DOLCE & GABBANA

Ristejä, pyhimysten kuvia ja kirjailtuja viittoja – muoti ammentaa nyt katolisuudesta

Rihanna, Amal Clooney ja Anna Wintour intoilevat katolisesta muodista. Siis mistä?

Kimaltelevaa ristikuosia varpaista puoleen reiteen asti. Lady Gaga täydensi tammikuun alussa Joanne-kiertueen puvustoaan Versacen saapasparilla, jota koristavat suuret ristit. Gaga on jo pitkään käyttäny dramaattisia ristikuoseja, mutta hänen uusin kenkäparinsa on erityisen merkityksellinen. Se on osa Versacen tuoretta Tribute-mallistoa, jonka on omistettu muotitalon perustajalle Gianni Versacelle. Versace murhattiin 20 vuotta sitten – josta muistuttaa myös tänä keväänä jenkkitelevisiossa esitetty American Crime Storyn kolmas tuotantokausi The Assassination of Gianni Versace.

Versacen Tribute-malliston kuosit, materiaalit ja osa malleistakin on lainattu Gianni Versacen ikonisista mallistoista. Ristikuosi on vuosikertaa 1991. Se on muotitalolle tärkeä kuosi, mutta erittäin ajankohtainen myös toisesta syystä: muoti katsoo nyt tiukasti Vatikaaniin. Esimerkiksi viimevuotinen The Young Pope – Piru vai pyhimys -sarja oli pelkkää hyvää tyyliä. Jude Law’n esittämä Lenny-paavi tassutteli palatsissaan punaisissa Louboutinin loafereissa ja pötkötteli aurinkotuolissa Armanin aurinkolasit silmiensä suojana. Paavilliset kaavut olivat sarjan pukusuunnittelijoiden luomuksia, mutta Swarowski halusi sponsoroida niiden strassit.

Lukemattomat muutkin tyyli-ikonit ja muotitalot ammetavat katolisesta estetiikasta. Sitä ovat käyttäneet artistit Nicki Minaj’sta Madonnaan ja suunnittelijat Dolce & Gabbanasta Rick Owensiin. Mutta mitä vaatteiden ristit tai kirkonväeltä lainatut muodot oikeastaan tarkoittavat?

Lady Gagan look Alejandro-musiikkivideolla.

Lady Gagan look Alejandro-musiikkivideolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Munkkiminimalismia

Tänä keväänä New Yorkin Metropolitanin museoon avattu Heavenly Bodies -näyttely esittelee rinnakkain muotiluomuksia ja Vatikaanin vaateaarteita. Näyttely pidetään Anna Wintourin nimikkosalissa, ja sen avajaisgaalan juonsivat Amal Clooney, Rihanna ja Donatella Versace.

– Muoti on aina hyödyntänyt katolista kuvastoa. 1930-luvulla se oli Christobal Balenciaga, 1950-luvulla Christian Dior, 1980-luvulla Thierry Mugler ja sitten Jean-Paul Gaultier. Nyt kuvasto taitaa tulla takaisin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vatikaani lainaa pyhinä pidettyjä asuja tällaiseen näyttelyyn, Pariisin Palais Galliera -muotimuseon kuraattori Laurent Cotta kertoo.

Katolisuus on näkynyt muodissa monella tapaa. Se on tuonut vaatteisiin suuret koristeelliset ristit, orjantappuraköynnöksellä ympäröidyn pyhä sydän -kirjailun, pyhimysten kuvat ja kirkollisia asuja jäljittevät kullalla kirjaillut mekot, viitat ja takit mutta myös minimalistiset asut.

– 1990-luvun minimalistisessa muodissakin on uskonnollinen vivahde. Katolisessa estetiikassa on kaksi ääripäätä: ylelliset materiaalit ja kirjailut ja sitten munkkien ja nunnien vähäeleisyys sekä musta-valkoinen värikartta, Cotta kertoo.

Tämän hetken muodissa katolilaiset vaikutteet näkyvät nimenomaan ylellisyytenä: Versacen ristikoristeet on ommeltu helmiä säästämättä ja Dolce & Gabbana suunnittelee kaudesta toiseen kultaisia kruunuja ja jättimäisiä koruja, jotka muistuttavat pyhimysten kuvista.

Versacen kevätmallisto kumartaa katoliselle muodille.

Versacen kevätmallisto kumartaa katoliselle muodille.

Kuumia ristejä

Metropolitanin näyttelyssä näkyy katolisen estetiikan ylellinen puoli. Siellä on Jeanne Lanvinin ja Elsa Schiaparellin käsinkirjailtuja iltapukuja 1930-luvulta, Karl Lagerfeldin Chanelille suunnittelemia ristihaarniskoita sekä Valentinon iltapuku, johon on kirjailtu käsin Raamatun koko paratiisi – sekä tietenkin mittaamattoman arvokkaita kirkollisia asuja ja päähineitä.

– Aikoinaan katolinen kirkko varasi itselleen kaikkein arvokkaimmat materiaalit. Kaikkein kauneimmat kankaat, brodeeraukset ja kirjailut tehtiin kirkollisiin asuihin. Kuninkaallisetkin saivat tyytyä toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, kertoo muotihistorioitsija Catherine Örman, joka on työskennellyt niin Musée des Arts Décoratifs -museossa ja kirjoittanut useita kirjoja muodin historiasta.

Katolinen muoti on siis äärimmäistä luksusta, ylellisempää kuin minkään muotitalon tekoset. Varsinaisen uskonnollisuuden kanssa muotimerkkien risti- ja pyhimysasuilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

– Muotisuunnittelija Hussein Chalayan sanoi, että hän näkee uskonnon kulttuurina. Katolinen estetiikka muodissa on enemmän kulttuurista kuin uskonnollista. Edes katolilaiset eivät välttämättä kanna näitä uskonnollisia symboleita niiden uskonnollisen merkityksen takia, arvioi Örman.

Lady Gagan Versace-saappaat ovat aika kaukana esimerkiksi seesteisistä kirkollisista maalauksista. Niissä on terävät piikkikorot, reisiä hipova mitta ja niitä käytetään minimekoksi puetun jakun kanssa. Versace on Giannin ajoista asti yhdistänyt uskonnollisia symboleita seksikkäisiin vaatekappaleisiin. Myös Jean-Paul Gaultierin ja Dolce & Gabbanan pyhimyshahmot ovat aina olleet varsin vetäviä.

– Katolisuudesta on monia tulkintoja. Espanjassa se on enemmän kärsimystä ja nöyryyttä. Italiassa siihen on kautta aikojen liittynyt aistillisuutta – varsinkin 1600-luvullla. Protestanttisissa maissa se voi tuntua vähän oudolta, Cotta naurahtaa.

Metropolitan-museon näyttely Heavenly Bodies: Fashion and the catholic imagination avautuu New Yorkissa 8. lokakuuta saakka. www.metmuseum.org

5 x muoti 3 katolisuus

1. Lady Gaga pukeutui Judas-videollaan Maria Magdalenaksi ja lähti moottoripyöräajelulle jeesushahmon kanssa. Gaga myös suunnitteli oman, sydänkoristeisen ristin kiertuekauppaansa.

2. Federico Fellinin Roma-elokuva (1972) nosti paavit catwalkille.

3. Nicki Minaj saapui vuonna 2012 Grammy-gaalaan punaisessa Versacen huppumekossa. Hänen deittinsä oli pukeutunut paaviksi.

4. Jean-Paul Gaultierin vuoden 2007 haute couture -mallisto esitteli pyhimysasuja sädekehien kera.

5. Alexander McQueen omisti vuonna 1998 syysmallistonsa Jeanne d’Arcille ja toi näytöslavalle rovion.

Nicki Minaj Grammy-gaalassa. Laulajan seuralainen oli pukeutunut paaviksi.

Nicki Minaj Grammy-gaalassa vuonna 2012. Laulajan seuralainen oli pukeutunut paaviksi.

Kuvat: MVPhotos ja Imaxtree.

Lue myös:

Listasimme kolme kuvaa suomalaissuunnittelija – tältä miesten muoti näyttää juuri nyt

Ratkaisut yleisimpiin alusvaatepulmiisi

Teksti Elisa Suokko
Kuvat Antonello Trio/IMAXTREE.COM MVPhotos Alessandro Lucioni