Asiantuntija neuvoo, miten yksinäisyydestä selviää – neljä ohjetta

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Usko parempaan.

Yksinäiselle tärkeintä on luottaa siihen, että muutos on mahdollinen. Yksinäinen tuntee, ettei elämällä ole mitään merkitystä, jos hän uskoo, ettei kukaan ole kiinnostunut hänestä ja hänen asioistaan.

Etsi oma porukkasi rauhassa.

Sosiaalisissa suhteissa tärkeintä on niiden laatu, ei määrä. Hyvää tekevää harrastusporukkaa kannattaa etsiä rauhassa sen sijaan, että aloittaa monta lajia, joissa kokee kaikissa ulkopuolisuuden tunnetta. Harhaluulo on, että kun kaksi yksinäistä laitetaan samaan tilaan, heistä tulee ystäviä.

Unohda häpeä.

Kaikille yksinäisille tärkeä apukeino on omien ja ympäristön asenteiden muuttaminen. Yksinäisyys herättää turhaan häpeää. Tärkeää on arvostaa niiden ihmisten rohkeutta, jotka uskaltavat lähestyä yksinäisiä eivätkä sulje heitä ulkopuolelle.

Etsi apua kognitiivisesta psykoterapiasta.

Kun yksinäisyys jatkuu pitkään, siitä tulee osa ihmisen identiteettiä. Ajatusten muuttamiseen tarvitaan ulkopuolista apua. Moni yksinäinen kärsii ajatusvääristymistä ja tarkastelee ympäristöään eri tavalla: hän kiinnittää huomiota ikäviin asioihin ja vähättelee hyviä tapahtumia. Tällaisia ajatuksia voidaan oppia tunnistamaan ja kyseenalaistamaan terapiassa.

Vinkit antoi kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila.

”Yksinäisyyttä ei kannata hävetä”

”Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä hankalampi yksinäisyyden kierrettä on katkaista. Piikit jäävät pystyyn, kun yksinäinen oppii vetäytymään ja suojelemaan itseään. ’Nyt vain reippaasti uusiin harrastuksiin’ on pahinta, mitä yksinäiselle ihmiselle voi sanoa. Yksin oleminen on eri asia kuin yksinäisyys. Yksin oleminen voi tuoda kokijalleen voimaa, mutta yksinäisyys on kokemus siitä, ettei omia asioita voi jakaa kenenkään kanssa. Aivomme reagoivat yksinäisyyteen samalla tavalla kuin ne reagoivat fyysiseen kipuun. Yksinäisyys siis todella satuttaa. Se sairastuttaa usein myös psyykkisesti. Siksi yksinäisyyttä seuraa monesti masennus. Moni yksinäinen ajattelee olevansa maailman yksinäisin ihminen. Todellisuudessa yksinäisiä ihmisiä on Suomessa valtavasti. Yksinäisyyttä ei missään nimessä kannata hävetä.”

Niina Junttila, kasvatus-psykologian apulaisprofessori.

Lue 26-vuotiaan Idan kokemuksista yksinäisyyteen liittyen maaliskuun Cosmon sivuilta 28-31.

Kuva: Piia Arnould