10 kirjaa, jotka kannattaa lukea (tai kuunnella) tänä kesänä

Jos vielä mietit, mitä lukisit lomallasi, teimme siitä juuri sinulle helppoa. Yhdeksän vuoden uutuuskirjaa ja muutama ikuinen suosikki, olkaa hyvät.

Marianne Power: Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin (Gummerus Kustannus), 23,70 e.

Kolmekymppinen brittitoimittaja Marianne Power testasi vuoden ajan elää self-help-oppaita noudattaen. Joka kuukausi hän tarttui uuteen kirjaan, kurotti epämukavuusalueelleen ja teki tärkeitä oivalluksia itsestään. Lopputulos on riemastuttavaa luettavaa, ja mikä parasta: kirjassa hyödynnettyjä kahtatoista itsehoito-opasta ei tarvitse enää lukea, jes!

Aino Vähäpesola: Onnenkissa (Kosmos), 29,95 e.

Tässä kirja, johon ihastua. Onnenkissa on pohdintaa runoilija Edith Södergranista, feminismistä, joogasta ja seksistä muodossa, joka sekoittaa villisti esseetä ja autofiktiivistä romaania. Monta hurmaavaa oivallusta, jotka tekee mieli kirjoittaa muistiin ja ottaa omakseen.

Kim Thúy: Ru (Gummerus), 23,90 e.

Kim Thúy pakeni 1970-luvulla Vietnamista perheensä kanssa venepakolaisina Malesian kautta Kanadaan. Omaelämäkerrallinen romaani tarkastelee niin uuden elämän luomista, minuuden rakentamista kuin äitiyttäkin. Se on helppolukuinen ja kevyt romaani, joka kuitenkin työntää eteen rutkasti ajateltavaa.

Erin Kelly: Älä jää pimeään (Gummerus), 24,30 e.

Kuka lopulta puhuu totta? Kit ja Laura joutuvat raiskausyrityksen silminnäkijöiksi, mutta heidän pelastamansa nainen ei suostu jättämään heitä rauhaan. Puolustivatko he väärää ihmistä ja pilasivat toisen elämän? Vaikka dekkarin juonenkäänteet tuntuvat välillä laimeilta, kirja yllättää juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa.

Pauliina Vanhatalo: Tuulesta temmattu elämä (Tammi), 25,90 e.

Ilmo on kasvanut räiskyvässä teatterisuvussa, Titi taas vanhoillislestadiolaisessa suurperheessä. He molemmat etsivät paikkaansa maailmassa ja tukeutuvat toisiinsa, mutta välimatka uhkaa olla liian pitkä. Kauniisti kirjoitettu tarina, jota pitää makustella, sillä muuten sen kyydistä saattaa tipahtaa.

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken (Otava), 27,95 e.

Voiko samaan aikaan rakastaa useampaa ihmistä? Miksen voi olla opiskelija ikuisesti? Onko elämässä ylipäätään mitään järkeä? Kevyt, toteava ja samaan aikaan syvältä vihlaiseva kirja parhaista ystävistä neliödraaman keskellä. Tämän jälkeen saattaa katsoa omiakin ihmissuhteitaan vähän uusin silmin.

Olga Kokko: Munametsä (Kustantamo S&S), 24,95 e.

”Minulle olisi eniten mieleen sellainen suhde kuin naisella tai korvalääkärillä. Tervehditään, laitetaan instrumentti aukkoon, sanotaan, että hyvältä näyttää ja sitten ei kohdata toivottavasti enää koskaan”, sanoo tämän romaanin päähenkilö. Jos tykkäsit Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävästä tai Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -kirjasta, tykkäät ehkä tästäkin. Kirjassa kolmekymppinen Linnea ottaa ilon irti kaupunkilaiselämästä ja irtosuhteista.

Kristin Hannah: Satakieli (WSOY), 27,10 e.

Harvoin kirja onnistuu itkettämään ja pysymään ajatuksissa pitkään sen lukemisen jälkeen! Sisarukset Isabelle ja Vianne elävät natsien miehittämässä Ranskassa ja valitsevat omat polkunsa: Isabelle liittyy vastarintaliikkeeseen, Vianne taas puolustaa pikkukaupunkinsa juutalaisia. Vaikka siskokset kipuilevat eroavaisuuksiensa kanssa, he kaipaavat molemmat vain kahta asiaa: rakkautta ja vapautta.

Märta Tikkanen: Miestä ei voi raiskata (Tammi), 21,40 e.

Kun Miestä ei voi raiskata ilmestyi vuonna 1975, se herätti suuresti pahennusta ja kritiikkiä. Tänä keväänä teoksesta julkaistiin vihdoin uusintapainos. Kirjassa 40-vuotias kirjastonhoitaja ja kahden teinin äiti Tove joutuu ravintolaillan jälkeen raiskatuksi ja päättää kostaa tavalla, joka tuntui 1970-luvulla niin uskomattomalta: eihän miestä voi raiskata!

Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei (Gummerus), 24,30 e.

Keski-ikäinen pariskunta, joista toinen kipuilee tylsän työn, väsymyksen ja etääntyneiden lasten kanssa, toinen taas ryhtyy viidenkympinvillityksessään suhteeseen nuoren kollegansa kanssa. Norjalaiskirjailijan satiiri tarjoilee kutkuttavaa kolmiodraamaa, mustaa huumoria ja kliseisiin haksahtavia henkilöhahmoja, joista kuitenkin löytää paljon samastuttavaa. w

Lue myös:

 

Teksti Miia Vähähyyppä ja Linda Forss
Kuvat Valmistajat