reisitaskuhousut
2000-luvun alun ikoninen sarja The O.C. teki reisitaskuhousuista suosittuja.

Reisitaskuhousut tekevät tänä keväänä comebackin

Ensin niitä käyttivät brittisotilaat, sitten 90-luvun kuumimmat hip hop -artistit. Keväällä 2019 reisitaskuhousut ovat jälleen suosionsa huipulla.

Lindsay Lohan tähditti vuoden 2003 Perjantai on pahin -elokuvaa. Silloin reisitaskuhousut ulottuivat lantiolle.

Reisitaskuhousuja nähtiin ensimmäisen kerran brittisotilaiden jalassa toisen maailmansodan aikana 1930- ja 1940-lukujen taitteessa. Pian sen jälkeen Yhdysvaltojen laskuvarjojääkärit omaksuivat housut osaksi univormuaan, sillä ylimääräiset taskut mahdollistivat ammusten helpon saatavuuden. Alkuperäisessä versiossa reisitaskuja oli vain yksi, vaikka nykypäivän malleissa sivutaskut roikkuvat usein molempien polvien yläpuolella.

Suuri hitti housuista tuli kuitenkin vasta 1990-luvulla hip hop -ilmiön takia. Niin mies- kuin naishiphopparit pukeutuivat reisitaskuhousuihin, ja tyylin edelläkävijöinä olivat tyttöbändi TLC sekä nuorena lentokoneonnettomuudessa menehtynyt Aaliyah. Housujen suosio jatkui aina 2000-luvun alkupuolelle, jolloin muun muassa Jennifer Lopez esitti kulttikappaleensa Jenny from the Block khakinvärisissä housuissa ja korkeissa koroissa. Myös skeittityylistään tunnetun laulajan Avril Lavignen vaatekaappi koostui lukuisista reisitaskuhousuista. Esimerkiksi Complicated-musiikkivideollaan laulaja juoksenteli losangelesilaisella ostarilla yllään oversize-kokoiset reisitaskuhousut. Televisiossa housut esiintyivät niin The O.C. -tähden Mischa Bartonin kuin animaatiohahmo Kim Possiblenkin jaloissa.

Kim Kardashian-West edusti New Yorkissa asussa, joka on kuin suoraan Lara Croftilta.

Nyt reisitaskuhousuista ovat innostuneet nuoret tyyli-ikonit Kaia Gerberistä Kylie Jenneriin. Kevään catwalkilla Fendin mallit viilettivät lavalla beigeissä, korkeavyötäröisissä housuissa, kun taas Alexander Wangin joukkue oli pukeutunut mustiin, tuulipukumaisiin versioihin, tietenkin reisitaskuilla höystettynä.

Suurin ero ysäritrendin ja kauden muotivillityksen välillä on kuitenkin vyötärönmitta. Christina Aguileran kahden vuosikymmenen takaisella Genie in a Bottle -videolla nähdyt kirkkaanoranssit reisitaskuhousut ulottuivat silloin vallinneen tyylisuuntauksen mukaisesti lanteille. Onneksi kevään mallisto antaa kuitenkin enemmän anteeksi, sillä korkeavyötäröiset housut jatkavat suosiotaan. Trendikkäintä on yhdistää housupari sirojen korkokenkien kanssa.

Lue myös:

Listasimme kolme kovaa suomalaissuunnittelijaa – tältä miesten muoti näyttää juuri nyt

Muistatko vielä nämä 90-luvun hittisarjat?

Teksti Nora Syrjänen
Kuvat MVPhotos Vincenzo Grillo Filippo Fior Szymon Brzoska