Tämän takia sinunkin kannattaa lähteä yksin matkalle

Unohda ennakkoluulot.
Yksin matkustaminen on yksi parhaista
keinoista tutustua itseensä. JENNA VEHVILÄINEN

Reissustani tulee tylsä ja yksinäinen.

Soolomatkustaminen on tilastojen mukaan yleistynyt viime vuosina. Nykyään itsekseen reissaavia tulee vastaan joka kohteessa. Älä siis stressaa: samanmielisiä matkakavereita löytyy yllättävän helposti. Jos haluat ystävystyä, skippaa luksushotellit. Yhteisöllisissä majoituspaikoissa, kuten hostelleissa, ihmisiin tutustuu automaattisesti. Ystävän kanssa matkustaessa seuraa on jo valmiiksi, mutta kun liikut yksin, kynnys tutustumiseen on paljon matalampi. Muihin matkailijoihin voi tutustua missä vain: junassa, rantalenkillä, kaupassa tai vuoristoretkellä. Suuntaa turistibaarien sijaan arkisemman näköisiin paikkoihin ja kaupunginosiin. Jos olet ruoan ystävä, tsekkaa verkosta withlocals.com ja syö illallista paikallisen kanssa. Majoitusvaihtoehtona toimii esimerkiksi sohvasurffaus (couchsurfing.com), jonka ideana on majoittuminen paikallisten ihmisten koteihin.

Yksin matkustaminen on vaikeaa ja turvatonta.

Parhaat vinkit turvallisuuteen ovat terve järki ja huolellinen valmistautuminen. Ota etukäteen selvää kohteestasi: missä on turvallista, mitä paikkoja kannattaa välttää? Millainen maan tapakulttuuri on, entä miten on sopivaa pukeutua? Unohda tyylikysymykset ja piilota passi suurkaupungin ruuhkassa repun sijaan rahavyön sisään. Jos joku ahdistelee, pujota sormus nimettömääsi ja toistele mielikuvitusaviomiehesi nimeä.

Siellä missä on turisteja, on myös huijareita. Alkoholi huonontaa arviointikykyä, käytä sitä harkiten. Yksinäinen matkaaja on helppo kohde kokeneelle huijarille, mutta onneksi on olemassa matkavakuutus. Netistä löytyvä tieto on avuksi, mutta muista järki: kokemukset ovat keskustelupalstoilla kovin subjektiivisia ja vaarat joskus liioiteltuja. Kaikista parasta tietoa saa muilta reissaajilta. On totta, että yksin matkustaessa kukaan ei herätä aamulla, kun olet myöhästymässä junasta tai katso tavaroidesi perään, kun käyt vessassa. Jos se mietityttää, valitse järjestetty matka. Retriittejä ja patikointireissuja järjestetään yhtä lailla yksin matkustaville.

Aktiivilomalle on hankala lähteä yksin.

Jos et halua lähteä kohti tuntematonta itsenäisesti, kymmenet matkanjärjestäjät tarjoavat yksin reissaaville aktiivimatkoja kohteisiin ympäri maailman. Yksin voi lähteä vaikka kiipeämään Kilimanjarolle, kaupunkikiertomatkalle Keski-Eurooppaan tai pyöräilemään Kroatiaan. Pidemmillä reppureissuilla loma-aktiviteetit voi ostaa paikan päältä hostelleista tai matkanjärjestäjiltä.

Kun matkustan yksin, matkakulut ovat suuremmat.

Joissain hotelleissa yhden hengen huoneen saa vain lisämaksusta. Nykyään monilla matkanjärjestäjillä on kuitenkin valikoimissaan hotelleja, jotka eivät veloita yhden hengen huoneesta ekstraa. Budjettimajoitusvaihtoehtojakin piisaa. Majoitu veloituksetta paikallisten koteihin couchsurfingin kautta. Kotimajoituksessa joustavuus on kaiken a ja o. Silloin on otettava huomioon asunnon omistajan aikataulut. Ikävät hostit voi välttää lukemalla arvosteluja aiemmilta yöpyjiltä. Majoittajat osaavat kertoa, mitä heidän kotipaikkakunnallaan kannattaa tehdä. Palvelun kautta on kuulemma syntynyt uusia pariskuntiakin.

Myös hostellin ryhmähuoneessa maksat per peti, eli hinta ei muutu, vaikka matkustat soolona. Yksin matkustaessa luksusta on se, että saat päättää itse, mihin matkabudjettisi upotat, milloin lähdet ja kuinka kauan viivyt. Ylityölomaviikko muiden ollessa töissä on täydellinen ajankohta yhden hengen hemmottelumatkalle. Lennot ovat silloin edullisempia kuin vilkkaina loma-aikoina.

Kukaan ei pidä minusta huolta, jos sairastun.

Sairaana primitiiviset tunteet ovat pinnassa ja poikaystävän huolenpitoa tulee helposti ikävä. Flunssasta tai lievästä ruokamyrkytyksestä selviää kuitenkin hyvin yksinkin, aivan kuin kotonakin. Jos sairastut, apua voi saada muilta matkailijoilta, hostellin emännältä tai jopa taksikuskilta. Harva yksin matkaaja on jäänyt ongelmatilanteissa ilman apua.

En voi jakaa kokemuksiani, jos matkustan yksin.

Pidemmillä reissuilla blogin tai Instagram-reissuprofiilin pitäminen ovat hauskoja tapoja jakaa matkakuvia ja kuulumisia kotiväen kanssa. Älä kuitenkaan roiku liikaa sosiaalisessa mediassa, sillä se pitää sinut kiinni arjessa. Reissuystävistä muodostuu nopeasti verkosto, jota ylläpidetään myös kotiinpaluun jälkeen. Matkoilta jääviä muistoja voi olla helpompi vaalia reissukavereiden kanssa, sillä vain he pystyvät jakamaan kokemuksesi. Yksin matkustaessa voit kokea sen voimaannuttavan itsenäisyyden ja vapauden tunteen, jota monet yksin reissanneet hehkuttavat. Kun irtaantuu arkiympäristöstä, itsestään voi oppia paljon lyhyessä ajassa. Voi olla, ettet lopulta kaipaa seuraksesi ketään muuta kuin itsesi.

 

Katso myös:

Testaa itsesi: Onko aika vaihtaa maisemaa?

Golden Globe -gaalan parhaat lookit

Emma Watson perusti lukupiirin – sinäkin olet kutsuttu