INSPIRED BY: NATALIA KALLIO

KUKA OLET?

Natalia Kallio, helsinkiläinen ihmisoikeusaktivisti. Toimin kouluttajana kansainvälisille ihmisoikeusorganisaatioille sekä nuorisojärjestöille. Suunnittelen ja toteutan kansainvälisiä koulutuksia ja projekteja muun muassa liittyen sukupuolten väliseen tasa- arvoon, seksuaalikasvatukseen, sateenkaariasioihin, maahanmuuttoon, syrjintään sekä moneen muuhun.

MITEN SINUSTA TULI SINÄ?

Pienenä ajattelin, että pystyn yksin pelastamaan maailman. Nyt olen onneksi ymmärtänyt, että yksin sitä ei pysty pelastamaan, mutta muutoksen voi saada aikaan. Olen asunut äidin kanssa aina kahden Järvenpäässä. Järvenpäässä kaikki oli aina pientä ja ihmisten mielet ahtaita, joten lähdin sieltä 16- vuotiaana pois. Nyt olen matkustanut maailmaa ympäri ja toiminut aktivistina. Elämään on mahtunut haasteita ja niitä vastaan kamppaillessa varmuus siitä kuka olen, omat vahvuudet ja ajatus siitä mitä haluaa elämältä, ovat selkiytyneet.

MILLOIN KIINNOSTUIT YHTEISKUNNALLISISTA ASIOISTA?

Olen ollut mukana lasten ja nuorten oikeuksia ajavissa järjestöissä jo 7- vuotiaasta asti. Niin sanotusti kasvanut ympäristössä, joka ohjeisti tarkkailemaan missä epäoikeudenmukaisuus näkyy ja millä tavoin itse olen etuoikeutettu. Kävin ala- ja  yläasteen Järvenpäässä ja muistan kuinka koulussa erilaiset vähemmistöryhmät kokivat suurta syrjintää ja olin kamalan vihainen. Paasasin kaikille ihmisoikeuksista ja koin tehtäväkseni puuttua epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen. Kirjoitin runoja rasismista ja mietin mitä ihmettä voisin tehdä. Myöhemmin löysin tieni kansainvälisiin järjestöihin, joissa minua alettiin kouluttamaan ihmisoikeuskouluttajaksi.

MIKÄ INSPIROI SINUA?

Naiset jotka eivät suostu olemaan hiljaa, jotka rikkovat rajoja, kieltävät normeja, kaatavat seiniä ja tekisivät sen aina uudelleen. Muutos inspiroi, ja mahdollisuus olla ja tehdä se.

MISTÄ AMMENNAT TIETOA?

Organisaatiot, joille toimin kouluttajana, järjestävät myös koulutuksia joihin osallistun säännöllisesti. Koulutuksissa laajennan tietoverkkoa tietystä aiheesta tai syvennyn kokonaan uuteen osaamisalueeseen. Seuraavaksi lähden Budapestiin Euroopan neuvoston järjestämään koulutukseen, jonka aiheena on kouluttajan rooli ja miten hyödyntää omia ja osallistujien vahvuuksia koulutuksissa. Pyrin myös olemaan koko ajan hereillä siitä, mitä maailmassa tapahtuu, miksi niin tapahtuu ja millainen vaikutus sillä on.

ONKO SINULLA MENTORIA?

On! IFM-SEI (International Falcon Movement Socialist Educational International), joille toimin pääsääntöisesti ihmisoikeuskouluttajana, on tarjonnut minulle mentorointia. Järjestön pääsihteeri on ottanut minut mentoroitavaksi ja tarjonnut apua ja tukea koulutuksien suunnittelussa ja toteutuksessa.

ESIKUVASI?

Peppi Pitkätossu. Ja kaikki ne, joilla on joskus ollut vähän enemmän vaikeaa, mutta ovat osanneet kääntää ne ajat ja hetket voimavaroiksi.

PARASTA AKTIVISTINA OLEMISESSA?

Parasta on mahdollisuuksien määrä. Aktivistina olemisessa pääpointti on aktiivisesti jonkin asian ajaminen. Itse toteutan sitä ohjaamalla kansainvälisiä koulutuksia ympäri Eurooppaa asioista joihin haluan muutoksen. Osallistumalla erilaisiin kampanjoihin ja projekteihin. Ruohonjuuritasolla käyn mielenosoituksissa, kirjoitan adresseja, kerron mielipiteitäni siellä sun täällä, kirjoitan runoja aiheista. Eli teen just niitä asioita, jotka on mun suurta intohimoa! Ja parasta se, ettei kyse ole siitä että saa aikaan yksin jotain, vaan siitä että on osa suurta liikettä joka tekee historiaa ja ajaa monelle tärkeää asiaa.

ENTÄ VAIKEINTA?

Yleensä laitan itseni miljoonaan projektiin, sillä tykkään pitää itseni kiireisenä. Silloin pitää välillä olla monta kuukautta putkeen reissussa ympäri maailmaa ja yleensä silloin iskee myös väsymys ja stressi voi olla aika kova.

MITEN KAIKESSA KIIREESSÄ JA HÄLINÄSSÄ PIDÄT ITSESTÄSI HUOLTA?

Kuuntelen rokkia kylpytakissa kotona, kirjoitan ylös kaikki fiilikset, menen yksin elokuviin, ravintolaan tai viinille. Annan aikaa vain itselle, mutta sen lisäksi läheisten ihmisten kanssa oleminen on ihan korvaamatonta.

MITÄ SANOISIT 18-VUOTIAALLE ITSELLESI NÄILLÄ TIEDOILLA MITÄ SINULLA ELÄMÄSTÄ NYT ON?

Näillä elämän tiedoilla sanoisin 18- vuotiaalle Natalialle: että sä kyllä tunnet itsesi, usko siihen. Seuraa mitä intuitio sanoo. Älä kuuntele tai anna aikaa sellaisille jotka yrittävät sua jotenkin himmailla tai rajoittaa. Älä ikinä lopeta kirjoittamista. Tiedä, että tavoitteita voi saavuttaa monella tavalla, valitse tavoista se, joka sopii sulle parhaiten. Ja tiedä, että vatsamakkarat on vaan ihania.

TULEVAISUUDEN SUUNNITELMASI?

Toimia aktivistina ja kouluttajana erilaisilla sektoreilla, Euroopan neuvostolle työskentely ihmisoikeuskouluttajana kiinnostaisi. Päästä mukaan mielenkiintoisiin projekteihin myös Suomessa. Haluan julkaista kirjan. Kirjoitan runosarjaa nimeltä ”She needs bigger boots” joka ottaa kantaa ajankohtaisiin ongelmiin. Haluaisin myös olla viisas. Voida hyvin ja pitää läheisistä huolta.

LEMPIASIASI TÄLLÄ HETKELLÄ?

Oma koti ja siellä töiden teko. Ohjaan lokakuussa Ranskassa seminaarin nimeltä ”Be the change” – jonka aiheena on lisätä tietoisuutta ja keinoja kuinka nuoret voivat toimia rasismia, populismia, anti-semitismiä ja islamophobiaa vastaan. Se on kyllä tosi hyvä juttu just nyt.

INHOKKIASIASI?

Kaikki epäoikeudenmukaisuus maailmassa ja jos kotona on kamala sotku.

LEMPITRENDISI?

Cowboy-bootsit! Käytän niitä melkein päivittäin.

KAMALIN TYYLIMOKASI?

On paljon tyylikokeiluja, mutta en kutsuisi mitään mogaksi. En kadu mitään.

PARAS TYYLIKOKEILUSI?

12- vuotiaana olin inspiroitunut japanilaisista alakulttuureista ja ne näkyivät tyylissäni esimerkiksi värikkäinä vaatteina, voimakkaana meikkinä sekä erilaisina asusteina. Saatoin laittaa vaikka 10 isoa pinniä päähän, jos huvitti. Jälkikäteen mietin, että olinpa rohkea.

MITÄ ILMAN ET ARJESSA OSAISI OLLA?
Google Drive (haha).

LEMPIKOSMETIIKKATUOTTEESI?

LUSH:in ihonkuorinta : Mask of magnaminty sekä ihon puhdistukseen: Dark Angel.

LIFE MOTTO?

I am no longer accepting the things I cannot change. I am changing the things I cannot accept.

LEMPIBIISI?

Ei ole yhtä biisiä mutta albumit :Tracy Chapman: Tracy Chapman ja AC/DC: Highway to heaven