8 asiaa, jotka sinun tulisi sanoa useammin

1. ”Kiitos."
Yksi tärkeimmistä sanoista, jota käytämme kuitenkin melko harvoin. Käännä siis suuntaa. Kiitä työkavereitasi hyvin sujuneen projektin jälkeen. Kerro, mikä sujui erityisen hienosti. Sama pätee ystävyys- ja parisuhteisiin. Koska viimeksi kiitit poikaystävääsi, kun hän tiskasi, vei koiran tai teki lempiruokaasi? Entä ystävääsi, kun hän vertaili kanssasi kolme tuntia Tinder-matchejasi? Kiittäminen ei vaadi paljoa, mutta sillä saa aikaan hyvää.

2. ”Antaa olla.”
Joskus suurinta viisautta on antaa olla. Sinun ei aina tarvitse todistaa olevasi oikeassa tai paras. Esimerkiksi riitatilanteessa voit joskus miettiä, onko pakko saada sanoa viimeinen sana, vai voisiko riita laueta sillä, että annat olla. Tämä ei tarkoita, etteikö puoliaan voisi pitää. Joskus väitteleminen, asioiden kertaaminen ja jankuttaminen eivät vaan enää vie pidemmälle.

3. ”Onnistuit hienosti.”
Ihmiset, jotka kehuvat vilpittömästi toisia näiden onnistumisesta, kylvävät iloa. Ole yksi heistä. Kun ystäväsi saa ylennyksen tai himoitsemansa opiskelupaikan, kehu häntä. Kerro, kuinka juuri hän on oikea henkilö uuteen työhön. Sano, että olet iloinen hänen puolestaan. Korkatkaa yhdessä skumppa. Kehua sopii toki pienemmistäkin saavutuksista. Kerro äidillesi, etteivät kenenkään muun lihapullat vedä vertoja hänen tekemilleen. Maailmassa on liikaa kateutta, heitetään se kevään kunniaksi menemään!

4. ”Elän hetkessä.”
Läsnäolosta ja hetkessä elämisen taidosta puhutaan yhä enemmän. Eikä ihme. Ihmiset, jotka pystyvät keskittymään hetkeen, ovat elämäniloisia. Sitkun-elämä tekee harvoin onnelliseksi. Haaveita ja unelmia pitää toki olla, mutta ajatus siitä, että vasta sitten olet tyytyväinen, kun olen parisuhteessa tai laihtunut viisi kiloa, vie huomiota nykyhetkestä. Pysähdy. Sinulla on jo nyt paljon sellaista, mistä voit olla onnellinen.

Kokeile: Jos ilon löytäminen tuntuu haastavalta, pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Listaa iltaisin viisi asiaa, jotka tekivät sinut kiitolliseksi ja onnelliseksi. Ne voivat olla herkullinen lounas tai autosi, joka toimii korjauksen jälkeen. Usein ympärillämme on paljon enemmän aihetta hymyyn kuin muistamme.

5. ”Ei se mitään.”
Kaikki mokaavat joskus. Tekevät virheen, tulevat myöhässä tai lipsauttavat suustaan lauseen, jota eivät tarkoita. Ei se mitään. Seuraavalla kerralla voi tehdä toisin.

6. ”Rakastan sinua.”
Sanomme usein, että tykkäämme. Jos kuitenkin todella aidosti rakastat, sano se. Näyttämällä ja osoittamalla myönteisiä tunteitasi et aiheuta kenellekään harmia.

7. ”Kyllä, kuuntelen.”
Ikävä kyllä emme useinkaan kuule, mitä meille sanotaan. Sanat peittyvät hälyn, stressin ja kiireen alle. Ihminen, joka oikeasti kuuntelee eikä vain leiki tekevänsä niin, osoittaa arvostusta muita kohtaan. Jos haluat olla hyvä kuuntelija, lopeta muu tekeminen ja katso silmiin henkilöä, jolla on asiaa. Kuuntelemiseen liittyy myös muiden mielipiteiden kunnioittaminen. Vaikka olisit eri mieltä, älä jyrää. Asioilla on aina enemmän kuin yksi puoli.

8. ”Anteeksi.”
Ehkä yksi vaikeimmista sanoista. On helpompaa tokaista sori tai olla pyytämättä kokonaan anteeksi. Kuitenkin, jos olet loukannut jotakuta, olisi tärkeää pahoitella sanojaan tai tekojaan. Vaikka tapahtuneesta olisi vuosia, voit silti esittää anteeksipyyntösi. Sinullekin tulee kevyempi olo. Anteeksipyynnöllä ja –annolla on uskomaton voima.

Katso myös:

Salaileeko kumppanisi jotain?

Pilaako mustasukkaisuus suhteesi?

Näin nautit seksistä enemmän

Kuva: Julia Toivola