Kuva: MVphotos

Ystävät ovat salainen aseesi työnhaussa! Näin he voivat auttaa sinua ja sinä heitä

Hädässä ystävä tunnetaan, joten miksipä ei työpaikan etsimisessä?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

KUN HALUAT SAADA TÖITÄ TAI VAIHTAA TYÖPAIKKAA:

1. Puhu uratoiveistasi ystävillesi niin paljon kuin pystyt. Ja vaikka kaverisi eivät olisi esimies- tai rekrytointiasemassa, heistä on silti todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa.

2. Pyydä ystävät apuun, kun alat tehdä työhakemusta. Millainen tyyppi olet kavereidesi mielestä? Mitkä ovat parhaita ominaisuuksiasi? Millaisessa työssä he näkisivät sinut mieluiten? Joskus itsensä kehumisessa tarvitaan ulkopuolista apua.

3. Mieti, hakeeko myös joku ystävistäsi töitä? Työpaikkojen etsiminen ja hakemusten laatiminen on mukavampaa kahdestaan kuin porukassa. Lyökää töitä hakevat päänne yhteen, ja homma sujuu takuulla kepeämmin.

4. Kaveri voi olla se tyyppi, joka preppaa sinut myös työhaastatteluun. Läheisen kanssa haastattelun treenaminen on helpompaa ja hauskempaa.

5. Pyydä ystävääsi esittelemään aina sinut myös muille kavereilleen. Joka kerta kun tapaat uusia ihmisiä, kysy heidän työstään ja kerro, mistä olet itse kiinnostunut. Ei ole häpeä tavoitella avoimesti päämääräänsä. Ja mitä laajemmat verkostot sinulla on työnhakuvaiheessa käytössäsi, sitä suuremmat mahdollisuudet sinulla on kuulla avoinna olevista paikoista tai kiinnostavista yrityksistä.

NÄIN AUTAT KAVERIA TYÖNHAUSSA:

1. Anna neuvoja

Ystävää kannattaa neuvoa, mutta vain jos hän pyytää. Näsäviisastelu ja painostaminen vain pahentavat tilannetta. Voit linkata hänelle esimerkiksi sopivia, kiinnostavia työpaikkoja aina kun sellaisia tulee vastaan.

2. Ole seurana

Jos ystäväsi kaipaa seuraa verkostointi- tai työnhakutapahtumaan, mene hänen kanssaan, vaikka et itse hakisikaan töitä.

3. Jaa hänen työnhakuilmoitustaan

Jos ystävälläsi on nettisivu tai portfolio, jaa sitä omille tutuillesi. Ystävä toimii parhaimmillaan kuin suosittelija. Kuka muka osaisi suositella ihmistä paremmin kuin hyvä kaveri?

4. Puhu kaveristasi

Kerro omille verkostoillesi, että sinulla on työtä hakeva ystävä, joka on hyvä tyyppi. Ystävän suositus on viesti paitsi yrityksen suuntaan siitä, että tässä on hyvä työntekijä, myös työnhakijan suntaan siitä, että lähipiiri arvostaa hänen taitojaan.

5. Tarjoa puuhaa

Työnhaku on rasittavaa, joten tärkeintä on olla hyvä ystävä. Tee kaverisi kanssa joskus jotain, mikä ei liity mitenkään työnhakuun. Kaikki tarvitsevat tauon.

Juttu on ilmestynyt Cosmopolitanin numerossa 01/2017.

Lue myös:

5 tapaa, joiden avulla opit nauttimaan työstäsi

Onko ystävä­pii­rissäsi takertuja? Näin toimit!

Millaista on rakastua työkaveriin tai bestikseen? Kaksi paria kertoo

Teksti Tiia Rantanen