sijoittaminen

Onko sijoittaminen vaikeaa? Mimmit Pia-Maria ja Hanna vastaavat

Sijoittaminen on helpompaa kuin arvaatkaan. Näillä neuvoilla sinäkin pystyt siihen!

Mimmit sijoittaa eli Pia-Maria Nickström, 25, ja Hanna Tikander, 25.

Pia-Maria on sijoittanut kolme vuotta ja pitää aiheesta blogia. Hanna kiinnostui sijoittamisesta Pia-Marian innostamana. Nyt he järjestävät sijoitusaiheisia after work -iltoja ja puhuvat rahasta Mimmit sijoittaa -podissaan.

Cosmo kysyy, mimmit Pia-Maria ja Hanna vastaavat: 

1. Indeksi, salkunhoitaja, osinko…olen ihan pihalla. Onko minusta sijoittajaksi?

On! Sijoittaminen ei ole ydinfysiikkaa, vaikka siitä puhutaankin usein vaikeilla termeillä. Jos alat harrastaa judoa, et aloita mustasta vyöstä. Ajattele samoin sijoittamisesta: ei tarvitse aloittaa suurista summista eikä edes tähdätä huipulle.”

2. Millä summalla pääsen alkuun?

10–15 eurolla kuukaudessa riippuen palveluntarjoajasta. Jos tämäkin tekee tiukkaa, jätä vaikka pari lattea juomatta. On yleinen harhaluulo, että pörssiin pitäisi heittää kymppitonneja.

Etenkin jos olet pelokas sijoittaja, 15 euroa on täydellinen summa sinulle. Jos laittaisit likoon 150 euroa kuukaudessa, menettäisit todennäköisesti yöunesi, ja sitä emme halua.”

Vinkki: Tsekkaa aina rahaston hoitokulut. Kahden prosentin hallinnointikulu on jo kallis, jotkut eivät halua maksaa edes 0,5 prosenttia.

3. Pitääkö sijoittamista opiskella?

Ei tätä juttua enempää. Sijoittaa voit, vaikket osaisikaan kaikkia termejä. Yksinkertaisimmillaan sijoittaminen on sitä, että laitat rahaa suoraveloituksella joka kuukausi johonkin rahastoon, etkä mieti sitä sen enempää. Voit kysyä omalta pankiltasi, millaisia indeksirahastoja heillä on ja tehdä kuukausisäästösopimuksen. Jos haluat hallita sijoituksiasi itse, voit avata arvo-osuustilin sijoituspankkiin, kuten Nordnetiin.

Jos innostut, totta kai voit nostaa tasoa siihen, että sijoitat erilaisiin rahastoihin tai suoriin osakkeisiin. Mutta niin ei tarvitse tehdä, vaan taso 1 riittää loppuelämäksi.”

4. Kauanko pitää sijoittaa, jotta saa järkeviä tuottoja?

Mitä pidempi aika, sen parempi, mutta yleensä suositellaan, että seitsemän vuotta on minimi. Jos pörssiin iskee laskukausi, voit odottaa huonojen aikojen yli.

Jos säästät vaikka reppureissuun, älä missään nimessä sijoita niitä rahoja. Sijoittamisessa ei ole järkeä, jos joudut heti nostamaan rahoja pois. Tämä on pitkän tähtäimen hommaa.”

Vinkki: Maksa huonot velat pois, kuten luottokorttilaskut, pikavipit ja kaverivelat. Kerrytä sen jälkeen puskuri säästötilillesi.Yleensä suositellaan 3–6 kuukauden menoja, mutta tuhat euroakin on hyvä pelivara yllättäviin menoihin.

5. Mikä on yleisin harhaluulo?

Pitäisi olla sikana rahaa tai talousguru, jotta voi sijoittaa. Monella on mielikuva, että sijoittaminen on pukumiesten hommaa, mutta saadakseen tietää, mitkä ovat hyviä sijoituskohteita, ei tarvitse käydä kosteilla lounailla tai istua kabineteissa.”

6. Pelkään riskin ottamista. Olenko liian arka sijoittajaksi?

Sijoittamiseen liittyy aina riski, eikä ilman riskiä voi olla tuottoa. Mutta kun sijoitat hajautettuun indeksirahastoon, riski on jaettu monen yhtiön välille. Kaikki on toki mahdollista, mutta pörssiyhtiöt menevät harvoin konkurssiin. Se, että menettäisit kaiken, on epätodennäköistä. Riski on enemmänkin se, ettet saa niin paljon kuin olit ehkä ajatellut.”

7. Täytyykö sijoituksia kytätä?

Parempi olla kyttäämättä. Taloudessa on suhdanteita eli nousu- ja laskukausia. On siis normaalia, että sijoitukset menevät alas ja ylös. Jos historiaan on uskominen, pitkällä aikavälillä käyrä nousee kyllä.
Tee mieluummin sijoitussuunnitelma, pysy siinä ja automatisoi kuukausimaksu. Sen jälkeen voit keskittyä muihin asioihin elämässäsi.”

8. Pitääkö minulla olla monta sijoituskohdetta?

Pitää, jos sijoitat osakkeisiin. Koskaan ei kannata laittaa rahojaan kiinni yhteen yhtiöön tai toimialaan. Jos sijoitat indeksirahastoon, joka on esimerkiksi globaali, siinä on jo monta sijoituskohdetta. Tässä mielessä rahastot ovat ’helpompia’. Niiden etu on myös se, ettei niistä tarvitse maksaa välityspalkkiota, kuten osakkeista. ”

Tärkeimmät termit

Rahasto koostuu monista eri osakkeista. Sen sijaan, että ostaisit esimerkiksi Koneen ja Marimekon osakkeita erikseen, voit ostaa rahaston, joka on sijoittanut muun muassa näihin yrityksiin.

Indeksi on luku, joka mittaa osakejoukonkeskimääräistä kehitystä. Jos sijoitat rahastoon, joka sijoittaa indeksiin, pääset kiinni pörssin keskimääräiseen kehitykseen. Esimerkiksi OMXH25 on indeksi, joka sisältää
Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yhtiötä. Oletetaan, että osalla yhtiöistä menee hyvin, osalla vähän huonommin. Jos sijoitat tähän indeksirahastoon, se tuottaa sinulle näiden yhtiöiden keskimääräisen tuoton.

Pörssi on avoin kauppapaikka. Sitä voi kutsua myös välitysalustaksi, jossa ostetaan ja myydään sijoitusinstrumentteja, kuten osakkeita ja rahastoja.

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitat rahaa pörssiin, ja se raha tekee tuottoa eli kasvaa korkoa. Jatkossa sama raha tekee taas tuottoa, mutta myös sen tekemä tuotto kasvaa korkoa. Sijoitusten kasvu ei siis ole lineaarinen, vaan eksponentiaalinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos kaipaat lisätietoa…

Selkeitä kirjoja:

• Julia Thuren: Kaikki rahasta.
• Merja Mähkä ja Unna Lehtipuu: Sijoittajaksi seitsemässä päivässä.

Podcastit:

• #rahapodissa puhutaan taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Valittu Suomen parhaaksi podcastiksi vuonna 2017.
• Mimmit sijoittaa -podcastissä tehdään sijoittamisesta helppoa.

Sijoituskoulu:

• Inderes on riippumaton analyysitalo, jonka nettisivuilla pyörii sijoituskoulu.

Yhteisöjä:

• Vauras nainen
• Nuoret osakesäästäjät
• Mimmit sijoittaa
• Ompeluseuran talousgurut

Näin pääset alkuun

1. Testaile säästölaskuria (ja hullaannu!)

Monien pankkien ja esimerkiksi Nordnetin nettisivuilla on säästölaskuri. Leiki sillä! Syötä laskuriin sijoitusaika, kuten 40 vuotta, ja summa, jonka laitat pörssiin kuukausittain. Tuotto-odotukseksi voi laittaa seitsemän prosenttia, sillä sen pörssi on historiallisesti tuottanut. Laskuri kertoo, paljonko summa voisi olla 40 vuoden päästä, jos aloitat sijoittamisen tänään.

2. Mene pörssiin

Kaikilla on vapaa pääsy pörssiin. Sinne siis! Jos hankit rahastoja tai osakkeita pankkisi kautta, sinulle muodostuu sijoitussalkku. Jos taas käytät sijoituspankkia, sinun tulee avata arvo-osuustili, jolle siirrät rahaa. Sillä rahalla voit ostaa rahastoja tai osakkeita.

3. Valitse vaniljaa

Jos sijoittaminen jännittää, ensimmäiseksi rahastoksi kannattaa valita matalakuluinen ja hajautettu indeksirahasto. Ne ovat turvallisempia ja stressittömämpiä kuin suorat osakkeet, mutta halvempia kuin muut rahastot. Siksi kutsumme niitä vaniljanmakuisiksi rahastoiksi.

Lue myös:

Haluatko säästää? Kuusi vinkkiä, joiden avulla pääset oikeasti alkuun

Haaveena lomamatka tai muu isompi hankinta? Säästä rahaa huomaamatta helppojen vinkkien avulla

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Adobe Stock