Kuva: IMAXTREE

Pienet aurinkolasit ovat palanneet, eivätkä ole ihan heti menossa pois ­– tästä trendissä on kyse

Miksi pienet aurinkolasit ovat jälleen muodissa? Miksi kaikki haluavat yhtäkkiä näyttää siltä kuin olisivat suoraan Matrix-elokuvasta? Kuinka pitkään tyyliä kestää? Cosmo selvitti mielipiteitä jakavan trendin taustat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Kanye West näki tulevaisuuteen

Keväällä 2017 Kim Kardashian sai Kanye Westiltä sähköpostin, johon tämä oli kirjoittanut, etteivät isot aurinkolasit enää ole cool: ‘You cannot wear big glasses anymore. It’s all about tiny little glasses.” Kohtaus on nähtävissä Keeping Up With the Kardashians -sarjan jaksossa. Kanye West lähetti Kim Kardashianille inspiraatioksi myös useita kuvia ysäritähdistä pienissä aurinkolaseissaan. Kanye ennusti ajan hengen oikein, sillä pian Gigi Hadid, Kendall Jenner ja lopulta myös Kim Kardashian valitsivat pienet lasit.

2. Ysärin voittokulku jatkuu

Ysäri on ollut pinnalla jo vuosia, ja tuntuu kuin kaikki ysärin variaatiot minimalismista neonvärisiin reivivaatteisiin olisi käyty läpi. Muotiin ovat palanneet kaikkein kyseenalaisimpina pidetyt ysäriasusteet choker-koruista vyölaukkuihin, joten oli vain ajan kysymys, milloin pienet aurinkolasit tulisivat takaisin. Kauden kuumimmat aurinkolasit viittaavat ysärin loppuun ja 2000-luvun alkuun. Ajattele aikaa, jolloin Nokian kännykät, huulikiilto ja levenevälahkeiset farkut olivat siisteintä, mitä tiesit. Monet 90-luvun kokeneet tähdet eivät ole olleet asiasta niin innoissaan. Esimerkiksi näyttelijä Reese Witherspoon twiittasi katuvansa pienten aurinkolasien käyttöä 90-luvulla ja suhtautuvansa kriittisesti trendin paluuseen.

3. Trendien syklisyys

Trendit kulkevat sykleissä. Kun tietty virtaus on pysynyt pinnalla niin pitkään, että massatkin ovat tottuneet sen, suunta kääntyy päinvastaiseksi. Isot kärpäslasit ovat olleet normi niin julkkisten kuin tavallisten talliaisten päässä jo vuosia. Vielä vuoden 2016 lopulla aurinkolasit olivat niin jättimäiset, että ne peittivät melkein puolet kasvoista. Vuodenvaihteen jälkeen kurssi kääntyi. Pieniä aurinkolaseja alkoi näkyä julkkisten päällä, Instagramissa ja sitten catwalkeilla kiihtyvällä tahdilla. Muotitaloista Stella McCartney ja Adam Selman olivat edelläkävijöitä pienten aurinkolasien kanssa. Australialaisen Le Specs -aurinkolasimerkin luova johtaja Hamish Tame on sanonut, että isojen ja raskaiden aurinkolasien voittokauden jälkeen pienet lasit tuntuvat vapauttavilta, raikkailta ja jännittäviltä. Tamen mukaan pienet aurinkolasit eivät ole menossa minnekään lähitulevaisuudessa, joten jos idea houkuttaa, laseihin satsaaminen kannattaa. Erilaisten muotojen ja värien määrä tulee vain kasvamaan.

4. Poliittisuus

Pienistä aurinkolaseista tulee ensimmäisenä mieleen ysärin loppu, Buffy Vampyyrintappaja -sarja ja Matrix-elokuva, mutta trendi juontaa juurensa 60-luvulle. The Beatles ja 60-luvun lopun rockbändit käyttivät futuristisen näköisiä, pieniä, pyöreitä ja neliömäisiä aurinkolaseja. Nyt vallitseva trendi saattaa viitata vastaavanlaiseen tulevaisuuden ja teknologian pelkoon, mikä vallitsi 60- ja 90-luvun lopuissa. Pienet aurinkolasit ovat virtaviivaiset ja auttavat selviämään vaarallisesta ja epävarmasta tulevaisuudesta.

Pienet aurinkolasit kiehtovat minua, mutta näyttävät kasvoillani pelkästään naurettavalta. Mitä teen?

Et ole tunteen kanssa yksin, sillä pienet aurinkolasit ovat armottoman haastavat. Muotialalla niitä kutsutaan ”tricky trendiksi” eli trendiksi, joka ei mairittele käyttäjäänsä. Siksi lasit vaativat käyttäjältään paljon pokkaa. Valtavat aurinkolasit saavat kasvot näyttämään siroilta. Pienet aurinkolasit puolestaan paljastavat runsaasti ihoa ja saavat siten kasvot helposti näyttämään leveämmältä kuin ovatkaan.

Trendiin ei onneksi tarvitse hypätä täysillä mukaan. Jos kaipaat virtaviivaista efektiä, mutta pienet lasit tuntuvat epäimartelevilta ja ikäviltä, kokeile kissamaisia, ylöspäin kohoavia linssejä. Isot vaateketjut ovat tajunneet tämän ja ottaneet valikoimiinsa pienten pirikiikareiden sijaan kaikenlaisille kasvoille sopivia kissalaseja. Jos haluat välttämättä käyttää pieniä aurinkolaseja, mutta välttää näyttämästä typerältä, älä vedä laseja kokonaan päähän, vaan jätä ne nenänvarteen. Ai niin, ja pitikö auringoltakin suojautua?

Lue myös:

Partyt tulossa ja tukkakriisi iski? 8 tyylikkäintä kampausta kesän juhliin

Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää tämän hetken kauneust­ren­deistä!

Ahdistavatko korot? Näillä matala­poh­jai­silla jalkineilla astelet koreasti kesän juhliin