Loviassa ammennetaan inspiraatiota niin Kalevalasta kuin nykynaisilta.

Lovian perustaja Outi Korpilaakso: ”En halunnut olla mukana tuottamassa turhaa tavaraa maailmaan”

Suunnittelija Outi Korpilaakso ei halua lisätä yhtään turhaa tavaraa maailmaan. Siksi hän loi Lovian, jossa suunnittelee luksuslaukkuja huonekalujen ylijäämänahasta.

Seitsemän vuotta sitten vaatesuunnittelija Outi Korpilaakso oli silloisen työnantajansa, ison tavaratalon kustantamalla inspiraatiomatkalla New Yorkissa. Tehtävänä oli kiertää tavarataloja ja saada ideoita näkemästään. Outille kävi aivan toisin. Hän makasi hotellihuoneensa sängyllä ja mietti, ettei koko touhussa ole mitään järkeä.

– Kerroskaupalla ketjuliikkeiden sälää! En halunnut olla mukana tuottamassa turhaa tavaraa maailmaan.

Outista tuntui pahalta myös se, ettei hän tiennyt, kuka hänen suunnittelemansa vaatteet tekee ja missä tehtaissa. Ideologinen kriisi oli alkanut näkyä myös kehossa migreeninä, sydämen tykytyksenä ja turvotuksena.

– Koko kehoni oli kuin räjähtämispisteessä, eikä mikään vaate mahtunut päälle.

Romahdus tuli kesäloman ensimmäisenä päivänä. Outi jaksoi vain itkeä miehelleen, että halusi olla rauhassa. Onneksi tuttu lääkäri näki heti, mistä oli kyse ja kehotti jäämään sairauslomalle.

Vaikka Outilla ei ollut tietoakaan tulevasta, puolen vuoden sairausloman jälkeen hän päätti irtisanoutua.

Seuraavat puolitoista vuotta menivät toipumiseen ja voimien palauttamiseen uuden ruokavalion, joogan ja meditaation avulla. Vähitellen Outi alkoi muistaa, mikä tekee hänet aidosti onnelliseksi.

Outi toivoo, että Lovian esimerkki omalta osaltaan vaikuttaa keskusteluun ja asenteisiin kuluttamisesta.

Jätteistä luksusasusteita

Suurimmat inspiraation lähteet, metsä ja käsityöt, löytyivät jo lapsena Kainuussa. Kun mummo ja äiti ompelivat vaatteita itselleen ja lapsille, 5-vuotias Outi teki vieressä mekkoa Barbielleen. Kaikki käsillä tekeminen on tuntunut aina luontevalta ja itsestäänselvältä.

Niinpä Outi palasi käsitöihin myös burnoutista toivuttuaan. Hän alkoi askarrella korviksia kierrätysnahasta ja päätti mennä yrittäjyyskurssille. Sieltä löytyi Anniina Mustalahti, jonka kanssa hän perusti Lovian heinäkuussa 2014. Perustajakolmikkoon kuului myös Outin entinen kollega, Tiina Kosonen.

Lovian ideana on valmistaa laadukkaita laukkuja nahkajätteestä, jota tulee tonneittain joka vuosi.

Lovian ideana on valmistaa laadukkaita laukkuja huonekaluteollisuudelta jäävästä nahkajätteestä, jota tulee tonneittain joka vuosi. Materiaalina käytetään myös metsästäjiltä ylijäävää hirvennahkaa ja ruokatuotannosta jäävää lohennahkaa. Koko tuotantoketju on läpinäkyvä materiaali- ja työkustannuksineen. Vaikka idea on loistava, haasteitakin on riittänyt.

– Muotiyritys, joka valmistaa tuotteensa ylijäämämateriaaleista, oli horrorkeissi sekä rahoittajien että bisneksen näkökulmasta.

Naiset perustivat yrityksen omilla rahoillaan, ja kun bisnesmalli alkoi toimia, rahoittajatkin löytyivät. Lovian laukut tehdään käsityönä Italiassa, korut käsin Helsingissä. Molempia on voinut ostaa nettikaupasta 2017 lähtien ja nykyisin myös liikkeestä Helsingissä.

Vahvojen naisten ja luonnon asialla

Lovian nimessä näkyy kaksi Outille tärkeää maailmaa. Ensinnäkin Kalevalan mytologian noitakuningatar Loviatar, joka edustaa vahvaa feminiinistä johtajaa. Ja toiseksi lovi, joka tarkoittaa kahden kiven välistä koloa. Vanhan kansan mukaan lovi toimi kahden maailman välisenä porttina. Outi uskoo, että nykyihmisten on löydettävä se portti, joka on modernin elämän ja luonnon välissä, jotta molempien tarpeet voivat täyttyä.

– Tavoitteenani on todistaa, että ylijäämämateriaaleista voi tehdä bisnestä, jotta myös muut yritykset alkavat tehdä samaa ja maailma voi muuttua.

Lovian kautta Outi on päässyt työskentelemään monien ihailemiensa ihmisten kanssa. Malliston muusina ovat toimineet muun muassa artisti Paleface, näyttelijä Seela Sella sekä tuoreimpana kasvona valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Myös tähtinäyttelijät Krista Kososesta Pihla Viitalaan ovat stailanneet juhla-asunsa Lovian korviksilla ja laukuilla. Lovian vyölaukku on löytänyt tiensä myös tammikuun Cosmon kansinaisen Bebe Rexhan vyötärölle.

Burnoutin opetus

Outin työpäivään voi kuulua muun muassa markkinointi- ja mallistopalavereja, materiaalien tilauksia, yhteydenpitoa Italian artesaanin kanssa tai esillepanojen suunnittelua.

Neljän naisen pyörittämässä yrityksessä kaikki tekevät kaikkea. Viimeksi Outi roudasi pakettiautollisen nahkaroskasäkkejä Helsingin Design-viikkojen näyttelyyn.

Tulevaisuudessa Lovian tavoitteena on laajentaa tuotevalikoimaa uusiin jätemateriaaleihin ja saada tuotteet myös ulkomaille ja hyödyntää paikallista jätemateriaalia.

Burnoutista on ollut hyötyäkin: se on kirkastanut omat rajat ja sen, mikä elämässä on oleellista.

Mitä yrittäjältä sitten vaaditaan? Ainakin sitkeyttä, periksiantamattomuutta, tiimityöskentelytaitoja ja kykyä pyytää apua, Outi listaa.

Seitsemän vuoden takaisesta burnoutista on ollut hyötyäkin: se on kirkastanut omat rajat ja sen, mikä elämässä on oleellista. Vaikka työ on Outille sydämen asia, hän tietää, että on olemassa tärkeämpiäkin asioita, kuten läheiset ihmiset.

– Vaikka Lovia menisi konkurssiin huomenna, sisimmässäni on rauha. Teen sitä, mihin sydämestäni uskon ja olen ollut rehellinen itselleni. Ja silloin tiedän tehneeni oikeita asioita.

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Hanna Linnakko