Miten mielipiteitä jakavasta kuvioneuleesta tuli hiihtolomien hittiasu?

Kuvioitu neule on lomakauden hitti. Aitoa ja alkuperäistä Fair Isle -neuletta joutuu kuitenkin jonottamaan kolme vuotta.

Fair Isle -neuleeksi kutsutaan tekniikkaa, jossa luodaan kuvioita usein viidellä eri värillä. Ainutlaatuisen neuleesta tekee sen, että se on lähtöisin pieneltä, Skotlannin lähistöllä olevalta Fair Isle -saarelta, jolla asuu nykypäivänä vain 55 ihmistä. Neuletekniikan juuret juontavat 1600-luvulle, mutta muuten sen alkuperästä ei ole varmaa tietoa.

Villapaidasta tuli suosittu 1920-luvulla Iso-Britannian kuninkaan Edvard VIII:n myötä, joka tunnetusti luopui tittelistään naidakseen yhdysvaltalaisen, kahdesti eronneen Wallis Simpsonin. Myös naiset innostuivat kirjavasta neuleesta, kun androgyyninen muotisuuntaus otti vallan vuosikymmenen aikana.

Suunnittelijalegenda Karl Lagerfeld rakensi vuoden 2015 Chanel-mallistonsa Fair Isle -neuleen ympärille.

Fair Isle -neule on sittemmin ollut inspiraation lähteenä useille suunnittelijoille, ja muotitalot Ralph Laurenista Max Maraan ovat luoneet siitä omat versionsa. Karl Lagerfeld päätyi otsikoihin Chanelin näytöksen jälkeen vuonna 2015, kun merkkiä syytettiin siitä, että se oli varastanut malliston kuosit Fair Isle -saarella asuneelta neulesuunnittelija Mati Ventrillonilta.

Chanelin työntekijät olivat vierailleet hänen studiossaan väittäen tekevänsä tutkimusta tulevaa mallistoa varten. Ventrillonin mukaan catwalkilla nähdyt villapaitojen kuviot olivat kuitenkin lähes identtisiä hänen omiensa kanssa. Chanelin pyysi anteeksi käsityöläiseltä ja nimesi hänet kuosien alkuperäiseksi suunnittelijaksi.

Huippumalli Claudia Schiffer poseerasi vuonna 2016 TSE-brändin mainoskuvissa Fair Isle -neuleissa.

Aidon Fair Isle -neuleen saaminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä niitä myydään vain saarella. Jonotuslista voi pisimmillään olla jopa kolme vuotta, ja villapaidoista pulitetaan satoja euroja. Työtunteja yhden puseron tekemiseen kertyy nimittäin nin 100. Ihka aidon ja perinteisen Fair Isle -neuleen tunnistaa tähtimerkistä, joka on saaren virallinen tavaramerkki.

Tom Hanksin ja Helen Huntin roolihahmoja yhdisti rakkaus villapuseroihin vuoden 2000 elokuvassa Cast Away – Tuuliajolla.

Myös monet julkkikset ovat turvautuneet Fair Isle -tyyppisiin neuleisiin vuosikymmenten aikana. Grace Kelly yhdisti 1950-luvulla pyöreät aurinkolasit neuleen kanssa, kun taas David Bowien konsertoi neulotussa sortsihaalarissa ja yhteensopivissa säärystimissä. Lisäksi muotimuusat Victoria Beckham, Gwen Stefani ja Cara Delevingne ovat neuleiden faneja. Tänä talvena Fair Islesta inspiroituneita paitoja nähtiin muun muassa Michael Korsin, Erdemin ja Preenin mallistoissa. Suunnittelijat parittivat sileäneuleisen pusakan joko romanttisen kukkamekon tai glamouria huokuvan paljettihameen kanssa. Uniikki neule tarvitseekin uniikin asuyhdistelmän.

Kuvat: MvPhotos ja Imaxtree

Teksti NORA SYRJÄNEN
Kuvat MVPhotos Alessandro Lucioni Szymon Brzoska