Avoin suhde – voiko se oikeasti toimia?

Flirttailua, rakkautta, mustasukkaisuutta ja yhteisiä sääntöjä. Sellaista on Annan ja hänen miehensä elämä avoimessa suhteessa.

Kun Anna oli pieni, hän piti koulupäiviensä jälkeen päiväkirjaa. Alakoulun viidennellä luokalla hän kirjoitti olevansa ihastunut viiteen poikaan. Kaikki olivat Annan mielestä söpöjä ja kivoja, joten hän tykkäsi jokaisesta. Siinä, että ihastuksen kohteita oli viisi, ei ollut hänen mielestään mitään ihmeellistä. Eikä ole vieläkään.

– Minulle ei ole ollut koskaan tyypillistä, että olen ihastunut tai rakastunut vain yhteen mieheen kerralla, muotoilijana työskentelevä Anna kertoo.

Sen takia Anna, 30, ja hänen avomiehensä Joonas, 32, elävät avoimessa suhteessa. He ovat seurustelleet viisi vuotta ja asuneet lähes koko sen ajan yhdessä. Oikeastaan Anna on seurustellut aina. Ensimmäinen vakava suhde hänellä oli 14-vuotiaana, ja se kesti neljä vuotta. Sen jälkeen pisin sinkkuaika oli muutamia kuukausia. Suhteet päättyivät kuitenkin lähes aina samaan ongelmaan. Anna koki, että ei saanut olla täysin oma itsensä. Aivan kuin hän olisi joutunut peittelemään joitain puoliaan.

Ensimmäisen kerran Anna kuuli avoimesta suhteesta, kun hänen opiskelukaverinsa kertoi elävänsä sellaisessa. Ajatus tuntui mielenkiintoiselta, joten Anna alkoi etsiä tietoa kirjoista ja netistä. Erityisen vaikutuksen häneen teki kahden naiskirjailijan teos Ethical Slut. Kirjaa lukiessaan Anna oivalsi, että minkä tahansa suhteen voi hoitaa hyvin tai huonosti. Tärkeintä oli löytää itselleen paras tapa olla parisuhteessa.

– Se oli kuin astuminen uuteen maailmaan. Siihen asti minulle oli opetettu, että vain kahden ihmisen välinen suljettu suhde oli hyvä. Aloin tosissani miettiä, onko näin.

Anna ajatteli pitkään, että hänessä on jotain vikaa, koska perinteiseen parisuhteeseen asettuminen tuntui ahdistavalta.

– Oli vapauttavaa tajuta, etten ollut ajatusteni kanssa yksin. Parisuhdemalleja oli erilaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rehellisyys on tärkeintä

Anna ja Joonas tapasivat aikanaan yhteisten ystäviensä kautta. He olivat ensin kavereita, mutta kummankin erottua silloisista suhteistaan, heistä tuli nopeasti pari. Joonas kuunteli ja tuki Annaa tavalla, johon hän ei ollut tottunut. Siksi Anna oli puolisolleen alusta asti rehellinen. Hän kertoi ajatuksistaan ja siitä, ettei uskonut, että haluaa enää elää parisuhteessa vain yhden ihmisen kanssa. Anna ei myöskään halunnut satuttaa Joonasta esimerkiksi pettämällä. Joonas suhtautui Annan pohdintoihin hyvin. Heidän kaveriporukkansa on ollut aina avoin ja täynnä erilaisia parisuhdemalleja.

Anna ja Joonas sopivat suhteensa säännöistä. Parisuhteen ulkopuolisiin henkilöihin voi ihastua, ja heidän kanssaan saa viettää aikaa, pussailla ja harrastaa seksiä. Jos jonkun kanssa on sutinaa tai ilmassa ihastumista, toiselle kerrotaan, mitä on meneillään.

– Ensimmäistä kertaa tunsin, että olen suhteessa, jossa saatoin hengittää.

Yhteisten vuosien aikana Annalla ja Joonaksella on ollut kummallakin suhteen ulkopuolisia kumppaneita, mutta Anna on ollut aktiivisempi. Hän on pussaillut ja harrastanut seksiä useamman kanssa. Hän kokee löytäneensä sitä kautta uusia juttuja, joista nauttii.

– Maailma on täynnä hauskoja ja kiehtovia tyyppejä. Avoimessa suhteessa ei tarvitse miettiä, meneekö juttu jossain vaiheessa liian pitkälle. Se on vapauttavaa.

Rakkautta monelle

Viime kesänä Anna ja Joonas istuivat miettimään suhteensa tilaa ja sitä, mihin olivat menossa. Joonasta oli alkanut mietityttää, halusiko hän enää olla avoimessa suhteessa. Hän sanoi sen aiheuttavan stressiä. Pussailu ja ihastumiset eivät haitanneet Joonasta, mutta jostain syystä ajatus Annasta sängyssä toisen kanssa oli alkanut ahdistaa. Siksi pari teki päätöksen, ettei toistaiseksi harrasta seksiä muiden kanssa. Pussailu on yhä sallittua. Tilanne ei ole Annan mielestä ideaali, mutta hän on päättänyt hyväksyä sen.

– Olen joutunut tulemaan aika paljon vastaan. Rakastan kuitenkin Joonasta, siksi suostun tähän.

Mutta miksi Anna haluaa avoimen suhteen? Hän sanoo olevansa tunteikas ja fyysinen. Kun hän on juhlimassa ja tapaa kiinnostavan miehen, hän ei näe siinä mitään väärää, että flirttailisi, pussailisi tai harrastaisi seksiä tämän kanssa. Se ei ole pois Joonakselta. Annan mielestä ei ole kummallista olla kiintynyt, jopa rakastunut, samaan aikaan useampaan ihmiseen. Mustasukkaisuus on kuitenkin tunne, joka seuraa usein mukana. Annakin on välillä mustasukkainen, mutta hän on opetellut hallitsemaan sitä. Hän uskoo, että kyse on lopulta vain erilaisten tunteiden, kuten menettämisen pelon ja riittämättömyyden, yhdistelmästä.

– Pistän niille fiiliksille vastaan, koska ihastuminen ja rakastuminen ovat hienoja tunteita. En halua, että ne menevät hukkaan keneltäkään.

Ei mikään salaisuus

Tulevaisuudesta Joonaksen kanssa Anna ei osaa sanoa, mutta hän toivoo, että he löytäisivät keinon jatkaa. Sen on kuitenkin tapahduttava niin, ettei kumpikaan koe toimivansa itseään vastaan. Anna haluaisi yhä elää avoimessa suhteessa. Hän haaveilee myös lapsista, mutta toteaa, että siinä vaiheessa pohdinta parisuhdemallista asettuisi uuteen valoon.

– Avoin suhde herättää paljon tunteita, eivätkä ne ole aina myönteisiä. Jos minulla olisi lapsia, kertoisin parisuhteestani varovaisemmin. En haluaisi, että joku soittaisi lastensuojeluvirastoon.

Nykyisin Anna ei toitota parisuhdemalliaan, mutta ei myöskään salaile sitä. Uudet ystävät ovat avoimesta suhteesta usein kiinnostuneita, ja Anna uskoo, että hänen vanhempansakin aavistavat, ettei tytär elä perinteisimmän kaavan mukaan. He eivät kuitenkaan ole sanoneet mitään ikävää tai tuomitsevaa.

– Äitini totesi kerran, että taidat olla tuollainen vapaa sielu. Ehkä hän oli oikeassa.

Anna haluaa puhua avoimesta suhteesta, koska toivoo, että pohtisimme edes joskus sitä, elämmekö niin kuin haluamme. Vai niin, kuten vanhempamme, ystävämme tai kumppanimme toivovat. Pohdinta voi tuntua pelottavalta, mutta sitä ei kannatta jättää tekemättä. Lopulta kyse on vain yhdestä kysymyksestä. Siitä, oletko sellainen henkilö sellaisessa suhteessa, jossa haluat olla. Jos vastaus on kyllä, kaikki on hyvin. Jos vastaus on jotain muuta, kannattaa toimia.

– Vain niin voi elää rehellisesti. Tärkeintä on olla oma itsensä ja ylpeä siitä. 

Annan ja Joonaksen nimet on muutettu.