”Yksin matkustaminen antoi itsevarmuutta”

Unohda ennakkoluulot. Yksin matkustaminen on yksi parhaista keinoista tutustua itseensä.

”On ihanaa kokea ja nauttia asioista yksin”

Ilona Malinen, 25, on reissannut yksin 2,5 kuukautta Vietnamissa,
Kambodžassa ja Thaimaassa.

”Olin haaveillut Aasian reissusta jo pitkään, kunnes viime keväänä ostin lentoliput Vietnamiin. Vaikka olen itsenäinen, minua pelotti yksinäisyys ja se, nauttisinko yksin olemisesta ollenkaan. Mielessäni vilisivät kauhukuvat siitä, että istun auringonlaskussa yksin eikä minulla ole ketään, kenen kanssa jakaisin kokemuksen.

Heti perille päästyäni huomasin, ettei reissulla tarvitse olla yksin. Jokainen hostelli oli uusi mahdollisuus: tapasin paljon mahtavia ihmisiä, joilla oli kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan. Auringonlaskut jaoin lopulta uusien ystävieni kanssa. Kun kaipasin omaa rauhaa, jouduin tietoisesti ottamaan sitä. Vaikka lähdin matkalle yksin, ihmiset tekivät reissustani puolet. Ystävyytemme perustuu vahvasti yhteiselle kokemukselle, enkä odota, että tapaisin heitä välttämättä uudelleen.

Vietin reissussa lopulta 2,5 kuukautta. Se oli ihanaa: söin ja yövyin, missä halusin ja ajelin mopolla paikasta toiseen. Joogasin, patikoin viidakossa, kiipesin vuorelle. Yksi parhaista reissumuistoistani on se, kun olin keskellä yötä ukkosmyrskyssä yksin rannalla lenkillä. Oli pilkkopimeää, salamat välähtelivät ja tähdet loistivat ylläni.

Moni asia kirkastuu mielessä, kun viettää pidempiä aikoja itsekseen. On aivan erityisen ihanaa kokea ja nauttia asioista yksin. Se antaa itsevarmuutta. Suosittelen yksin matkustamista erityisesti niille, joita se pelottaa. Itse kartoitan mahdollisuuksia lähteä seuraavaksi yksin Etelä-Amerikkaan.”

”Tuttavaverkostoni kattaa melkein koko maailman”

Tiina Kokki, 30, on tehnyt yksin reppureissuja Aasiassa ja kaksi interrailia Euroopassa.

”Yksin matkustamisesta on tullut minulle itsestäänselvyys. Se sopii luonteelleni, sillä olen sosiaalinen mutta nautin yksinolosta enkä ole valmis tekemään kompromisseja. Matkailuun jää koukkuun: mitä enemmän näen maailmaa, sitä paremmin ymmärrän, kuinka paljon minulla on vielä näkemättä.

Menen aina juttelemaan paikallisille, pyydän heitä kertomaan kiinnostavia tarinoita ja kyselen vinkkejä kohteeseen. Mnulle onkin muodostunut tuttavaverkosto, joka kattaa melkein koko maailman. Uhkaavia tilanteita ei ole tullut eteen, vaikka olen kulkenut epämääräisissäkin paikoissa. Oma käytös vaikuttaa turvallisuuteen: epäilyttävän tilanteen pystyy kyllä aistimaan.

Matkustaessani tykkään hengailla pitkään yhdessä paikassa ja tutustua siihen kunnolla. Thaimaassa asuin samalla saarella viisi viikkoa. Siellä ymmärsin, kuinka vähän yksin matkustaessa lopulta saa olla yksin. Majataloissa ympärillä on saman tien kymmenen muuta reissaajaa, joihin tutustuu helposti. Lisäksi useissa kulttuureissa kohtelias ja paikallisten elämästä kiinnostunut matkaaja otetaan avosylin vastaan. Riittää, kun hymyilee. Reileillä majoituin Couchsurfing-palvelun kautta paikallisten koteihin. Se oli mahtavaa, sillä tutustuin ihmisiin ja sain uutta tietoa kaupungeista.

Yksin reissaamisen myötä itsevarmuuteni on kehittynyt, ja minusta on tullut sosiaalisempi ja positiivisempi. Pahin painajaiseni olisi lähteä järjestetylle ryhmämatkalle.”

Katso myös:

Näin saat kaukosuhteen toimimaan – vinkkiä

Näistä muistamme vuoden 2015

Joulun paras DIY-lahja