Spottivalon reunalla: Paris Fashion Week

Megalöysistä saappaista poltettuun farkkuun ja voikukkapäähineisiin: esittelyssä Pariisin muotiviikon parhaat nousevat suunnittelijat ja merkit.

Y/Project

Vuosikymmenen alussa perustettu merkki on ollut nyt viisi vuotta suunnittelija Glenn Martensin käsissä, ja viime vuosina sen suosio on kasvanut suuresti. Y/Project on luonut muun muassa yhteistyössä UGG-kenkämerkin kanssa reisimittaiset, korolliset UGGit. Royal Academy of Antwerp -koulusta valmistunut Martens toi uuteen mallistoon laajan kattauksen eri tyylejä: harmaita collegehousuja, v-mallisia vyötärölinjoja, colorblock-samettiasuja ja satiinisia, huippuelegantteja iltapukuja. Ja koko kauden löysimmät saappaat.

Ottolinger

Berliiniläisten suunnittelijoiden Christa Böschin ja Cosima Gadientin vuonna 2015 perustama merkki Ottolinger on nousukiidossa: Pariisissa esitelty mallisto oli ensimmäinen, jonka kaksikko pääsi esittelemään muotiviikolla.

Bösch ja Gadient ovat varmasti tehneet lukemattomia materiaalikokeiluja mallistoa varten. Siihen kuuluvat muun muassa hapolla ja tulella poltetut ja kulutetut farkut, havaijilaisia kukkaprinttejä, vinoja nappirivejä ja hameita, joista tulee mieleen mummolan villainen hapsumatto.

Marine Serre

Suunnittelija Marine Serre on tämän hetken puhutuimpia nimiä, ja uusi mallisto on vasta toinen, jonka hän saattaa runwaylle. Kuunsirppi-printti oli hitti heti ilmestyttyään. Se on muodostunut Serren tavaramerkiksi.

Sirpit näkyivät tässäkin näytöksessä, ja ne sulautuivat värikkääseen sporty chic -maailmaan loistavasti. Hardcore Couture -niminen mallisto on tehty 50-prosenttisesti kierrätysmateriaalista. Näytöksen lopussa nähtiin myös iso, musta takki, joka oli koristeltu avaimenperillä. Serre oli sitä suunnitellessaan inspiroitunut isoisänsä avaimenperäkokoelmasta.

Koché

Christelle Kocher on edelläkävijä monen asian suhteen. Vuoden 2015 debyyttinäytökseensä hän bongaili malleja kadulta. Tämän jälkeen moni merkki alkoi tehdä samoin. Kocher on myös pitkään yhdistellyt huippumuodin eleganssia street style -fiilikseen: se on trendi, joka on vasta viime vuosina näkynyt monella nimekkäämmällä merkillä. Ensi kevääksi Kocher esitteli housupukuja, tribaaliprinttejä, kesämekkoja satukirjamaisin kuvioin sekä Jean Paul Gaultierista inspiroituneita, tatuointi-illuusion luovia haalareita ja paitoja.

Lemaire

Muun muassa Hermésin ja Lacosten taiteellisena johtajana työskennellyt Christophe Lemaire on viime vuodet keskittynyt omaan, vuonna 2014 perustettuun Lemaire-merkkiinsä toisen pääsuunnittelijan ja vaimonsa Sarah-Linh Tranin kanssa. Ensimmäistä kertaa naisten ja miesten mallistot yhdessä esitellyt näytös sekoitti perinteistä sukupuolijakaumaa: yksi naismalleista oli puettu miehille suunniteltuun asuun, mutta kysymykseksi jää, kuka.

Tämä kertoo mallistosta paljon. Tarkoitus on leikitellä vaatteiden muodoilla riippumatta pukeutujan sukupuolesta. Pääosin mustavalkoisessa mallistossa on kourallinen tervetulleita, pehmeitä värejä. Värien ja printtien vähäisyys saa keskittymään malliston materiaaleihin ja muotoihin. Uutena muotokokeiluna nähdään ”lahjekorsetit”, jotka kiristävät muuten löysät housut nilkan ympärille. Jos etsit oversize-inspiraatiota, katso läpi kaikki 41 asua.

Noir Kei Ninomiya

Aiemmin Comme des Garcons -merkille töitä tehnyt Kei Ninomiya esitteli Pariisissa toisen kokonaisen näytöksensä. Pikimustalle catwalkille käveli malleja, joilla oli päässään eri muotoisia, tuhansista voikukan haivenista valmistettuja päähineitä. Itse vaatteet olivat yhteensopivia hauskan asustevalinnan kanssa: mekoissa, takeissa ja erilaisissa valjaissa oli samankaltaisia muotoja kuin kukkineissa voikukissa, joita monet ovat tottuneet puhaltelemaan ilmaan loppukesästä. Syysmallistonsa täysin mustana pitänyt Ninomiya rakastaa kyseistä väriä, ja se dominoi tätäkin kokonaisuutta.

Kuvat imaxtree

LUE MYÖS:

Spottivalon reunalla: New York Fashion Week

Spottivalon reunalla: London Fashion Week

Spottivalon reunalla: Milan Fashion Week

Teksti Tommi Nikkola