Vaatteiden huolto-opas: näin lempparit säilyvät hyvänä pitkään

Lempineule, luottonilkkurit ja villakangastakki, tervetuloa takaisin käyttöön. Pidä vaatteille ja asusteille huoltohetki, niin lempparisi kestävät pidempään.

❤ Neuleet

Neuleet esiin kesäsäilöstä, nyt viilenee! Tuuletus riittää usein raikastamaan neulepuseron uuteen kauteen, varsinkin, jos se on luonnonmateriaalia. Jos paita on pesun tarpeessa, tutki tarkkaan materiaali ja pesulappu. Monissa luonnonmateriaalista tehdyissä neulepaidoissa on vesipesun kieltävä merkki

Jos vesipesu on ok, pese käsin. Koneen myllytys tekee pahimmillaan lempineuleesta nukkaisen villasukan. Pese harvoin, sillä jokainen pesu kuluttaa neuletta. Pesuväli voi olla kuukausia – jopa vuosia.

Esikäsittele tahrat marseille- tai sappisaippualla, valitse villapesuun tarkoitettu pesuaine ja pese haalealla vedellä. Kuivaa rullaamalla ensin pyyhkeen sisään ja oikomalla sitten pyykkitelineen päälle. Roikkuessaan märkä neule venyy.

Nukat voit poistaa hellävaraisesti nukkakammalla. Pöly ja irtolika kannattaa harjata säännöllisin väliajoin vaateharjalla.

Vinkki: Nukan irrottamiseen voi käyttää myös partahöylää vetämällä sitä tasaisesti vaatteen pinnalla. Testaa varovasti!

❤ Nilkkurit

Kenkien hoito-ohje riippuu pintamateriaalista, joten selvitä, mistä luottonilkkurisi on tehty. Tekonahkaa ei voi hoitaa, aitoa voi.

Tutki kengät kauttaaltaan: pitäisikö kantalaput vaihtaa tai irvistääkö kärki? Käytä kengät tarvittaessa suutarilla.

Jos kenkäsi ovat sileää pintanahkaa, putsaukseen riittää usein kostea liina. Kosteuta pesun jälkeen hoitoaineella ja anna imeytyä. Harjaa nahka ja suojaa vielä esimerkiksi kenkävahalla tai suojasuihkeella. Kiillota lopuksi harjalla. Mokalle ja nupukille on omat hoito-ohjeensa ja tuotteensa.

Aktiivikäytössä olevia syyskenkiä kannattaa suojata parin viikon välein tai vähintään kerran kuussa.

Jos kengissä on tunkkainen haju, kokeile soodakikkaa: ripottele kenkien sisään reipas kerros ruokasoodaa, anna vaikuttaa yön yli ja imuroi pois. Se poistaa hajuja tehokkaasti. Myös kuivat teepussit kengissä imevät hajuja.

Vinkki: Kutistuiko vaate pesussa? Kokeile upottaa se haaleaan veteen, johon on lurautettu hiustenhoitoainetta. Venytä kosteana, huuhtele ja kuivaa vaakatasossa.

❤ Laukku

Lempilaukkukin kaipaa silloin tällöin huoltohetken. Tyhjennä laukku, ja jos vuori on kiinni vain reunoistaan, vedä se ulos ja imuroi irtolika. Saumoihin kertyneen pölyn saa putsattua vaateharjalla.

Hoitoainetta ja välineitä valitessa kannattaa tutkia tarkkaan, millaisesta nahasta laukku on tehty ja miten se on käsitelty. Usein hoitoon sopii väritön nahkavoide, balm tai hoitogeeli. Testaa voidetta ensin näkymättömään kohtaan. Kun aine on saanut vaikuttaa, harjaa lopuksi pinta pehmeällä nahkaharjalla.

Värilliset voiteet kannattaa unohtaa, sillä väri tarttuu helposti vaatteisiin. Jos laukussa on pieniä kulumia tai kolhuja, niiden korjaamiseen voi kokeilla nahkamaalia.

❤ Villakangastakki

Jos villakangastakki on kovin tahrainen, suuntaa pesulaan. Saat lisää käyttöaikaa takillesi.

Kotihuoltoon riittää pehmeä vaateharja ja sumutepullo. Suihki takki vedellä kosteaksi ja harjaa irtonukka, lika ja pöly pois – tämä toimenpide pöllyää, joten tee se esimerkiksi kylppärissä tai muussa helposti siivottavassa tilassa. Nosta takki henkarille ja vie tuulettumaan.

Jos takki on ruttaantunut säilytyksessä, paras oikoja on vaatehöyrytin.

Vinkki: Hikitahroja? Liota tahraa seoksessa, jossa on puolet vettä ja puolet sitruunamehua.

Lähteet: arkiveatelier.com ja shopalike.fi.

Lue myös:

Miten villapaidan saa säilymään kauniina? Kuusi vinkkiä

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Adobe Stock