9 vinkkiä, joiden avulla saat parisuhteesi kestämään

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Yllätä arkena

Mitä suuremmat odotukset ovat, sitä isompi pettymys on. Siksi suureellisten yllätysten sijaan pienet arkiset ovat niitä parhaita. Yllätyksenä kaupasta tuodut suosikkiherkut, valmiiksi tehty iltapala tai sänkyyn kannettu aamiainen eivät koskaan lakkaa hymyilyttämästä.

– Jos panostetaan arkeen ja tehdään siellä pieniä, ihania asioita, odotukset lomalle tai viikonlopulle eivät ole niin korkeat. Jos arki on hyvää, koko elämä on hyvää, rakkausvalmentaja Mervi Makkonen kertoo.

Makkonen kannustaa kokeilemaan rakkauskirjeen kirjoittamista. Muistele siinä, mihin toisessa aikanaan ihastuit ja kerro, kuinka paljon rakastat häntä.

– Yllätys ei vaadi budjettia. Voit myös kirjoittaa post it -lapulle kivan viestin ja piilottaa sen puolisosi kalenterin tai lompakon väliin niin, että hän löytää sen yksin ollessaan.

2. Säilyttäkää lapsenmielisyys

Heittäytymiskyky ja lapsenmielisyys unohtuvat usein kiireisessä arjessa, vaikka juuri hulluttelu tuo eloa parisuhteeseen. Elämykset ja yhdessä koetut asiat synnyttävät tarinoita ja muistoja, joita kannattaa vaalia.

– Vielä 23-vuotiaana ei kannata ajatella, ettei kehtaa enää tässä iässä. Pidä huolta siitä, ettet vanhene ennen aikojasi. Keinu, rakenna maja! Halonen kannustaa.

Kisatkaa lapsille suunnatussa ulkopelissä tai valitkaa toisillenne 15 eurolla kirpparilta asukokonaisuus, jossa toisen pitää olla koko päivä.

– Arpokaa vaikka sanomalehdestä menovinkit-osion kohdalta summamutikassa, minne suuntaatte. Vaikka kokemus olisi kummankin mielestä hirveä, se on loppujen lopuksi hauska yhteinen kokemus.

3. Anna toiselle huomiosi

Jokaista kriittistä äänenpainoa, tuhahdusta ja silmienpyöräytystä kohden pitäisi olla 5–10 positiivista ilmaisua. Kiinnitä huomiota äänensävyysi, painotuksiisi, eleisiisi ja ilmeisiisi. Herätä puolisosi aamulla pienillä suudelmilla, halatkaa illalla, kun tulette kotiin ja vaihtakaa hyvänyönsuukot.

– Joka päivä pitäisi suudella kumppaniaan niin intohimoisesti, että samassa huoneessa oleva ulkopuolinen kiusaantuisi. Helppoa, hauskaa ja kadehdittavaa, rakkausvalmentaja Mia Halonen kertoo.

4. Menkää treffeille kerran kuussa

Aivan kuin silloin joskus, pyytäkää toisianne treffeille ja nähkää vasta paikan päällä. Säännöllisyys helpottaa treffailun vakiintumista: lähtekää ulos vaikka kuun ensimmäisenä perjantaina.

– Sopikaa myös, että parillisina kuukausina toinen suunnittelee, mitä tehdään, parittomina toinen. Tärkeintä on, ettei niitä saa perua. Jos on kiirettä tai heikko rahatilanne, treffit voi järjestää vaikka kotona parvekkeella, Halonen kertoo.

Kuukausitreffeille voi sopia budjettikatonkin: ilta ei saa maksaa enempää kuin 50 euroa. Silloin on pakko käyttää mielikuvitusta.

Sekä Halonen että Makkonen kannustavat leikkimään turistia kotipaikkakunnallaan. Tutustukaa kahviloihin, majakkamajoituksiin, saaristoristeilyihin, maisemareitteihin ja näköalapaikkoihin. Luontoretki laavulle ja korkealle kiipeäminen nostavat sykettä ja se taas nostaa ihastumistasoa.

Kotitreffeillä upgreidatkaa itsenne pois sohvalta. Päivällisen voi syödä ruokapöydän sijaan piknikkinä olohuoneen lattialla, ja arkenakin voi kokata pitkän kaavan mukaan.

5. Rauhoittakaa illat somelta

Roikutko kännykälläsi iltamyöhään ja teeskenteletkö joskus kuunnelleesi puolisosi juttuja, vaikka oikeasti keskityit tuijottamaan Snapchat-videota? Laita puhelimesi lentokonetilaan jo iltakahdeksalta. Silloin et koe kiusausta vastailla sähköposteihin tai selata läpi Instagram-syötettäsi, vaan voit aidosti keskittyä toiseen ihmiseen.

– Aivan kuten lapsillekin asetetaan rajoituksia siitä, kuinka monta tuntia päivässä he saavat pelata koneella, aikuisetkin voivat asettaa niitä itselleen. Kuuntele puolisoasi, ole herkkänä ja tarkkana. Silloin kuulet, mitä kumppanisi oikeasti sanoo, Makkonen kertoo.

6. Viettäkää aikaa myös erikseen

Ikävöiminen tekee hyvää parisuhteelle, mutta myös omalle päälle. Välillä on tärkeää tavata kavereitaan ja tehdä asioita, jotka ovat tehneet sinusta sinut. Anna itsellesi ja toiselle tilaa kaivata. Jo pelkästään erillään vietetty viikonloppu saattaa palauttaa perhoset takaisin vatsaan.

7. Kehu, kiitä ja kannusta

Sano ääneen, jos toinen näyttää hyvältä, tai kiitä, jos hän on kaatanut sinulle kahvin valmiiksi. Osoita, että huomaat ja arvostat niitä pieniä kivoja juttuja, joita toinen arjessa tekee.

– Muista kiittää, kehua ja antaa positiivista palautetta. Ne lämmittävät mieltä. Joskus voi myös vähän hehkuttaa, Makkonen sanoo.

Puolison ja suhteen vahvuuksien huomioimista taas voi harjoitella arkisesti esimerkiksi television ääressä.

– Jos katsotte yhdessä romanttista elokuvaa, analysoikaa sen jälkeen, mikä pääparin suhteessa toimi ja mikä ei? Onko teidän suhteessanne samanlaisia haasteita tai vahvuuksia? Halonen vinkkaa.

8. Näe puolisosi uusin silmin

Näettekö toisianne aina vain väsyneinä verkkareissa kotisohvalla? Tehkää jotain, missä olette parhaimmillanne ja pääsette pätemään. Kun toisen näkee omassa elementissään, esimerkiksi rakkaan harrastuksen parissa, hän on kuin uusi ihminen, johon mahdollisesti vähän taas ihastuu. Se lisää kunnioitusta ja arvostusta toista kohtaan, ja juuri ne asiat kantavat vaikeidenkin aikojen yli.

– Arvostusta pitää vaalia. Puolisosta ei kannata puhua muille tai edes itselleen halveksuvasti. Se on kaikkein tuhoisinta suhteelle. Toista pitäisi muistaa katsoa lempein ja ymmärtäväisin silmin ja ajatella asioita aina myös puolison kannalta, Halonen kertoo.

9. Suunnitelkaa tulevaisuutta

Yhteiset suunnitelmat vievät suhdetta eteenpäin ja kasvattavat luottamusta. Puhukaa unelmistanne, tavoitteistanne ja yhteisistä suunnitelmistanne. Ne voivat olla pieniäkin ja tarkkaan rajattuja. Mitä haluaisit tehdä kesällä? Mihin reissuun voisimme lähteä syksyllä? Voitte asettaa itsellenne hauskoja, pidemmän tähtäimen tavoitteita, kuten kiertää kaikki Suomen idylliset pikkukahvilat, näköalapaikat tai golf-kentät.

Halonen kannustaa pareja olemaan koko ajan kiinnostuneita toistensa elämästä, ajatuksista, unelmista, peloista ja iloista. Henkeviä, pitkiä keskusteluja pitäisi saada mahdutettua arkeenkin. Mitä pidempään on ollut yhdessä, sitä helpommin puoliso lipsahtaa itsestäänselvyydeksi, tutuksi ja turvalliseksi.

– Pitkässä suhteessa kuvittelemme tuntevamme toisesta jo kaiken, ja ettei samoja kysymyksiä tarvitse enää kysyä. Me muutumme kuitenkin koko ajan ja niin muuttuvat unelmammekin. 

Kuva: MVPhotos