7 asiaa, joista ei kannata riidellä parisuhteessa

Mitä pienemmistä ja arkisemmista jutuista kinastelette, sen paremmin teillä menee. Pidä asetelmasta kiinni, äläkä haasta riitaa ainakaan näistä. 

Kun alkuhuuma hälvenee ja suhde muuttuu vakavammaksi, puolistosta paljastuu tapoja ja tottumuksia, jotka saavat joskus raivon partaalle. Hän ei siivoa oma-aloitteisesti, ei koskaan syö pöydän ääressä, vierastaa perhekeskeisiä juhlapyhiä ja ostaa kaupasta aina kaikkein kalleimpia tuotteita. Kuulostaako tutulta? Parisuhteessa, ja etenkin avoliitossa, sotivat jatkuvasti pienet asiat, jotka ovat usein peräisin omilta vanhemmilta ja lapsuudenkodeista. Oma äitisihän on aina oikeassaja se tapa, jolla olet koko elämästi tehnyt asioita, on se ainoa ja oikea. Vanhoja tapoja ja jämähtäneitä mieltymyksiä on vaikea lähteä muuttamaan. Siksi niiden kanssa eläminen vaatii parisuhteessa jatkuvasi kompromisseja.

Ongelma 1: 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siivotaan vain silloin, kun on pakko

Milloin viimeksi poikaystäväsi on ottanut imurin kaapista ilman, että olet patistanut häntä siihen? Oletko koskaan nähnyt häntä vapaaehtoisesti wc-harja kädessä? Aivan. Miehet ovat eteviä siivoamaan yleensä vasta silloin, kun käsky käy. Urbaani legenda kuitenkin kuiskii, että kun miehet aloittavat siivoamisen, he ovat siinä usein tarkempia ja perusteellisempia kuin naiset. Nimittäin let's face it: kuinka usein itse jaksat imuroid ahellan takaa ja tuulettaa petuspatjan? Miehiltä ne hommat sujuvat leikiten. 

Ratkaisu: Unohtakaa toisillenne nalkuttaminen, ja jakakaa hommat puoliksi omiin vahvuuksinne keskittyen. Hyvin todennäköisesti ne vain täydentävät toisiaan.

Ongelma 2:

Teknologia on ykkönen

Televisiolla on harmittavan usein tapana tunkea itsensä avoliitossa paikkoihin ja tilanteisiin, joihin se ei kuulu – läppäristä, iPadista ja älypuhelimesta puhumattakaan. Kotonanne saattaa olla aivan tavallista, että poikaystäväsi painelee lautasen kanssa sohvannurkkaukseen tapittamaan jenkkifutista. Tai että miehesi viettää yönsä mieluummin sohvalla vain sen takia, että saa nukahtaa telkkarin tuttuun ja tuvalliseen surinaan. Juuri nin kuin hänellä oli tapana tehdä pikkupoikana. Olisiko kuitenkin jo aika häätää kolmas pyörä suhteestanne ja rauhoittaa yhteinen aika televisiolta ja tietokoneelta?

Ongelma 3:

Jouluaattona bailataan

Kun parisuhteenne etenee, törmäätte väistämättä juhlapyhistä aiheutuviin erimielisyyksiin. Poikaystäväsi on jo vuosia viettänyt jouluaattonsa kantabaarissa kavereidensa kansa. Kuulostaa kivalta, mutta ei tule TODELLAKAAN onnistumaan nyt, kun sinä olet kuvioissa. Sinulle joulu merkitsee yhdessäoloa ja rauhoittumista.

Ratkaisu:

Jokaisella on omat perinteensä ja niistä luopuminen on hankalaa. Mieti siis, kumpi on sinulle vaikeampaa: Hyväksyminen vai luopuminen? Sopikaa esimerkiksi, että vietätte bilejoulun joka toinen vuosi. Voit myös ehdottaa kompromissia: kutsukaa kaikki kaverit kotiinne ja luokaa yhteinen jouluperinne.

Ongelma 4:

Munat eivät kuulu jääkaappiin

Avokadoja, tomaatteja ja kananmunia ei kuulu säilyttää jääkaapissa. Tölinavaaajn tulee olla varrellinen, rättiä ei säilytetä hanan päällä eikä ruskeaan kastikkeeseen saa laittaa lihaliemikuutiota. Huoh! Jatkuvasti huomautteleva ääni vieressäsi kuuluu poikaystävällesi, joka on tuonut kaikkiäidiltään oppimansa tavat ja tottumukset yhteiseen keittöönne. Silloin kaikki, mitä olet oppinut omassa kodissasi, on auttamattoman väärin. 

Ratkaisu:

Jakakaa kokkausvuorot, jolloin toinen ei saa astua jalallakaan keittiöön. Pyhittäkää se arvosteluvapaaksi vyöhykkeeksi.

Ongelma 5:

Vain Audilla voi ajaa

Vanhemmiltaan perii puolivahingossa kaikkea mukavaa, kuten merkkiuskollisuuden.  Mietipäs hetki. Saatat suosia jotain automerkkiä, koska vanhempasikin suosivat. Kannatat samaa lätkäjoukkuetta ja rakastat samoja klassikkobiisejä. Poikaystävälläsi on yhtä paljon jämähtäneitä suosikkeja  – juuri sellaisia, jotka ovat sinun inhokkejasi.

Ratkaisu: Suhtaudu makuasioihin leikkimielisesti. Kaikista puolison mieltymyksistä ei tarvitse tykätä, mutta niiden kanssa kannattaa tulla toimeen. Onnittele, kun puolisosi kannattama Real Madrid voittaa Mestareiden Liigan, vaikka oletkin itse Atléticon naisia.

Ongelma 6: 

Sanoja ei säästellä

Onko lapsuudenperheessäsi ollut aina tapana lakaista riidat maton alle? Hyssyttely saattaa toimia sinulle, mutta kun kuvioihin astuu poikaystävä, jonka perheessä asiat on sanottu aina suoraan, tilanteet muutuvat nopeasti räjähdusherkiksi. 

Ratkaisu: Puhukaa asiat halki ja löytäkää parisuhteeseenne sopiva kultainen keskitie. Kaikkea ei aina tarvitse möläyttää ääneen, mutta on myös hyvä oppia ilmaisemaan tunteensa ja mielipiteensä hetkessä. Asioiden jauhaminen jälkikäteen syö turhaan enegriaasi.

Ongelma 7:

Hintojen vertailu on turhaa

Olet aina ollut tarkka rahoistasi ja poimit ostoskorin täyteen tarjoustuotteita. Poikaystäväsi on toista maata. Hän tekee jatkuvia heräteostoksia eikä todellakaan tiedä, mitä maitolitra maksaa. Ärsyrttävää? Kyllä, etenkin jos rahanne ovat yhteisiä.

Ratkaisu: Kuljeta miehesi ensi kerralla kaupassa hyllyjen ääreen ja opeta häntä vertailemaan hintoja. Kun hän bongaa euron tai kahden eroja, hänkin tajuaa säästävänsä suuria summia. On helppo luistaa pieneistä asioista ja unohtaa, kuinka suuriksi ne lopulta kasvavat. Suunnitelkaa, mitä kivaa voitte ostaa yhdessä, kun säästätte arjessa.

Katso myös:

8 tilannetta, joissa sinun kannattaa luottaa vaistoosi

Pilaako mustasukkaisuus suhteesi?

Onko tämä uusi it-lakkumerkki?

Kuva: MVPhotos