F eli Fanni Sjöholm
F eli Fanni Sjöholm, 26, on rap-artisti, joka julkaisi huhtikuussa debyyttialbuminsa Mä en oo viel tarpeeks iso.

Rap-artisti F: ”Olen oivaltanut, että naiseus on juuri sitä, mitä se minulle on”

Rap-artisti F eli Fanni Sjöholm, yllättyi musiikkialan miesvaltaisuudesta.

”Olen aina ollut feministi, mutta vasta kun astuin räpin kautta musabisnekseen täyspäiväisesti, genren ja koko alan miesvaltaisuus yllätti. Koin yhtäkkiä konkreettisesti, miten tasa-arvo-ongelmat ja naisena oleminen vaikuttavat mahdollisuuksiin tällä alalla. Olen helposti ainoa nainen studiossa tai kuvauksissa, eikä se ympäristö ole aina ollut minulle mukava ja turvallinen. Tuntuu, että vasta debyyttilevyn myötä minut on alettu ottaa kirjoittajana vakavasti. Olen myös onnistunut löytämään ympärilleni miespuolisia tekijöitä, joiden kanssa on turvallista tehdä töitä. Taiteilijana on koko ajan jollain tavalla alasti. Silloin väärällä tavalla vitsailukin tuntuu erityisen pahalta.

Olen oivaltanut, että naiseus on juuri sitä, mitä se minulle on. Ei sitä voi määrittää kukaan muu.

Minua arvostellaan usein ulkonäköni kautta. Pukeudun isoihin vaatteisiin ja minulla on lyhyt tukka. Olen esimerkiksi somekommentoijien mielestä joko lesbo tai sairastan syöpää. Kenelläkään ei käy mielessäkään, että haluan näyttää tältä. Olen kuitenkin oppinut sulkemaan silmäni kommenteilta ja ajattelemaan, että se on vain merkki siitä, että olen oikealla asialla. Mitä enemmän negatiivista palautetta saan, sitä enemmän minulle tulee vastareaktio. Olen oivaltanut, että naiseus on juuri sitä, mitä se minulle on. Ei sitä voi määrittää kukaan muu.

D.R.E.A.M.G.I.R.L.S:in kautta olen löytänyt vahvan naisyhteisön, oman turvasatamani. Se on voimaannuttanut aivan sairaasti. Heidän kanssaan voin jakaa kaiken, kenelläkään ei ole shade-agendaa taustalla, joka usein leimaa tätä alaa. Haluamme näyttää esimerkillämme, ettei se ole itseltä pois, jos toinen menestyy. Päinvastoin!”

Seuraa Fannia Instagramissa @f_virallinen.

Lue myös:

Ruotsalaisartisti Janice: ”Haluan muuttaa kauneuskäsityksiä”

Menestysartisti Dua Lipa: ”Älä tee varasuunnitelmia”

Little Mix: ”Emme ole toistemme kilpailijoita, vaan olemme vahvempia yhdessä”

Teksti Linda Forss
Kuvat Alina Ainola