Kendall Jenner paritti ihoa nuolevat sortsit keltaisen tunikan kanssa.

Pyöräilysortsit ovat taas täällä! Näin stailaat ne arkeen

Kireitä sporttisortseja näkyy nyt kaikkialla. Siksi on aika kerrata niiden historia ja napata ne omaan arkipukeutumiseen.

Pyöräilystä tuli kilpalaji 1800-luvun lopussa, kun pyörä otti nykyisen muotonsa. Kilpailuelementin mukana tuli myös tarve oikeanlaiselle vaatetukselle. Alunperin pyöräilyvaatteet valmistettiin villasta, mutta kastuessaan niistä tuli painavia, ja maaliviivan ylittäminen voittajana oli vaivalloista. Siksi italialainen suunnittelija
Armando Castelli

toi markkinoille silkistä valmistetut urheiluvaatteet 1940-luvulla. Kangas oli kevyttä ja ilmavaa – ja samalla ensimmäinen askel kohti nykyisiä pyöräilysortseja.

Suurin mullistus tapahtui kuitenkin vuonna 1962 yhdysvaltalaisen kemistin Joseph Shiversin ansiosta. Hän kehitti uuden kankaan, elastaanin, joka kesti hyvin hikoilua sekä erilaisia kemikaaleja. Elastaanista valmistetut vaatteet olivat lisäksi kevyitä ja vartaloa nuolevia. Niistä tuli välittömästi urheilijoiden suosikkeja, ja sellaisina ne ovat pysyneet tähänkin päivään asti.

Pyöräilysortseista tuli osa mainstream-muotia 1980- ja 90-luvuilla. Silloin urheiluvaatteet olivat lainassa arkipukeutumisessa, ja kapeista sortseista tuli suurien collegepaitojen luottokumppani. Komboon pukeutui muun muassa Saved by the Bell -ysärisarjan hahmo Kelly Kapowski, jota näytteli Beverly Hills 90210 -sarjasta tunnettu Tiffani Thiessen. Myös Clueless-elokuvan tytöt Alicia Silverstone ja Stacey Dash valitsivat vartaloa myötäilevät sortsit jumppa-asuikseen. Pyöräilysortsit kuuluivat kirkkaanoransseina myös prinsessa Dianan salivarustukseen vuonna 1985.

Pyöräilysortsit ovat kokeneet viime aikoina totaalisen uudelleensyntymisen, kiitos Kim Kardashian Westin. Realitytähti on nimittäin stailannut ne useaan otteeseen niin huppareiden kuin korsettienkin kanssa. Kimin mielestä sekä stiletot että slidersit sopivat sortsien kaveriksi, ja onpa Kim pukenut ne punaiselle matollekin puvuntakin pariksi. Tähden pikkusiskot Kendall ja Kylie ovat seuranneet esimerkkiä ja yhdistäneet pyöräilysortsit milloin tunikan milloin vyölaukun kanssa.

Vaikka sortsit sopivat kuin nakutettu viime vuosina catwalkeja hallinneeseen urheilumuotivillitykseen, kauden suurin trendi on parittaa ne terävälinjaisen jakun kanssa. Mallikonkari Naomi Campbell asteli Off-Whiten kevätkauden näytöksessä pukeutuneena kokovalkoiseen asuun, joka koostui veistoksellisesta takista ja pitkänmallisista pyöräilysortseista. Nina Riccin mallit sen sijaan yhdistivät savunsävyiseen jakkuun kapean vyön sekä kermanväriset pitsisortsit. Toimistotyyli on nyt uudelleensuunniteltu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

5 tapaa pukea pyöräilysortsit:

Kendall Jenner paritti ihoa nuolevat sortsit keltaisen tunikan kanssa.

Malli Kendall Jenner paritti ihoa nuolevat sortsit keltaisen tunikan ja korkeiden korkojen kanssa.

Hailey Baldwin oli urheilumuodin esikuva Lontoon muotiviikoilla syyskuussa.

Hailey Baldwin oli urheilumuodin esikuva Lontoon muotiviikoilla. Malli noudatti sporttisortsien ykkössääntöä: jos epäilyttää, valitse mustat.

Kim Kardashian West on pyöräilysortsien pioneeri. Näin hyvin sortsit toimivat hupparin ja nahkatakin kanssa.

Kim Kardashian West on pyöräilysortsien pioneeri. Näin hyvin sortsit toimivat hupparin ja nahkatakin kanssa, kun väripaletin pitää harmonisena, eikä koko asua rakenna ihonmyötäiseksi.

Malli Bella Hadid yhdisti asussaan sporttiviboja ja pariisittaren eleganssia.

Huippumalli Bella Hadid yhdisteli asussaan sporttiviboja ja pariisittaren eleganssia. Uusi toimistotyylisi? Why not!

Kaia Gerberin arkityyli koostui muhkeasta collegepaidasta, pienistä sortseista, lenkkareista ja korkealle kiskotuista sukista. Toimii!

Kuvat: MVPhotos.

Lue myös:

Ahdistavatko korot? Näillä matalapohjaisilla jalkineilla astelet koreasti kesän juhliin

Nämä nuoret kuninkaalliset ovat muotimaailman uusia vaikuttajia

Pienet aurinkolasit ovat palanneet, eivätkä ole ihan heti menossa pois – tästä trendissä on kyse

Teksti NORA SYRJÄNEN
Kuvat MVPhotos