Polttarit, häät ja valmistujaiset – näin selviät kesän juhlista ilman konkurssia

Polttarit, häät, valmistujaiset, kaverin kavereidenkin skumpat! Vilkkaan juhlakauden keskellä saattaa tuntua siltä, että kaikki rahat uppoavat lahjoihin. Kesästä voi onneksi selvitä ilman pankkitilin tai ystävyyssuhteiden konkurssia. 

Vuodenaika vaihtuu vihdoin kesäksi. Ihanaksi, huolettomaksi kesäksi. Euforia haihtuu kuitenkin samalla, kun käännät kalenterisi sivua ja huomaat, että lähes jokaiselle viikonlopulle on merkitty jos jonkinlaista kissanristijäistä. Parit tuparit, yhdet kolmekymppiset, häät ja polttarit. Pankkitilisi saldossa ei ole kehumisen varaa, mutta et silti halua jättäytyä pois ystäviesi merkkihetkistä. Pelkkä ajatuskin pursuilevan ruokapöydän ääreen istahtamisesta ilman lahjaa saa punan nousemaan kasvoillesi.

– Ei toiselle aina tarvitse viedä lahjaa. On esimerkiksi päivänsankarin vastuulla, miten hän tilanteeseen suhtautuu. Tärkeintähän pitäisi olla, että saavut paikalle, Tapaseuran hallituksessa toimiva tapakouluttaja Heli Koivuniemi sanoo.

Jos juhlan tyyli ehdottomasti vaatii lahjan, voit aina viedä jotain itse tehtyä. Käsityöt ja maalaukset maksavat suurimmalta osin vain vaivaa, mutta ovat arvokaita jo itsessään. Nopeasti kuluvat lahjat, kuten erilaiset leipomukset, ovat hyviä lahjoja varsinkin, jos lahjansaaja on hieman tuntemattomampi. Nurkkiin kertyvä krääsä on usein se huonoin vaihtoehto.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että se mikä on toiselle turha, voi toiselle olla ihan valtavan upea lahja. Olennaisinta onkin miettiä, että lahja on nimenomaan saajansa näköinen, Koivuniemi kertoo.

Kukaan ei silti kiellä antamasta eteenpäin vaikkapa niitä ylioppilaslahjaksi saatuja verhoja, jotka edelleen lojuvat kaapin pohjalla käyttämättöminä. Lahjaostoksille lähdettäessä kannattaa kiertää myös kirpputorit ja selata läpi Facebookin nettikirpparit. Niistä voi löytyä vaikkapa ystäväsi keräilemää astiasarjaa, jonka valmistus on jo lopetettu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miten olisi palveluslahjakortti?

Lahjaa miettiessä on tärkeää muistaa, ettei minimi- tai maksimisummaa ole määritelty missään, eikä lahjapakko koske kuin suurimpia juhlia. Illanistujaisiin voi osallistua viemällä jotain ”yhteiseen pöytään”, ei niinkään tuliaisina isäntäparille. Ystävän uutta vauvaa voi käydä katsomassa ilman vauvalahjaakin, mutta pienikin muisto riittää.

– Voit viedä vaikka hemmottelulahjakortin vanhemmille, jossa lupaat auttaa heitä esimerkiksi lastenhoidossa, Koivuniemi ehdottaa.

Palveluslahjakortit ovat hyvä lahjaidea myös hääparille, varsinkin, jos olet jo joutunut sijoittamaan hääpaikalle tulemiseen ja yöpymiseen. Lupaa hoitaa parin koiraa häämatkan ajan tai järjestää heille illallinen kotonasi.

– On hyvien tapojen mukaista viedä edes jokin lahja hääparille, siitäkin huolimatta, että olisit jo käyttänyt rahaasi väriteemaan sopivaan mekkoon ja kenkiin. Lahjakortin lisäksi voit harkita lahjaksi vaikkapa elämänohjeita taulun muodossa, Koivuniemi neuvoo.

Voit myös pyytää päästä mukaan kimppalahjaan, jossa kustannukset pysyvät helpommin kurissa, mutta saat silti hankittua jotain arvokkaampaa. Myös rahaa voi lahjoittaa yhteislahjana.

– Hääparin toivoessa lahjaksi rahaa esimerkiksi häämatkaa varten, on pyyntöä kunnioitettava. Jos sinulla ei ole varaa antaa kuin pieni summa tai pelkäät muuten vain lahjasummasi esille tulemista, yhteislahja on hyvä vaihtoehto, tapakouluttaja Merja Helaniemi kertoo.

Aivan kuten häät myös polttarit pakottavat löysentämään kukkaron nyörejä. Usein polttarisankarille kalliita aktiviteettejä tärkeämpää on kuitenkin se, että kaikki läheiset pääsevät mukaan ainutlaatuiseen päivään.

– Polttarikustannuksista kannattaa keskustella muiden polttareita järjestelevien kanssa ja miettiä yhdessä, mikä on rahallisesti sopiva panostus. Polttarit voi myös jakaa osiin ja osallistua vain johonkin osioon, jos kokonaisuus on liian hintava. Piknik puistossa ei älyttömästi maksa, Helaniemi vinkkaa.

Jos huomaat, että kalenterisi täyttyy uhkaavasti erilaisista juhlista, suunnittele jo hyvissä ajoin, mihin aiot osallistua, kuinka paljon haluat mihinkin juhlaan panostaa ja mitä haluaisit kenellekin ostaa. Kerää matkoiltasi ja alennusmyynneistä kivoja lahjoja eri sankareille. Ja jos et muuta keksi, kääri itsesi pakettiin ja marssi juhliin. 

Kuva: iStock