalla alalla.

– Järjestin Women in Harmonyn, koska koin kilpailevani muiden alalla olevien naisten kanssa ja olin kateellinen heille. En pitänyt siitä piirteestä itsessäni. Kateus on ok tunne tiettyyn pisteeseen asti, mutta ei enää silloin, kun se hallitsee jokapäivästä elämääsi. Mietin, että jos minä ajattelen näin, on pakko olla muitakin, jotka ajattelevat samalla tavalla, Bebe kertoo.

Hän halusi luoda paikan, jossa naiset voivat jakaa kokemuksiaan, pitää hauskaa, verkostoitua ja kokea olevansa turvassa.

– Vaikka olemme erilaisia, kaikille on tilaa. Emme ole toistemme kilpailijoita, vaan tukijoita.

Illallinen oli menestys, siksi Bebe järjesti toisen heti syyskuussa. Haaveissa on tehdä jatkossa enemmän yhteistyötä musiikkialalla vaikuttavien naisten kanssa.

– Meidän naisten on pidettävä yhtä. Tällä alalla on jo aivan liikaa naisvihaa.

Bebe on törmännyt lukemattomia kertoja siihen, miten miehet kutsuvat naisia musiikkialalla hulluiksi ja diivoiksi. Kuitenkaan miehelle, joka käyttäytyy kuin diiva, ei löydy omaa termiä.

– Kun kävelen huoneeseen, en yritä mielistellä ketään, vaan kättelen määrätietoisesti ja kerron, mitä haluan. Harmittavan usein minusta kuitenkin ajatellaan, että olen diiva. Jos en kuuntele miehiä vaan seison omien mielipiteideni takana, olen tyyppi, jonka kanssa on hankala tehdä töitä. Oikea narttu. Mutta kun mies kävelee huoneeseen samalla asenteella, hän on pomo, jota kaikki kunnioittavat.

Keskity tavoitteeseen

Bebe on kuitenkin oppinut, että kärsivällisyydellä, sillä että on oma itsensä ja tekee täysillä töitä, pärjää pitkälle.

– Todellinen epäonnistuminen ei ole sitä, että mokaa, vaan sitä, että luovuttaa. Kukaan ei onnistu kaikessa heti ensiyrittämällä, vaan me kaikki epäonnistumme joskus. Pitää vain kerätä itsensä ja jatkaa.

Bebe neuvoo naisia, jotka yrittävät jahdata unelmiaan, keskittymään olennaiseen. Itse unelmaan.

– Yhteiskunta tuntuu määrittelevän, miltä meidän naisten pitää näyttää, milloin pitäisi mennä naimisiin ja saada lapsia. Tärkeintä on sulkea se ylimääräinen melu ulkopuolelle, olla kuuntelematta, mitä muut sanovat. Minullekin sanottiin monta kertaa, etten koskaan tulisi menestymään, mutta se vain puski minua yrittämään entistä kovemmin. Suljin pois melun ja keskityin tavoitteeseeni. Vähän kuin ravihevonen, joka näkee kokolappujen takia vain sen, mikä on suoraan edessä.

Bebe julkaisi Expectations-esikoisalbuminsa kesäkuussa, nyt tavoitteena on tehdä enemmän, toinen toistaan parempia levyjä ja kehittyä aristina. Hän haluaa olla laulaja, joka tekee jatkuvasti uusia asioita sen sijaan, että jumittuisi vain yhteen tyyliin.

– Haluan vielä joskus myydä loppuun Madison Square Gardenin, mennä naimisiin, saada lapsia ja ostaa maatilan, jossa minulla olisi paljon eläimiä. Ei kun, ei sittenkään. Haluan maatilan, jossa on pelkästään koiranpentuja!

Kuvat Fabian Björk Tyyli Crista Repo

Lue myös:

Pyhimys: ”Rakkaus on ainoa syy tehdä asioita”

Malli Tess Holliday ravistelee perinteisiä kauneu­si­han­teita: ”Yhteiskunta painostaa ihmisiä aivan liikaa näyttämään tietynlaiselta”

Somevaikuttaja Sini Laitinen: ”Meikkaaminen opetti minua arvostamaan itseäni”

Neule Diesel/Zalando.fi.

Body Sloggi.

Kengät Jeffrey Campbell/Zalando.fi.

Korvakorut Glitter.

Custom-hame Riikka Ikäheimo.

T-paita Diesel/Zalando.fi.

Korvikset Glitter.

Teksti Linda Forss