Ps Olen Vegaani -kanavan Minni ja Paju: ”Veganismi ei ole tylsää tai vaikeaa”

Kolme vuotta sitten Minni Väärä, 36, ja Paju Dare, 29, ottivat yhdessä vastaan Vegaaniliiton järjestämän Vegaanihaasteen. Se toimi lähtölaukauksena pysyvään ruokavaliomuutokseen ja PS Olen Vegaani -Youtube-kanavan syntymiseen. Molemmat naiset olivat jo pitkään halunneet työskennellä sosiaalisen median parissa, vegaaniteema oli lopulta yhdistävä tekijä.

Helsingin Sanomien uutisessa kerrotaan uusista tutkimustuloksista, joiden mukaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvitaan suuria ruokavaliomuutoksia.

”Olemme huomanneet, että ihmiset saa helpommin kiinnostumaan veganismista, kun sitä tuodaan esiin kiehtovana ja positiivisena juttuna eikä keskitytä siihen, mistä pitäisi luopua. Graafiset videot sikafarmeilta eivät välttämättä pure ihmisiin, koska he jo valmiiksi yrittävät olla miettimättä eläinten asemaa eivätkä mielellään katso sellaista materiaalia. Me haluamme tehdä helposti lähestyttävää vegaanisisältöä. Vegaanisuus ei ole tylsää tai vaikeaa, ja haluamme näyttää sen ihmisille.”

”Varsinkin nyt uuden ilmastoraportin ja mielenosoitusten jälkeen on sisäistetty, että ilmaston lämpeneminen vaikuttaa jokaisen elämään. Siltikään kaikki eivät tee asian eteen välttämättä mitään. Kun jokin asia, kuten kasviruokavalio, vaikuttaa vaikealta, siihen pitää mieluummin etäisyyttä ja välttelee totuutta. Ihmisen pitäisi itse hakeutua tiedon pariin! Siksi me emme halua saarnata vaan olla positiivisia. Puhumme ympäristö- ja eläinoikeusasioista peittelemättä mitään, mutta silti lempeään sävyyn. Ja tyylimme on toiminut!”

Mitä korvata ja millä?

”Jos joku on tottunut syömään lihaa ja haluaa kokeilla vegaanista ruokavaliota, saattaa pettyä, kun lihankorvikkeet eivät maistukaan lihalta. Kannattaa miettiä, tarvitseeko lihaa edes korvata. On olemassa paljon muitakin proteiinin ja rasvan lähteitä. Monet etsivät korvikkeita lihalle, koska ovat tottuneet tietyn näköiseen ruokaan. Toki korvikkeidenkin joukosta löytyy todella hyviä tuotteita.”

”Ei kannata vaihtaa koko ruokavaliota vegaaniseksi kerralla! Aloita vaikka siitä, mikä loppuu ensimmäiseksi. Kahvimaidon vaihto esimerkiksi kauramaitoon on ehkä helpoin. Samoin soija- tai kaurakerman käyttöönotto.

Kannattaa etsiä hyviä reseptejä. Ruoanlaiton pitää tuntua hauskalta ja mielenkiintoiselta.”

Sättimistä ja tarkkailua

”Monelle vegaaniksi ryhtyminen on varmasti vaikeaa stigman takia. Jos sanot eläväsi ympäristöystävällisesti, ihmiset alkavat heti tarkkailla tekemisiäsi. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia, eikä kukaan meistä ole täydellinen. Haluamme painottaa, että tärkeää on tehdä pieniä, ekologisempia valintoja. Vähäisilläkin teoilla on merkitystä.”

Paju kertoo, että häntä on soimattu näkyvästi Instagramissa, koska hän söi lomamatkalla epävegaanisen croissantin.

”Se on täysin turhaa. Sekasyöjien elämäntapojen pienetkin muutokset ovat paljon merkityksellisempiä kuin vegaanin satunnaiset repsahdukset.”

Kuvat: Instagram @psolenvegaani

Teksti Tommi Nikkola