Noora Hautakangas: ”Ostan tavallisista kaupoista vain alusvaatteita ja sukkia”

Second hand -liikkeen omistaja Noora Hautakangas, 34, päivittää vaatekaappiaan usein, mutta pistää tavaraa yhtä usein kiertoon.

– Vau, tämäpä on makea! Ja vain kympin! Kierrätysvaatteita myyvän Relove-liikkeen omistaja
Noora Hautakangas

nappaa liikkeensä rekistä käärmeprinttipaidan.

– Olen kokeilija ja tykkään testata erilaisia lookeja. Jos huomaan kesken päivän, että aamulla valitsemani paita ei olekaan mieleinen, saatan ostaa kaupastani uuden. Shoppailen usein myös silloin, kun järjestelen vaaterekkejä sulkemisajan jälkeen.

Noora ostaa vaatteensa 90 prosenttisesti kirpputoreilta.

– En ole koskaan ostanut mitään nettikaupasta, ja normaalikaupoistakin ostan enää vain sukat ja alusvaatteet. On todella tylsää ostaa massatuotteita. Kirppareilla ihanaa on löytämisen ilo ja se, ettei missään kaupassa mallisto vaihdu yhtä usein kuin second hand -liikkeessä.

Noora kolusi kirppareita ja huutokauppoja jo lapsena kotipaikkakunnallaan Soinissa Pohjanmaalla. Hän haaveili jo tulloin omasta second hand -liikkeestä. Noora oli lapsena heppatyttö, joka vannoi, ettei ikinä käyttäisi hameita ja pitsiä. Tyyli muuttui kokeilevaksi, kun Noora muutti lukioikäisenä Tampereelle, ja hän aloitti ilmaisutaidon lukion, jossa ihmiset ilmaisivat itseään myös pukeutumalla.

– Rajuin tyylini oli kokoturkoosi: turkoosit highwater-housut ja turkoosi paita yhdistettynä pinkkiin käärmeennahkakuvioiseen tekonahkatakkiin ja isoihin tolppakorkoihin.

Tyyli muuttui jälleen vuonna 2007, jolloin Noora valittiin Miss Suomeksi.

– Tyylini oli eniten hukassa missiaikana, kun käytin sponsorivaatteita ja yritin olla tietyssä muotissa. Koska minulla oli ruskea tukka, ajateltiin, että ruskea väri sopii minulle. Kaikki oli ruskeaa:

hiukset, vaatteet ja meikki. Se ei näyttänyt hyvältä, koska olen kylmänsävyinen ihminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käytännönläheinen kokeilija

Nykyisin Noora pukeutuu toisinaan minimalistisesti ja toisinaan niin, että kaikki paikat ovat täynnä koruja ja helyjä. Nyt on menossa maksimalistinen kausi.

– Arki ja elämä on juhlaa. En säästä paljettitoppeja juhliin, vaan voin yhdistää sellaisen töissä rentoon neuleeseen.

Kokeilujen myötä tyyli on muovautunut käytännönläheiseksi.

– Viihdyn parhaiten rennoissa ja kiristämättömissä vaatteissa, joissa voin touhuta ja tehdä töitä. Rakastan lenkkareita ja tennareita, ja voin ihan hyvin jatkaa ne jalassa työpäivän jälkeen illanviettoon. Teen lookin juhlavammaksi meikillä tai hiuksilla.

Noora seuraa jo työnsä takia muotilehtiä ja bloggaajia. Hänen mieleensä ovat
Muotikuiskaaja-blogin


Pia Dahlmanin

persoonallinen tyyli ja
Pupulandia-blogin

Jenni Rotosen

hempeä tyyli.

– Nykyään inspiroidun siitä, mitä näen kadulla. On ihana istua kahvilassa ja katsoa ohikulkevia ihmisiä.

Noora ei kuitenkaan ole merkkiuskollinen, sillä hän ostaa vaatteensa pääasiassa omista liikkeistään. Kesäisin hän saattaa piipahtaa vaateostoksilla Hietalahden kirpputorilla. Toinen suosikki on Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitseva antiikkiliike Fasaani, jossa myydään kristallia, huonekaluja ja hattuja. Ulkomailla Noora kiertää monesti torit ja paikalliset vintage-liikkeet.

– Voi olla, että jossain kuussa en osta mitään, ja toisessa kuussa tuhlaan 500 euroa. Toisaalta jo satasella saa kirpparilta valtavan ison pinon vaatteita. Koska täydennän vaatekaappiani usein, laitan myös itse vaatteita kiertoon.

Nooran kallein ostos on Louis Vuittonin Alma-laukku ja miesystävältä saatu Louis Vuittonin 2000 euroa maksanut reppu.

– Mieheni mielestä olen kassialma. Hän osti repun minulle työlaukuksi. Reppu on käytännöllinen ja sinne mahtuu myös läppäri. Hintaa tärkeämpää kuitenkin on, että tuote on kiva, käytännöllinen ja näköiseni.

Noora aikoo säästää ostaakseen jonain päivänä mustan Chanelin 5.0 tai 2.55 -laukun.

– Ne ovat kätevän kokoisia ja menevät taatusti kaupaksi, jos niistä haluaa joskus luopua. Uutena ne maksavat noin 4000 euroa, ja liikkeessäni niitä on myyty käytettynä 2000–2500 eurolla.

NOORAN KIRPPISVINKIT


OSTAJALLE:

– Anna itsellesi aikaa kirpparilla kiertelemiseen. Jokaista rekkiä ei myöskään tarvitse käydä läpi. Mitä useammin käyt kirpparilla, sitä paremmaksi silmä kehittyy.

– Katso pesulapusta, että tuote on tehty laadukkaista materiaaleista. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa ja niitä on helppo fiksata tarvittaessa.


MYYJÄLLE:

– Myy pestyjä ja silitettyjä vaatteita. Jos tuotteessa on pieni reikä, huomio se hinnassa ja kerro se reilusti hintalapussa.

– Älä laita rekkiä liian täyteen, sillä harva innostuu katsomaan liian täyttä rekkiä.

– Kirjoita vaatteeseen lappu, jossa kerrot tuotteesta esimerkiksi ostopaikan ja alkuperäisen hinnan.

– Unohda tunteet. Älä mieti, miten ihanan illan vietit mekko päällä.

– Tällä hetkellä erityisen hyvin myyvät Acne, Samuji, R/H, Vimma, Terhi Pölkki ja Cos. Yläosista ja mekoista voi pyytää enemmän kuin alaosista.

Teksti Hertta Hiltunen Kuvat Svante Gullichsen
Kuvat Svante Gullichsen