Matty Bovan SS19

Spottivalon reunalla: London Fashion Week

Mieleenpainuvia kuoseja, uniikkeja yhdistelmiä ja asusteita, jotka ovat suoraan kuin nykytaiteen museosta. Näitä Lontoon muotiviikon suunnittelijoita kannattaa pitää silmällä.

Simone Rocha

Muotisuunnittelija John Rochan tytär Simone on esitellyt mallistojaan Lontoon muotiviikoilla vuodesta 2010 lähtien, ja muun muassa Michelle Obama ja Keira Knightley ovat pukeutuneet hänen luomuksiinsa. Tulevassa kevät-kesä-mallistossa nähtiin paljon kukkakuviota. Vaikka kuosi valtaa joka vuosi kevätmallistot, Rocha onnistui tuomaan catwalkille erottuvia ja epätyypillisiä kukkaisideoita. Mekkovaltaisessa mallistossa Rocha tutkailee myös kiinalaisia sukujuuriaan.

Simone Rocha SS19
Simone Rocha SS19
Simone Rocha SS19

Matty Bovan

Lontoon Central Saint Martins -koulusta vuonna 2015 valmistuneen Matty Bovanin luomuksia voi kuvailla kaoottisiksi, mutta harmonisiksi. Roikkuvat langat, sarjakuvamaiset riipustukset ja vyölaukut hallitsivat näytöstä. Lavalla nähtiin myös päähineitä, jotka olivat kuin suoraan Kiasmasta: sushipalat, tiskiharjat ja pölyhuiskat yhdistettynä kukka-asetelmiin loivat psykedeelisiä ja hassuttelevan elegantteja kokonaisuuksia. Bovan rakastaa kokeellisuutta, kuten dramaattisia värejä ja erikoisia materiaalivalintoja.

Matty Bovan SS19
Matty Bovan SS19
Matty Bovan SS19
Matty Bovan SS19

Fashion East

Fashion Eastin näytös esittelee aina kolme suurelle yleisölle tuntematonta, nuorta ja lupaavaa suunnittelijaa. Yritys pyörii sponsorivoimin ja on voittoa tavoittelematon. Kaikki näytökseen valitut suunnittelijat saavat stipendin, ilmaisen näytöspaikan sekä Fashion Eastin perustajan Lulu Kennedyn tiimin mentorointiapua. Fashion Eastin ansiosta tunnetuiksi ovat tulleet muun muassa Gareth Pugh ja JW Anderson. Tällä kaudella onnekkaat olivat Charlotte Knowles, Yuhan Wang ja Asai.

FE SS10 Charlotte Knowles
FE SS19 Charlotte Knowles

Charlotte Knowles

FE SS19 Yuhan Wang
FE SS19 Yuhan Wang

Yuhan Wang

FE SS19 Asai
FR SS19 Asai

Asai

Kiko Kostadinov

Aiemmin vain miesten mallistoja julkaissut Kostadinov luovutti ensimmäisen naisten mallistonsa suunnittelemisen Central Saint Martins -koulusta vastavalmistuneiden kaksossisarten Deanna ja Laura Fanningin käsiin. Mallisto on kiinnostava kahden maailman kohtaaminen. Retrofuturismi ja kirkkaat värit kohtaavat western-maailman ja ruskean sävyt. Metallinhohtoiset saappaat ja rohkeat meikkivalinnat tuovat asuihin lisää mielenkiintoa. Ensimmäiseksi mallistoksi kokonaisuus on raikas ja mieleenpainuva.

Kiko Kostadinov SS19
Kiko Kostadinov SS19
Kiko Kostadinov SS19

Richard Quinn

Richard Quinn on julkaissut vasta muutaman malliston, mutta hän on jo vastaanottanut Queen Elizabeth II Award for British Design -palkinnon suoraan kuningattarelta itseltään ja tehnyt yhteistyötä muun muassa Matches.com-sivuston kanssa.

Quinnin tavaramerkkinäkin pidetyt kukkakuviot olivat vahvasti läsnä myös hänen SS19-mallistossaan: lähs kaikissa hänen asuissaan nähtiin kukkia. Mallisto ei kuitenkaan toistanut itseään, vaan lavalle käveli koko ajan uusia, erilaisia ideoita.

Richard Quinn SS19
Richard Quinn SS19
Richard Quinn SS19
Richard Quinn SS19

Challenge the Fabric

Tänä syksynä lanseerattu Challenge the Fabric (CTF) -näytös ajaa eri materiaalien käytön kehittymistä kilpailun muodossa. Järjestäjät haastoivat kymmenen nuorta suunnittelijaa tekemään mallistot, joissa he hyödyntävät viskoosia uusilla tavoilla. Mallistoista kuusi esiteltiin CTF:n omassa näytöksessä Lontoon muotiviikoilla. Finalistit olivat Harry Freegard, Anna Bernal, Brandon Wen, Christine Valtonen, Elena Velez ja Paolo Carzana. Joukosta Wen valittiin voittajaksi, ja hänelle myönnettiin 30 000 euron palkinto – suuri voitto aloittelevalle suunnittelijalle.

CTF SS19 Harry Freegard

Harry Freegard

CTF SS19 Christine Valtonen

Christine Valtonen

CTF SS19 Elena Velez

Elena Velez

CTF SS19 Paolo Carzana

Paolo Carzana

CTF SS19 Anna Bernal

Anna Bernal

CTF SS19 Brandon Wen

Brandon Wen

Kuvat: imaxtree.com

LUE MYÖS:

Spottivalon reunalla: New York Fashion Week

Spottivalon reunalla: Paris Fashion Week

Spottivalon reunalla: Milan Fashion Week

Teksti Tommi Nikkola