Yksin matkustaminen ei aina johdu siitä, ettei seuraa löydy. Heini matkustaa yksin siksi, että se on kertakaikkiaan niin kivaa.

Yksin reissaava Heini: ”Parasta on vapaus ja lupa olla itsekäs”

Heini Pekkala, 31, päätyi ensimmäiselle itsenäiselle reissulle puolivahingossa, ja ihastui kokemaansa.

Indonesian taivaalta tuli vettä rankkasateena, mutta se ei haitannut Heini Pekkalaa, joka lillui balilaisesta sademetsästä löytyneessä laguunissa. Ympärillä oli täysin hiljaista, eikä näköpiirissä ollut muita ihmisiä kuin sateenvarjon alla kököttävä paikallisopas, joka oli ajanut Heinin putoukselle läpi viidakon. Se hetki jäi lähtemättömästi mieleen.

Ensimmäiselle ”omalle reissulle” Heini päätyi puolivahingossa: Sisilian-reissusta oli jo puhuttu tovi kaverin kanssa, mutta kunnon suunnittelu ei tahtonut lähteä käyntiin. Ajatus matkalle lähtemisestä oli kuitenkin jo pesiytynyt päähän, ja hetken asiaa pohdittuaan Heini totesi, ettei mikään estä lähtemästä reissuun yksin. Vaikka matka jännitti etukäteen, sujui kaikki lopulta yli odotusten: muut reissaajat tulivat jututtamaan avoimesti, yksin sai ravintolasta aina istumapaikan, ja reissun aikana itsevarmuus omaan tekemiseen kasvoi.

Matkasta on aikaa kolme vuotta, ja sen jälkeen lokikirjaan on kertynyt huima määrä seikkailuja: reissut Espanjaan ja Islantiin sekä Baltian maissa ja Keski-Euroopassa tehdyt bussikierrokset sekä matka Torontoon, jonka aikana Heini kävi moikkaamassa Sisiliassa tapaamaansa tyttöä.

Heinin mukaan reissatessa on aikaa ja tilaa itsetutkiskeluun, kun joka hetki ei täyty sosiaalisesta olemisesta.

Yksin matkustamisessa parasta on vapaus ja lupa olla itsekäs. Kohdalle osuvat superhalvat lennot voi varata saman tien, kun ei tarvitse tarkistaa päivämääriä muiden kalentereista. Kohteessa ei tarvitse tehdä yhtään kompromissia muiden mielitekoihin pohjautuen. Samalla on aikaa tutkiskella omia ajatuksia, jotka hektisessä ja sosiaalisten tilanteiden täyttämässä arjessa jäävät taka-alalle.

Yksin reissatessa omaa seuraa alkaa arvostaa täysin uudella tavalla.

– Moni reissuni on ollut eräänlaista itsetutkiskelua, sillä matkalla tulee vietettyä paljon aikaa yksin. Toisaalta on täysin itsestäni kiinni, kuinka paljon haluan olla yksin. Seuraa löytyy aina esimerkiksi hostelleista, joissa moni muukin on yksin matkalla.

Heinin mukaan hostelleissa on usein huonekavereita tai vähintäänkin oma baari tai kahvila, jossa istutaan iltaa ja jaetaan reissukokemuksia.

Aluksi eniten jännitti yksin syöminen. Kun tilanteeseen tottui ja kännykän ja kirjan malttoi jättää pois käsistä, piinaavat hetket muuttuivat erinomaisiksi mahdollisuuksiksi tarkkailla ihmisiä ja ympäristöä tuorein silmin. Berliinissä Heinin mieleen iskostui viereen istunut perhe, jonka isä antoi hellän suukon poikansa otsalle kesken ruokailun – sanaakaan sanomatta. Ystävälauman keskellä tilanne olisi jäänyt huomaamatta.

Heini haluaisi karistaa yksin matkustamiseen liitetyn stigman yksinäisyydestä. Reissukavereita olisi kyllä tarjolla, mutta usein Heini valitsee yksin reissaamisen, sillä se on yksinkertaisesti niin kivaa.

Edelleen lentokoneen nousut sekä toisinaan paikan päällä yksin suunnistaminen jännittävät, mutta itsensä kanssa jaetut kokemukset korvaavat pienet epäröinnin hetket.

– Vaikka tämä kuulostaa hieman kliseiseltä, itseään pitää rakastaa ennen kuin voi rakastaa muita. Yksin reissatessa omaa seuraa alkaa arvostaa täysin uudella tavalla. Kaupungissa ei myöskään koskaan tule yksinäinen olo: koko ajan on niin paljon koettavaa ja kiinnostavan näköisiä ihmisiä.

Heinin vinkit yksinmatkaajille:

1. Yksin matkustaminen ei aina tarkoita kuukausien reppureissua – vaikka toki sekin on vaihtoehto. Jos matkustat yksin ensimmäistä kertaa, pidennetty viikonloppu on jo hyvä startti.

2. Euroopassa on äärimmäisen helppo matkustaa maasta toiseen junalla ja bussilla. Liput ovat yleensä lentoja halvempia ja pidemmät matkat taittuvat yöjunassa tai -bussissa.

3. Ota mukaan kaksi luottokorttia – toinen lompakkoon ja toinen vaikkapa hotellin turvalokeroon siltä varalta, että kortti häviää tai varastetaan.

4. Google Maps on helmi! Ravintoloita, nähtävyyksiä ja kauppoja voi tähdittää jo ennen matkaa karttaan. Inspiraatiota ja vinkkejä saa Instagramista ja blogeista.

5. Ulkoministeriön matkustusilmoitus kannattaa tehdä ennen reissua, etenkin jos matkustaa useampaan kohteeseen. Laadi myös lista reissukohteistasi perheenjäsenelle tai ystävälle.

Lue myös:

Tämän takia sinunkin kannattaa lähteä yksin matkalle

”Yksin matkustaminen antoi itsevarmuutta”

Kuusi syytä, miksi jokaisen kannattaa kokeilla yksin reissaamista edes kerran

 

 

Teksti Siina Leppä
Kuvat Haastateltava