Rahat aina lopussa? Keikkatyö on kätevä tapa ansaita hieman ekstraa

Kun äkillinen rahantarve yllättää, pikavippiä parempi vaihtoehto on tehdä esimerkiksi keikkatöitä. Selvitimme parhaat keinot tienata hieman ekstraa.

Pitäisi maksaa vuokra, ostaa uusi tietokone ja lomallekin tekisi mieli. Eläminen on yksinkertaisesti todella kallista, joten kenellepä eivät lisätienestit kelpaisi.

Rahantarpeessa pikavippi kuulostaa helpolta ratkaisulta, mutta korkeakorkoinen vippaaminen tulee kalliiksi.

Järkevämpi nipistää kulutustottumuksistaan, myy tarpeettomat tavaransa ja vaatteensa kirpputorilla tai tekee isompia muutoksia, kuten vaihtaa asuntonsa pienempään tai muuttaa edullisemmalle asuinalueelle.

Harva kuitenkaan pysähtyy miettimään sivutyön mahdollisuutta. Jos olet luova ja hyvä jossain asiassa tai harrastuksessa, tee siitä itsellesi toinen työ. Se, mitä osaat, voi olla itsestäänselvyys sinulle, mutta arvokasta toiselle. Jos hallitset esimerkiksi kalligrafian, kirjoita hääkutsuja, jos rakastat lapsia ja liikuntaa, yhdistä ne sivutoimisessa valmennustyössä ja jos olet hyvä valokuvaamaan, moni maksaa mielellään onnistuneista perhepotreteista.

Jos sen sijaan haluat saada työkokemusta, solmia kontakteja ja tienata hieman enemmän, kannattaa kysellä keikkatöitä vaikka rekrytointifirmoista. Opteamin palvelujohtaja Marja Velin kertoo, että keikkatöitä on tarjolla lyhyellä varoitusajalla, pienellä työkokemuksella ja jopa ilman koulutustakin.

– Meillä on todella paljon työntekijöitä, joiden tarkoitus on vain tienata ekstraa viikonloppuisin. Meille on täysin ok, jos joku haluaa tehdä pari kuukautta töitä tienatakseen matkarahaa. Tärkeää kuitenkin on, että sen kertoo rehellisesti työhaastattelussa.

Hyvä asenne riittää

Kauppojen aukioloajat ovat laajentuneet, joten lisäkäsille on tarvetta erityisesti iltaisin ja viikoloppuisin. Kaupan alalla palkkaan vaikuttavat työtehtävät, koulutus, palvelusvuodet, lisät ja paikkakunta. Tuntipalkka on minimissään 9,07 euroa ja lisät vaihtelevat noin 4 euron ja 8 euron välillä.

– Kassatyöntekijäksi ja hyllyttäjäksi pääsee varsin suppealla työkokemuksella. Kassatyöhön koulutetaan lyhytkoulutuksilla tai työn ohessa, Velin kertoo.

Toki esimerkiksi baarimikon tai kokin työ vaatii osaamista, mutta ravintola-alata löytyy tehtäviä, johon ei vaadita pitkää koulutusta.

– Ravintola-ala kärsii työvoimapulasta, ja muutaman vuoden sisällä uusia työntekijöitä tarvitaan 10 000. Ravintolapäälliköt sanovat, että alan tärkeimpiä kriteereitä ovat persoona ja asenne.

Saliapulaisen tuntipalkka on 10,06 euroa, tarjoilijan anniskeluravintolassa 11,12 euroa. Päälle tulevat iltalisät, yölisät ja sunnuntain tuplapalkka.

– Alalla aloitetaan usein saliapulaisena. Kun oppii nopeasti perusasiat ja osaa työskennellä itsenäisesti, voi saada tarjoilijan palkkaa.

Velinin mukaan pikaruokaketjuihin pääsee lähes varmuudella töihin, jos on hyvä asenne ja halu tehdä töitä.

– Plussaa on se, että isot ketjut kouluttavat usein työntekijät alusta saakka kyseiseen yritykseen.

Kuva: ISTOCKPHOTO