VIISI VINKKIÄ SIJOITTAMISEN ALOITTAMISEEN À LA MIMMIT SIJOITTAA

Viikko on ollut täynnä mielettömiä kohtaamisia ja totaalista girlcrushaamista!

Sain viettää lounashetken upeiden Hanna Tikanderin ja Pia-Maria Nickströmin kanssa, jotka ovat perustaneet supersuositun Mimmit sijoittaa-yhteisön.

Sijoittamisella on aina ollut vähän eksklusiivinen klangi, sellainen ettei sitä todellakaan ole tarkoitettu ihan jokaiselle tallaajalle. Se on kuitenkin aina kiinnostanut minua, mutta olen ajanut itseni täysin solmuun omien ennakkoluulojeni kanssa ajatellen, että sijoittaminen on varmasti hankalaa, stressaavaa ja ehkä ajankohtaista ”sitten joskus” vanhempana ja viisaampana. Koskakohan se sitten olisi… 😉

Eksklusiivisuuden mielikuvan lisäksi – ette voi kuvitellakaan kuinka sydäntäni vihloo suuresti sanoa tämä ääneen- yhä tässä maailman ajassa sijoittaminen mielletään täysin miehiseksi alaksi. 

Fanitan Hannaa ja Pia-Mariaa niin paljon juuri sen takia, että he tekevät vaikealta kuulostavan aiheen helposti ymmärrettäväksi, rikkovat ennakkoluuloja, raivaavat tietä naisille ja perustamansa yhteisön kautta käyvät avointa ja läpinäkyvää keskustelua aiheesta. 

Lounastapaamisellamme en voinut vastustaa kiusausta kysyä näiltä kahdelta asiaan vihkiytyneeltä upeudelta viittä vinkkiä sijoittamisen aloittamiseen. Koska ehkä ”sitten joskus” onkin juuri nyt.

Tässä ne tulevat, tallentakaa nämä ihmeessä!!

 

VIISI VINKKIÄ SIJOITTAMISEN ALOITTAMISEEN À LA MIMMIT SIJOITTAA

1. Täytä kuoppasi ennen keon kasaamista

Jos sinulla on kulutusluottoa, kulullisia osamaksu-sopimuksia, luottokorttilainaa tai muuta korkeakorkoista velkaa, maksa ne kaikki pois ennen kuin säästät muuhun. Mitä nopeammin lyhennät lainan, sitä vähemmän kuluja ja korkoja maksat.

On myös tärkeää olla hyvä tyyppi, joten velat kavereille kannattaa ehdottomasti maksaa pois ennen kuin laitat itsellesi rahaa sivuun.

2. Kasvata puskuri pahan ja hyvän päivän varalle

Kun akuutit lainat on lyhennetty pois, on hyvä kasvattaa puskuri. Purskuri on könttä rahaa, jota pidät sivussa jonkun odottamattoman kulun tai tapahtuman varalta.

Tämä voi olla työsuhteen äkillinen loppuminen, yllättävä muutto, parisuhteen päättyminen, tai muu taloudellista tilannetta heikentävä juttu. Bufferi pitää sinut pinnalla sen aikaa, kun järjestät elämäsi takaisin raiteilleen.

Huom! Tämä yllättävä tapahtuma voi myös olla jotain ihanaa, kuten erityiseen mahdollisuuteen tarttuminen, oli se sitten yrityksen perustaminen, kirjan kirjoittaminen, tai vaikka muutto ulkomaille.

Puskuri varmistaa sen, ettei sinun heti huonon paikan tullen tarvitse kajota pörssisijoituksiin.

3. Avaa arvo-osuustili

Kun arki rullaa ja kaikki välttämättömät menot saa katettua, on hyvä aika aloittaa sijoittaminen. Sijoittamista varten tarvitset arvo-osuustilin, jonka avulla pääset kirjautumaan pörssiin ja shoppailemaan osakkeita ja rahastoja.

Arvo-osuustilin voi avata omasta pankista, tai sijoittamiseen erikoistuneesta sijoituspankista.

Tähän löydät ohjeet Mimmit sijoittaa -blogista: https://www.lily.fi/blogit/mimmit-sijoittaa/nain-avaat-arvo-osuustilin-viidessa-minuutissa/

Arvo-osuustilin voit myös avata osallistumalla Mimmit sijoittaa -brekulle! 🙂

4. Indeksirahasto on helppo valinta

Jos et tiedä, mihin haluat pörssissä sijoittaa, matalakuluinen indeksirahasto on hyvä ja helppo valinta. Indeksirahasto sijoittaa automaattisesti pörssin suosituimpiin osakkeisiin, ja pääset sillä tavalla kiinni pörssin keskimääräiseen tuottoon ilman, että sinun itse tarvitsee tutkia pörssiyhtiötä tai yrittää ajoittaa ostojasi.

Monen rahaston minimisäästösumma kuukaudessa on 15 euroa, joten pääset suht pienellä rahalla mukaan.

Indeksirahastoista voit lukea lisää täältä: https://www.lily.fi/blogit/mimmit-sijoittaa/porssisijoittajaksi-paivassa/

5. Anna ajan kulua

Säästä pörssiin vähän rahaa joka kuukausi, ja anna ajan kulua. Korkoa korolle -ilmiö kasvattaa rahojasi pörssissä, ja mitä pidemmän aikaa pidät rahat sijoittettuna, sitä nopeammin tuotot alkaa kasvaa.

Korkoa korolle ilmiöstä voit lukea lisää täältä: https://www.lily.fi/blogit/mimmit-sijoittaa/nain-rikastut-varmasti-korkoa-korolle-ilmio-selitettyna/