Jekku Berglund: ”Vaatteeni ovat edullisia, mutta uniikkeja”

Loopin somevastaava Jekku Berglundin, 30, tyyli on aina ollut omaperäinen ja kokeileva. Vuosituhannen taitteessa Jekku käveli ylpeänä Kuopion torilla jalassaan upouudet revityt farkut ja samanlaiset lenkkarit kuin Pikku G:llä.

Ylpeyden aihe Jekulle oli myös hänen yläasteaikainen lookinsa: vaaleanpunainen nahkatakki, vaaleanpunaiset nahkahousut ja vaaleanpunainen Eastpack. Moni teini pukeutui tuolloin Carharttin ja Gsuksen sukellusvenetakkeihin, mutta niihin Jekulla ei ollut varaa.

– Minua kiusattiin pienenä ihan hirveästi erikoisista vaatteistani. Ihmiset tulivat torilla ja koulussa kommentoimaan, miten hirveitä vaatteeni ovat. Muu arvostelu olisi voinut mennä tunteisiin, mutta se, mitä muut ajattelevat tyylistäni, ei ole ikinä kiinnostanut minua. Puen päälleni juuri mitä haluan.

Nyt Jekulla on 14 200 Instagram-seuraajaa – pääasiassa nimenomaan naisen omintakeisen tyylin takia.

– Saan paljon viestejä, joissa kiitetään sitä, että uskallan olla erilainen. Pääpointtini pukeutumisessa on ilmaista itseäni ja luonnettani. Siinä on monia ulottuvuuksia.

Jekulla ei ole signature lookia, vaan tyyli vaihtuu fiiliksen mukaan.

– Kun värjäsin hiukseni tummaksi, tyylini on vaihdellut enemmän kuin ikinä. Toisena päivänä haluan pukeutua kokomustaan ja näyttää pojalta, toisena päivänä minulla voi olla valkoinen jakkupuku, korkkarit ja punaiset huulet.

Viime aikoina Jekun tyyli on muuttunut aavistuksen naisellisempaan suuntaan.

– Kun aloitin Loopilla, minulla oli aina lippis, karvatakki, urheilutrikoot ja maiharit tai lenkkarit. Kun aloin käyttää ylisuuria xxl-kokoisia huppareita ja neuleita, kaverini kehottivat minua pukeutumaan vähän naisellisemmin.

90 prosenttia Jekun vaatteista on takkeja ja bleisereitä, joita hän yhdistää usein huppareiden ja poolojen kanssa.

– Jos en tiedä, mitä laitan päälleni, laitan poolon ja vyön, oli alaosa mikä tahansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ketjutavara ei jää mieleen

Jekku ostaa vaatteensa suurimmaksi osaksi kirppareilta ja vintage-liikkeistä. Suosikkiliikkeitä ovat Wasteland Kööpenhaminassa, Picknweight Berliinissä, Beacons Closet New Yorkissa, sekä Fida ja Another Basement Helsingissä.

Harrastus ei ole harrastus, jos se ei veisi kaikkia rahoja.

– Tuloistani iso osa menee vaatteisiin. Tänä syksynä olen ostanut viisi takkia, 15 bleiseriä, 10 kauluspaitaa ja lähes 10 housut. Jos keksin jonkun jutun, ostan niitä 20, Jekku sanoo.

Toisaalta kirppareita suosimalla myös säästää.

– En osta ketjuliikkeistä, koska bulkkikama ei jää mieleen. Tyyli ei saa katsoa sitä, paljonko lompakossa on rahaa. Mielestäni ei ole järkeä maksaa 600 euroa Guccin T-paidasta, joka on kaikilla. Minusta on siistimpää ostaa vaate, mikä näyttää vähän kuluneelta, eikä sitä ole muilla.

Tällä hetkellä ostoslistalla on cowboybootsit ja untuvatakki.

– Minulla on se taito, että ihan sama mitä päälläni on, ihmiset luulevat, että kokonaisuus maksaa 50 miljoonaa tonnia. Vaatteeni ovat uniikkeja, vaikka ne olisivat edullisia.

Jekku lahjoittaa ylimääräiset vaatteensa Fidaan tai myy Brand Secondhand Helsinki -liikkeessä.

– On todella epämotivoivaa, jos kaappi on niin täynnä, ettei sieltä saa mitään ulos. Vuosi sitten minulla oli 50 mustaa hupparia. Tajusin, ettei siinä ole mitään järkeä, jos käytän ehkä kolmea. Nyt olen järjestänyt kaappini niin, että näen kaiken.

Tällä hetkellä Jekku saa eniten tyyli-inspiraatiota parikymppisiltä miehiltä, jotka tuntuvat olevan perillä trendeistä ja designereista. Jekun Instagram-suosikkeja ovat
@loic.williams

ja
@gasparddal

. Ensimmäiseksi tyylimuusakseen Jekku mainitsee mumminsa.

– Kun olin junnu, ei ollut Instagramia. Mummini ei voinut aikoinaan mennä Anttilaankaan ilman turkista ja turkishattua, ja se teki minuun vaikutuksen.

Paljon työkseen matkustava Jekku ihastui viimeksi Hongkongin katumuotiin.

– Hongkongissa tunsin oloni vähän juntiksi, koska siellä streetsyle on niin omissa sfääreissään. Onneksi Suomessakin aletaan pikkuhiljaa ymmärtää persoonallisuuden päälle.

Teksti Hertta Hiltunen Kuvat Svante Gullichsen
Kuvat Svante Gullichsen