Yrittäjä Ronja Salmi: ”Rohkeus on taito, jota voi opetella”

Kun parikymppiset ikätoverit opiskelivat, Ronja Salmi perusti oman mediayrityksen. Nyt 25-vuotias Ronja ei vaihtaisi yrittäjän 
vapautta mihinkään. 

Työnkuva

Mediayrittäjä ja kirjailija Ronja Salmen, 25, vuosi on käynnistynyt vauhdikkaasti. Hän on ehtinyt saada Vuoden juontaja -palkinnon, pestin Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajana sekä oman Mitä mietit, Ronja Salmi -ohjelman Ylelle. Helmikuun vaihteessa Ronjan kalenteri näyttää täydeltä toukokuuhun saakka. Kärryillä pysymisessä auttaa assistentti.

– Kun ammattilainen hoitaa kalenteriani, voin keskittyä siihen, minkä parhaiten osaan, Ronja kertoo.

Ronja perusti Ryöväri Oy:n kaksi vuotta sitten. Ryöväri on sosiaalisen median tarinankerrontaan erikoistunut sisältötoimisto. Vuosi sitten firma vuokrasi omat toimitilat Vallilasta, ja Ronja työllistää kahta ihmistä. Työntekijät ovat hänen ystäviään.

– Ihmiset varoittelivat, että älä ikinä palkkaa ystävää. Kaikki on toiminut kuitenkin tosi hyvin. Toki se vaatii rajojen vetämistä. Työasioista ei sovita Whatsappista eikä arjen ahdistuksia märehditä silloin, kun tehdään töitä.

Ronja suunnittelee päivänsä tarkasti ja keskittyy eri päivinä eri asioihin. Kuvauspäivinä hän istuu aamuseitsemältä meikkaajan tuoliin ja tekee tv-ohjelmaa iltaan asti. Palaveripäivinä hän saattaa istua seitsemässä palaverissa, ja kirjoituspäivinä hän keskustelee ideoista ystäviensä kanssa ja työstää tekstiä. Koti on rauhoittumista varten, eikä Ronja halua viedä töitä sinne.

– Kirjoittaminen vaatii yksinoloa. En työskentele orjallisesti tiettyinä kellonaikoina. Saatan käydä tallilla ratsastamassa keskellä päivää tai pitää vapaan keskellä viikkoa, jos tuntuu, että tarvitsen sitä.

Koulutus

Lukion jälkeen Ronja ei hakenut korkeakouluihin, koska työt veivät mennessään jo abivuonna.

 – Arvostan koulutusta, ja ajatus opiskelusta tuntuu ihanalta. Jos olisin kuitenkin päättänyt lukea viisi vuotta viestintää yliopistolla, en olisi todellakaan siinä, missä olen nyt.

Perhe ei painostanut opiskelemaan, eikä työelämässä kukaan ole kysellyt papereiden perään.

– Korkeintaan jotkut sukulaiset tiedustelevat, että milloin meinasit opiskella. Vastaan heille, että näyttääkö tilanne oikeasti siltä, että se olisi tarpeen? Ronja nauraa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työkokemus

Ronja on kirjoittanut draamaa, juontanut televisiota, kirjoittanut kirjoja ja kolumneja. Hän on kuullut kyllästymiseen asti taivastelua siitä, miten paljon hän on saavuttanut nuoreen ikäänsä nähden. Ensimmäisen työkeikan Ronja sai 17-vuotiaana, kun Ylen nuortenohjelmiin etsittiin juontajia Kallion lukiosta.

– Sen jälkeen kävi niin kuin monella freelancerilla: työt poikivat uusia. Ikään kuin imeydyin media-alalle. Tiedostan, että olen etuoikeutettu, mutta kyse on myös valinnoista. Jätin jo lukiossa bileet väliin, koska seuraavana aamuna oli kuvaukset. Ylioppilaskirjoitukset maltoin juuri ja juuri suorittaa kolmessa ja puolessa vuodessa.

Kirjoja Ronja on myynyt kustantamoille idea edellä, ilman valmiita käsikirjoituksia. Ronja perusti oman yrityksensä 23-vuotiaana, koska se oli silloin ainoa varteenotettava vaihtoehto.

– Olin luvannut laskuttaa eri tahoja. Yhtäkkiä huomasin, että laskutettavaa oli kertynyt puolen vuoden ajalta. Oli pakko perustaa yritys.

Palkka

– Raha kiinnostaa, koska raha on valtaa, Ronja toteaa ja tarkentaa, ettei kyse ole siitä, että hän haluaisi haalia sitä itselleen mahdollisimman paljon.

Ronja ottaa työkeikan vastaan, jos työ on mielekästä, jos siitä voi oppia jotain uutta tai jos siitä maksetaan hyvin. Hyvin palkatut työt mahdollistavat myös niiden keikkojen tekemisen, jotka ovat itselle tärkeitä, mutta eivät tuota niin paljoa.

–  Monet media-alalla vähättelevät rahan merkitystä, mutta minusta raha on aivan riittävä peruste tehdä töitä. Kun on vähän puskuria tallessa, ei tarvitse suostua tekemään kaikkia työkeikkoja.

Parasta työssä

Yrittäjän elämässä parasta on vapaus ja itsenäisyys. Työkeikat voi valita itse ja päivät saa rytmittää vapaasti. Työhuoneen sisustuksesta ja työkavereista lähtien työstä saa tehdä juuri sen näköistä kuin haluaa. 

– Jotta pääsee asemaan, jossa voi valita keikkansa, pitää tehdä pitkään sekalaisia hommia. Minua on kosiskeltu töihin esimerkiksi viestintätoimistoihin, mutta kyllästyisin toimistolla kököttämisen viiikossa. 

Tulevaisuuden haaveet

Ronjan unelmat häämöttävät lähitulevaisuudessa. Maaliskuussa Ylellä alkaa hänen oma ohjelmansa Mitä mietit, Ronja Salmi?, josta hän on haaveillut pitkään. Syksyllä haaveissa on toteuttaa onnistuneet ja kiinnostavat kirjamessut. Samaan aikaan Ryöväri tähtää kasvuun.

–  Pidempiaikainen haave on ehkä ”sen romaanin” kirjoittaminen. Sille kuitenkin pitää varata aikaa.

Kuvat: HELI BLÅFIELD