Vapaaehtoinen lapsettomuus

”Vapaaehtoinen lapsettomuus tarjoaa minulle taloudellisen vapauden”

Vela-naiset eli vapaaehtoisesti lapsettomat joutuvat jatkuvasti taistelemaan yhteiskunnan odotuksia vastaan ja selittelemään valintaansa. Jenni, 31, kuitenkin nauttii itsenäisyydestään ja vapaudestaan.

”Vapaaehtoinen lapsettomuus tarkoittaa minulle sitä, että voin elää elämääni itselleni mieluisalla tavalla. Arvostan omaa vapauttani, enkä ole koskaan kokenut tarvetta hankkia lapsia.

Elän parisuhteessa. Kun tapasimme mieheni kanssa kolme vuotta sitten, olimme jo sen ikäisiä, että lapsista oli puhuttava. Laitoimme viestiä aiheesta jo ennen ensimmäisiä treffejämme, ja kun olimme yhtä mieltä asiasta, sovimme tapaamisen. Lapsiasia teki treffien sopimisesta suoraviivaista ja bisnesmäistä – naimisiinmenosta ja lapsista puhuttiin jo ennen kuin olimme ehtineet tavatakaan. Olin kuitenkin päättänyt jo yhden pitkän parisuhteen siksi, että puolisoni halusi lapsia. En halunnut riistää unelmaa perheestä keneltäkään, enkä halunnut tehdä koko elämääni ja identiteettiäni mullistavaa kompromissia. Olen onnellinen, että käsittelimme nykyisen mieheni kanssa lapsiasian heti pois alta.

”En halunnut riistää unelmaa perheestä keneltäkään, enkä halunnut tehdä koko elämääni ja identiteettiäni mullistavaa kompromissia.”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikä on sinun syysi?

Yhteiskunnan odotuksilta ei pääse karkuun. Kun muutimme mieheni kanssa kolmioon, tutut ja työkaverit pitivät selvänä, että olimme vakiintumassa ja hankkimassa lapsia.
Myös netistä löytyy paljon mielipiteitä siitä, kuinka vapaaehtoisesti lapsettomat ovat erityisen itsekkäitä ja tuhoavat Suomen tulevaisuuden. Vapaaehtoisesti lapseton joutuu usein ihmeellisen tivaamisen kohteeksi, sillä ihmiset yrittävät keksiä argumentteja, joiden avulla saisivat tämän mielipiteen muuttumaan. Monet lapsia hankkineet pitävät vapaaehtoista lapsettomuutta jonkinlaisena henkilökohtaisena loukkauksena heidän valintaansa kohtaan. Sukujuhlissa joudumme usein kolmekymppisenä pariskuntana erilaisten oletusten kohteeksi. Keskustelen mielelläni aiheesta avoimesti, mutta kyllä se usein tuottaa ihmetystä.

Vapaaehtoisesti lapsettomilta kysellään todella henkilökohtaisia kysymyksiä lapsuuden traumoista ja mielenterveydestä. Se osoittaa, että ihmisillä on valtava tarve saada vapaaehtoiselle lapsettomuudelle jokin syy. Oma valintani tai tuntemukseni ei riitä. Luulen, että monet kokevat perinteisen perhemallin haastamisen jonkinlaiseksi uhaksi.

”Vapaaehtoisesti lapseton joutuu usein ihmeellisen tivaamisen kohteeksi, ihmiset yrittävät keksiä argumentteja, joiden avulla saisivat tämän mielipiteen muuttumaan.”

Painostus kohdistuu voimakkaasti naisiin. Yksi stereotypia on, että vela-naiset ovat tunteettomia, eikä heillä ole hoivaviettiä. Valtaosalla vapaaehtoisesti lapsettomista on kuitenkin kokemukseni mukaan todella voimakas hoivavietti. Minullakin on aina ollut eläimiä, tällä hetkellä kaksi kissaa.

Lähipiirini koostuu pitkälti vapaaehtoisesti lapsettomista ihmisistä, mutta myös lapsiperheitä. Vietän säännöllisesti aikaa lähipiiriini kuuluvien lasten kanssa, he ovat veikeitä tapauksia. Olen iloinen heidän ydinperheensä onnesta, mutta en halua itselleni samaa.

Pelko raskaudesta jatkuvasti läsnä

Lähipiirini on hyväksynyt lapsettomuuteni, ja olen ollut siitä todella onnellinen. Olen ainoa lapsi, joten pelkäsin kertoa päätöksestämme vanhemmilleni. Isäni on perinteinen suomalainen mies, eikä erityisemmin ottanut kantaa lapsettomuuteemme. Äitini sanoi, että niin kauan kuin meillä on eläimiä, joita hän saa välillä hoitaa, hän on oikein tyytyväinen. Äiti totesi myös
”Vapaaehtoisesti lapseton joutuu usein ihmeellisen tivaamisen kohteeksi, ihmiset yrittävät keksiä argumentteja, joiden avulla saisivat tämän mielipiteen muuttumaan. ”kauniisti, ettei hänen elämänsä päätarkoitus ole tulla jonain päivänä mummoksi.

Olemme sopineet mieheni kanssa, että vapaaehtoisesta lapsettomuudesta on kyettävä aina puhumaan. Jos mieheni yllättäen tuntisikin vauvakuumetta, haluaisin hänen voivan puhua asiasta minulle. Käytän hormonaalista ehkäisyä, mutta olemme myös miettineet sterilisaatiota ja sitä, kumman meistä olisi järkevää käydä operaatiossa. Vapaaehtoiseen lapsettomuuteen liittyy pelko raskaudesta. Eihän kukaan halua joutua tekemään aborttia, joka on fyysisesti ja henkisesti valtavan raskas toimenpide.

Olen hyvin itsenäinen ihminen. Vapaaehtoinen lapsettomuus tarjoaa minulle taloudellisen vapauden ja vapauden nauttia matkustamisesta. Elämme mieheni kanssa tällä hetkellä juuri sellaista elämää kuin haluamme, enkä toivo tulevaisuudelta muuta kuin terveyttä.”

ASIANTUNTIJA: VAPAAEHTOINEN LAPSETTOMUUS ON YHÄ YLEISEMPÄÄ

”Elämäntyylien vapautumisen ja koulutustason nousun myötä myös vapaaehtoinen lapsettomuus on lisääntynyt hieman Euroopassa. Kysymys on kuitenkin edelleenkin aika pienestä osasta väestöä. Suomessa ilmiö saattaa olla yleisempi, sillä 20–45-vuotiaista ihmisistä 15 prosenttia ilmoittaa, ettei aio hankkia lapsia.Aiemmin luku on ollut 4–5 prosenttia.

Lapsettomuus on yleisintä pienituloisten keskuudessa. Vapaaehtoisesti lapsettomat eivät siis ole uraa tekeviä naisia, sillä korkeakoulutetut naiset ja miehet hankkivat tutkimuksemme mukaan paljon lapsia.

Vapaaehtoinen lapsettomuus on päätös, joka saattaa muuttua elämän mukana. Suurperheestä unelmoiva voi muuttaa mieltään 30-vuotiaana ja valitakin lapsettomuuden. Osa vapaaehtoisesti lapsettomista kokee valintansa takia syrjintää ja syyllistämistä, osa taas kertoo saaneensa hyväksyntää ja tukea.

Lapsien hankkimista ei Suomessa tarvitse perustella samalla tavalla kuin päätöstä olla hankkimatta lapsia.Toisaalta äitiyttä markkinoidaan paljon vähemmän naisille kuin vaikkapa Venäjällä tai Turkissa.

Monet vapaaehtoisesti lapsettomat myötäelävät lapsiperheiden ja lasta toivovien pariskuntien arkea ja kipuja. Jotkut esimerkiksi lahjoittavat munasolunsa lapsettomuudesta kärsiville naisille ennen omaa sterilisaatiotaan. Näin molempien naisten toive toteutuu kerralla.”

ANNA ROTKIRCH, tutkimusprofessori, Väestöliitto Lähde: Anneli Miettinen: Miksi syntyvyys laskee? Väestöliiton Perhebarometri 2015.

Lue myös:

Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: ”On erikoista, kuinka vahvasti raskaaksi tuleminen nähdään naisen velvollisuutena”

Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: ”Sterilisaation jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat”

Janni Hussi: ”Olenko itsekäs, kun en tunne tarvetta lisääntyä?”

 

 

Teksti Jenna Parmala
Kuvat Fotolia