Tiesitkö näitä? 6 faktaa ihokarvoista

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hiukset

Hius kasvaa keskimäärin puoli millimetriä päivässä, ja sen elinkaari voi kestää jopa viisi vuotta. Ihmisellä on päässään jopa 100 000 yksittäistä hiusta. Päivittäin niitä irtoaa noin sata. Hiusten säännöllinen leikkaaminen ei nopeuta hiusten kasvua, mutta saa ne näyttämään elinvoimaisemmilta. 

Äkillinen hiustenlähtö voi johtua kilpirauhasen ja aivolisäkkeen vajaatoiminnasta, aliravitsemuksesta, sokkitilasta tai voimakkaasta stressistä. Joskus hiustenhtöön saattavat vaikuttaa myös e-pillerit.

Kulmakarvat

Ihon tuntoaisti tottuu toistuvaan karvojen poistamiseen. Ahkera nyppiminen löystyttää karvatuppea, jolloin karvat irtoavat kivuttomammin. Nyppiminen saattaa myös hidastaa karvankasvua, joten kulmakarvat eivät välttämättä kasva enää takaisin. Kulmakarvat uusiutuvat kahdesti vuodessa. Kulmakarvojen ja ripsien tehtävänä on suojata silmiä roskilta. Aivastusrefleksi kulmia nypittäessä johtuu siitä, että kulman alueella voi sijaita hermoja, joita nyppiminen ärsyttää.

Nenä

Nenäkarvojen tehtävä on estää ilmassa leijuvien vieraiden hiukkasten kulkeutumista nieluun ja keuhkoihin. Karvat estävät myös nenän limakalvojen kuivumisen. Häiritseviä karvoja voi halutessaan siistiä nenäkarvatrimmerillä tai tavallisilla pinseteillä.

Kainalot

Karvanpoisto esimerkiksi epiloimalla voi sattua enemmän kuukautisten aikana, jolloin keho on tavallista herkemmässä tilassa. Ihokarvojen pituus vaihtelee, mutta keskimäärin ne ovat yhdestä kolmeen senttimetriä.

Käsivarret

Vartalokarvat kasvavat keskimäärin 0,1 – 0.3 millimetriä päivässä. Kasvujakson jälkeen karva on lepovaiheessa, jolloin se irtoaa helposti. Karvojen elinkaari on noin kahdesta viiteen kuukautta.

Intiimialue

Intiimialueiden ihokarvat keräävät helposti bakteereja. Karvat itsessään eivät kuitenkaan ole epähygienisiä, jos omat peseytymisrutiinit ovat kunnossa. Liian tiheä sheivaamistahti aiheuttaa helposti sen, että karvat alkavat kasvaa sisäänpäin. 

Lähde: Jorma Palo: Suomalainen lääkärikirja, WSOY
Kuva: Imaxtree