10 000 euron velat ja henkistä väkivaltaa – tällaista oli elämä manipuloivan miehen kanssa

Mari seurusteli vuoden mustasukkaisen ja manipuloivan miehen kanssa. Hänelle jäi suhteesta 10 000 euron velat.

Mari, 37, istuu kotisohvallaan viinilasi kädessään ja kuuntelee Jaakon, 32, tarinoita lumoutuneena. Mies muistelee sukellusreissujaan, joita on tehnyt useamman kerran Thaimaahan ja Indonesiaan. Jaakko myös kertoo rakastavansa laskettelemista ja pyrkivänsä viettämään vuosittain vähintään kaksi kuukautta Alpeilla. Kun Jaakko kehuu Maria kauniiksi, Mari ajattelee, ettei kukaan voi olla yhtä ihana. Puolitoista vuotta myöhemmin tilanne on toinen. Takana on ero ja 10 000 euron velat, joita Mari maksaa yhä. Mitä oikein tapahtui?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Herrasmies ei tarjoa

Kun Mari oli ollut puoli vuotta sinkkuna, hän latasi hetken päähänpistosta Tinderin. Vastaan tuli Jaakko, ja kaksikko alkoi lähetellä viestejä. Viestittely oli kevyttä ja huoletonta, useimmiten viestit käsittelivät Jaakon elämää ja reissuja. Mari ei suhtautunut viestittelyyn tosissaan, koska taksikuskina työskennellyt Jaakko oli viisi vuotta nuorempi ja asui satojen kilometrien päässä. Kun mies muutaman kuukauden kuluttua ehdotti tapaamista, Mari kuitenkin suostui. Voisihan heillä olla hauskaa.

– Se ilta, kun näin Jaakon, muutti kaiken. Minä ihastuin, Mari muistelee.

Jaakko vakuutti samaa. Viestejä vaihdettiin tauotta myös silloin, kun Jaakko pari päivää tapaamisen jälkeen lähti kahdeksi kuukaudeksi Alpeille. Jaakko valitti ikäväänsä ja pyysi Maria käymään.

– Varasin liput, koska ajattelin, että muuten erostamme tulee liian pitkä. Halusin elää rohkeasti, jossittelematta.

Loma oli ihana, ja Jaakko täydellinen herrasmies. Hän avasi ovet ja kehui Maria. Mukana oli myös Jaakon kaksi ystävää, joiden kanssa Mari tuli hyvin juttuun. Vaikutti siltä, että Jaakko oli kaikkien mielestä mahtava tyyppi.

Yksi asia kuitenkin vaivasi Maria. Hän maksoi aina kaiken. Vastuuntuntoisena Mari kaivoi aina ensimmäisenä lompakkonsa esille, ja Jaakko jättäytyi taka-alalle maksutilanteissa. Aluksi se oli ok, koska Mari ajatteli kuittaavansa niin velkansa siitä, että oli majoittunut miesten mökkiin. Loppuviikosta tilanne alkoi ärsyttää. Miksi hänen piti maksaa Jaakon after ski ja ravintolaillalliset eikä koskaan toisin päin?

– En kuitenkaan sanonut mitään, koska olin ihastunut ja ajattelin, että tilanne muuttuu.

Välillä Mari myös mietti, värittikö mies juttujaan, mutta vaiensi ajatuksensa. Ei aina kannattanut epäillä ja pelätä pahinta. Hiljalleen Jaakosta alkoi paljastua lisää erikoisia piirteitä.

Vakuuttava ja uskottava

– Hullu alkoholisti, Jaakko huusi puhelimeen.

Mari oli hiljaa ja toivoi, että Jaakko rauhoittuisi. Hän oli juuri kertonut käyneensä ystävänsä kanssa lasillisella työpäivänsä jälkeen.

– Oliko siellä miehiä? Jaakko jatkoi.

Kysymys yllätti Marin, koska suhteen alussa Jaakko oli vakuuttanut, ettei ole yhtään mustasukkainen. Yhä useammin Mari joutui kuitenkin selittelemään menojaan ja sitä, kenen kanssa liikkui.

– Siinä vaiheessa aavistin, ettei Jaakko ehkä olekaan niin ihana kuin olin kuvitellut.

Mari oli kuitenkin yhä rakastunut ja ajatteli, että jos hän on tarpeeksi ihana, kaikki muuttuu. Jaakko myös avautui Marille kotitalostaan, joka oli läpimätä eikä voisi mennä enää kaupaksi. Lisäksi miehellä oli kymmenien tuhansien eurojen velat matkoista, lasketteluvälineistä ja vaatteista. Hän häpesi, ettei ollut kertonut veloistaan Marille aikaisemmin. Jaakko lupasi jälleen kerran muuttua ja laittaa asiansa kuntoon.

– Jaakko oli taitava. Hän osasi itkeä vakuuttavasti ja kertoa tarinoita uskottavasti.

Tuletko vaimokseni?

Kesäkuussa Mari ja Jaakko lähtivät automatkalle Eurooppaan. Vaikka riitoja oli arkena jatkuvasti, Mari uskoi, että lomalla tilanne voisi kääntyä paremmaksi. Prahassa sama kuvio toistui. Mari maksoi hotellin, bensat ja illalliset. Hän siirsi Jaakon tilille sata euroa, sitten kolmesataa euroa. Jaakko halusi nimittäin maksaa, eikä sillä ollut väliä, että hän teki sen Marin rahoilla.

Marin on vaikea selittää jälkeenpäin, miksi toimi näin. Kai hän uskoi Jaakon puheita, kun tämä vakuutti, että maksaa ensi kuussa takaisin.

– Tai ehkä kyse oli enemmän siitä, että halusin uskoa. Luotin yhteiseen hyvään.

Eräänä iltana Jaakko kosi. Vaikka Maria arvelutti, hän vastasi kyllä. Ehkä kosinta muuttaisi suuntaa, kun he saisivat häistä yhteistä suunniteltavaa. Sormukset ostettiin Marin rahoilla Riikasta.

Puolentoista viikon lomailun jälkeen Marin rahat loppuivat. Yrittäjänä työskentelevä Mari siirsi firmansa tililtä rahaa käyttötililleen, koska Jaakko ei edelleenkään maksanut mitään. Kun Mari kysyi Jaakolta rahoista ja palkoista, vastaukset olivat epämääräisiä.

– Kai Jaakko ajatteli, että yritykseni on kultakaivos. Hän pettyi, kun näin ei ollutkaan.

Suomeen palattuaan Mari teki ahkerasti töitä, sillä hän oli ottanut kaksi pikavippiä. Koko kuvio tuntui kuristavalta. Kun Mari jälleen kysyi Jaakolta, koska tämä aikoo osallistua taloudenpitoon, Jaakko räjähti. Hän huusi Marille, että tämä on samanlainen kuin kaikki muutkin.

– Jaakko oli aina uhri. Kaikki olivat häntä vastaan. Myös minä.

Jaakko lähti Marin luota ovet paukkuen ja ajoi kotiinsa satojen kilometrien päähän.

Puhelu, joka pelasti

Syksyllä Mari ja Jaakko yrittivät vielä muutaman kerran keskustella suhteestaan. Siitä ei tullut mitään. Jaakko oli ilmeetön ja tunteeton, ja Marista tuntui, ettei hän ollut koskaan edes tuntenut miestä. Joulukuussa he näkivät viimeisen kerran. Yö meni valvoessa ja puhuessa, seuraavana aamuna Jaakko lähti ja lähetti perään pitkän haukkumisviestin. Sen jälkeen miehestä ei kuulunut enää mitään. Mari ja Jaakko ehtivät seurustella noin vuoden ja asua yhdessä kuukauden.

Eron jälkeen Marin itsesyytökset olivat valtavia ja olo kamala. Hän ei nukkunut öisin, vaan soimasi itseään ja oli varma, että lopulta kaikki oli hänen syytään. Sanoihan Jaakkokin niin.

Kun erosta oli kulunut muutamia kuukausia, Marin paras ystävä ehdotti, että Mari soittaisi Jaakon entiselle vaimolle ja kysyisi tämän mielipidettä. Voisiko siitä olla apua?

– Se puhelu pelasti minut. Kävi ilmi, etten ollut suinkaan ensimmäinen, jonka kanssa Jaakko toimi näin.

Naiset puhuivat monta tuntia. Selvisi, että Jaakko oli huijannut rahaa myös entiseltä vaimoltaan. Kun puhelu päättyi, Marista tuntui, että hänen harteiltaan oli kadonnut koko menneen vuoden paino. Puhelun lopussa ex-vaimo painotti Maria lupaamaan, ettei saa syyttää itseään. Sen ajatuksen voimalla Mari alkoi toipua.

Marin ja Jaakon nimet on muutettu.

Teksti Sanna Kekki
Kuvat MVPhotos