Valentina Olimpico

Onko tässä hauskin työ ikinä? Valentina etsii työkseen tulevia tosi-tv-tähtiä

Valentina Olimpico käy työkseen festareilla, bileissä ja kaikkialla, missä mielenkiintoiset ihmiset liikkuvat. Hän etsii tulevia tähtiä Suomen suosituimpiin tosi-TV-ohjelmiin.

Muutama viikko sitten Valentina Olimpico oli lähdössä juoksulenkille. Astuttuaan ulos kotitalonsa porttikongista Valentina törmäsi joukkoon nuoria miehiä, jotka kiinittivät hänen huomionsa. Moni muu olisi kävellyt miesten ohi, mutta Valentina päätti mennä juttusille ja vaihtaa samalla vapaalta töihin.

– Olin urheiluvaatteissa ja ilman meikkiä eli en mitenkään edustavimmillani. Kerroin miehille, että etsin osallistujia TV-ohjelmaan ja annoin heille käyntikorttini. Kun casting on kovassa vauhdissa, minulla on aina silmät auki. Koskaan ei tiedä, milloin joku ihana kävelee vastaan, Valentina sanoo ja nauraa.

Hän tekee työkseen castingia eli roolitusta Suomen suosituimpiin reality-ohjelmiin. Vasta pari vuotta sitten media-assistentiksi valmistunut Valentina on saanut huikean alun uralleen, sillä työkokemusta on kertynyt jo Selviytyjien ja Temptation Island -ohjelmien tuotannoista.

Viimeisin työ on ollut Love Island, johon Valentina etsi työparinsa kanssa sinkkuja, jotka lähetetään etsimään rakkautta luksushuvilaan Espanjaan. On siis Valentinan ja hänen kollegoidensa käsissä, kuka ohjelmaan päätyy ja kuka saa mahdollisuuden löytää elämänsä rakkauden.

– Love Islandia on ollut ihana tehdä, koska se on tyylikäs formaatti. Olen sarjan iso fani, ja jos en olisi alalla, hakisin itse ohjelmaan.

”Love Islandia on ollut ihana tehdä, koska se on tyylikäs formaatti. Jos en olisi alalla, hakisin itse mukaan.”

Työ löytyi kulisseista

Rakkaus elokuva- ja TV-tuotantoihin syttyi jo nuorena. Valentinan eno teki töitä lavastajana, ja lapsena hän vieraili usein elokuvien kuvauspaikoilla.

– 11-vuotiaana pääsin avustajaksi lastenelokuvaan, jota enoni oli tekemässä. Siellä näin ensimmäisen kerran apulaisohjaajia ja tuottajia, ja miten settiä pyöritetään. Rakastuin heti siihen kaikkeen, mitä kameroiden takana tapahtuu, Valentina kertoo.

Lukion jälkeen Valentina opiskeli media-assistentiksi Stadin ammattiopistossa. Tuotantopuoli oli hänen haaveissaan alusta asti, mutta nykyisiin töihin Valentina eksyi vahingossa.

– Ajattelin, että tekisin tuotannoissa jotain käytännönläheistä, kuten aikatauluttamista ja kuvausten järjestelyä. Työharjoittelussa Banijay-tuotantoyhtiössä minulta kysyttiin, olisinko kiinnostunut etsimään osallistujia Temptation Islandiin. Huomasin nopeasti, että tämä on minun juttuni, Valentina kertoo.

Parasta työssä on kiinnostavat ja erilaiset ihmiset eikä tylsiä päiviä juuri ole. Työn varjopuoli on ainainen kiire.

– Minulla on monta rautaa tulessa, ja se on välillä stressaavaa. Työpäivät, erityisesti kuvauspäivät, saattavat venyä pitkiksi – pahimmillaan 15-tuntisiksi.

Stressi ei välity Valentinan ahkerasti päivittyvästä Instagram-tilistä. Iloinen ja menevä imago auttaa Valentinan mukaan siinä, että ihmiset uskaltautuvat vastaamaan, jos heitä lähestyy somen kautta.

”Ilosaarirockissa minulla ja kollegallani oli keltaiset Ultra Bra -henkiset sadetakit, jotta löytäisimme toisemme helpommin.”

Sattuu ja tapahtuu

Kesän aikana Valentina kiersi Suomen isoimmat festarit ja tapahtumat, joista voisi löytyä osallistujia Love Islandiin. Koska roolittaminen ei ole perinteistä kahdekasta neljään -toimistotyötä, Valentina törmää välillä ennakkoluuloihin.

– Moni luulee, että työni on jotain leikkiä, vaikka tämä on työ siinä missä muutkin. Ihmiset eivät päädy ohjelmiin sattumanvaraisesti, vaan kaikki on tarkasti mietittyä.

Casting-prosessi on usein pitkä ja monivaiheinen. Valentina ja hänen kollegansa tekevät paljon haastatteluja ja taustatyötä ennen lopullisia valintoja.

Menevässä ja hektisessä työssä sattuu luonnollisesti välillä kömmähdyksiä.

– Kerran näimme kollegani kanssa kaupungilla miesporukan, ja kauempaa katsottuna he näyttivät sporttisilta ja alle kolmikymppisiltä. Juttusille päästyämme selvisi, että he ovat reilusti yli keski-ikäisiä, naimisissa ja monella oli lapsia. Siitäkin selvittiin huumorilla.

”Työssäni pääsee myös matkustamaan. Selviytyjät kuvattiin Filippiineillä, jossa oli välillä 42 astetta lämmintä. Ihan kuin saunassa olisi ollut.”

Rakkaudesta alaan

Palkitsevinta työssä on Valentinan mukaan se, kun oikeat tyypit lopulta löytyvät.

– Se on ihana fiilis, kun on bongannut ihmisen, joka on aidosti innoissaan ohjelmasta. Minua kiinnostaa ihmismieli ja psykologia reality-sarjojen takana. On jännittävää seurata ihmisten matkaa siitä, kun bongaan heidät kadulta siihen, kun he ovat ruudussa.

Valentinan omat tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki. Hän suunnittelee jatkavansa opiskeluja jossain vaiheessa, mutta kiirettä ei ole. Töitä riittää hyvin ja Valentina haluaa keskittyä luomaan uraa castingeissa. Reality-ohjelmien kulisseista Valentina on löytänyt oman paikkansa.

– Haaveilen, että pääsisin etsimään pareja Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan. Rakastan sitä formaattia! Ohjelmassa mennään oikeasti naimisiin, joten siinä ollaan isojen asioiden äärellä. Jos tuotanto löytää oikeat matchit, osallistujien elämä muuttuu loppuiäksi.

Lue myös:

8 inspiroivaa naista ja heidän elämänohjeensa sinulle

Tiesitkö? Nämä tv- ja leffaparit rakastuivat myös tosielämässä

 

Teksti Mona Kuoppamaa
Kuvat Svante Gullichsen