Pitkään työelämässä ollut Helena palasi opiskelemaan: ”Vaikka olin harkinnut päätöstäni, muutoksen rajuus yllätti”

Helena, 34, palasi opiskelemaan oltuaan yli kymmenen vuotta työelämässä. Kolmen lapsen yksinhuoltaja paljastaa, miten onnistui laskemaan elintasoaan – ja miksi se kannatti.

”Palasin kaksi ja puoli vuotta sitten opiskelijaksi yli kymmenen työelämässä vietetyn vuoden jälkeen. Viimeisimpänä työskentelin ravintola-alalla, jossa olin edennyt hyvään asemaan esimiestehtäviin. Palkkani oli noin 3 500 euroa kuussa riippuen siitä, kuinka paljon tein sunnuntaivuoroja. Sen lisäksi sain joka kuukausi kolmen lapsen lapsilisät.

Historian alan opiskelijaksi siirtyminen jännitti. Tiesin, että kuukausittaiset tuloni tippuisivat roimasti, koska olisin lähinnä opintotuen ja opintolainan varassa. Silti päätin, että opintojen aika on nyt tai ei koskaan.

Silloin, kun tulojeni tippuminen pelotti, rauhoitin itseäni ajattelemalla, että pidemmän päälle opiskelu ja toisen maisterin tutkinnon suorittaminen kantaisi hedelmää myös taloudellisesti. Tilannetta helpotti myös se, että kyseessä oli oma valintani, enkä joutunut kiristämään kukkaroni nyörejä esimerkiksi sairastumisen takia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ostoksia juureshyllyltä

Vaikka olin harkinnut päätöstäni vakaasti ja tiedostin opiskelijaelämän vaikutuksen taloustilanteeseeni, muutoksen rajuus yllätti. Sain kuukaudessa opintotukea 250 euroa, opintolainaa 600 euroa ja kolmen lapsen lapsilisät. Käteen näistä jäi noin tuhat euroa. Sillä minun piti elättää itseni ja perheeni.

”Tärkeintä on ollut muistaa, että ihmisarvoni ei katoa, vaikka elänkin tällä hetkellä niukemmilla tuloilla.”

Aluksi en meinannut muistaa ruokakaupassa, että minun on tutkittava tarkkaan hintalaput, metsästettävä tarjouksia ja kerättävä ostoksia juureshyllyltä. Olin aikaisemmin tottunut käymään kaupassa silloin, kun tarvitsin jotain ja ostamaan mitä mieleni teki.

Ruokaostokset ovat kuitenkin niin iso kuukausierä, että niiden kanssa on pienituloisena syytä olla tarkkana. Vaihdoin lähikauppani Lidliin. Tein itselleni viikkobudjetin. Aloin käydä kaupassa vain kerran viikossa ja luovuin heräteostoksista.

Yritin budjetoida tarkkaan ruokaostosten lisäksi myös muut kuluni. Aina ei ollut helppo pitäytyä viikkosuunnitelmassa. Ensimmäisinä opiskelukuukausinani kävi usein niin, että ennen kuukauden loppua tilini oli tyhjä.

Seuralaisena häpeä

Vaikeinta minulle elintason laskemisessa oli vapaa-ajan menoista kieltäytyminen. Tuntui kurjalta, etten enää voinut osallistua ystävieni kylpyläreissulle tai lähteä ravintolaillalliselle. Sanoin ystävilleni suoraan, ettei minulla ole rahaa, vaikka sen myöntäminen aluksi hävettikin.

Taloustilanteeni on vaikuttanut koko perheeseemme. Lapsille ei ole ollut aivan yksinkertaista sopeutua matalampaan elintasoomme. He vertaavat itseään helposti luokkakavereihinsa, joilla on mopoautot ja muotivaatteet.

Olen yrittänyt järjestää lapsilleni sellaista kivaa tekemistä, joka ei maksa paljoa. Ulkomaanmatkat ovat vaihtuneet Tammisaaren ja Porvoon reissuiksi. Olen etsinyt kauniita vaatteita kirpputoreilta.

Muutaman kerran parin vuoden aikana olen joutunut todella kiperään tilanteeseen. Minulle on tullut samaan aikaan useampi yli sadan euron yllättävä lasku, eikä tililläni ole ollut tarpeeksi rahaa.

Olen selvinnyt tilanteista lainaamalla kavereiltani tai myymällä omaisuuttani. Tunne maksukyvyttömyydestä oli todella epämiellyttävä. Pelkäsin joutuvani ulosottoon.

Tärkeintä on ollut muistaa, että ihmisarvoni ei katoa, vaikka elänkin tällä hetkellä niukemmilla tuloilla. Muistutan myös itseäni päivittäin siitä, että tilanne on väliaikainen. Opiskelen sen takia, että tulevaisuudessa minulla ja perheelläni olisi asiat paremmin. Tarkoitukseni on valmistua ensi keväänä ja löytää oman alan töitä.


Tulot ennen: 3 500 e / kk

Tulot nyt: 1 000 e / kuukaudessa

Helenan vinkit säästeliäämpään elämään:

• Tee viikkokohtainen budjetti ja pysy siinä.

• Suunnittele ruokaostoksesi etukäteen. Käy kaupassa kerran viikossa. Säästät sekä aikaa että rahaa.

• Monet eri järjestöt myöntävät tuettuja lomia ja viikonloppuja etenkin pienituloisille lapsiperheille.

• Mieti, miten voisit lomailla mahdollisimman edullisesti. Jos sinulla on lapsia, järjestä lapsille vaikka retkipäivä lähimetsään eväitten kera.

• Kierrätä ja osta käytettyä. Etenkin vaatteet ja huonekalut on helppo ostaa käytettynä kavereilta, kirppputoreilta tai Facebookin ryhmistä.

• Harrasta ilmaiseksi tai hyvin edullisesti. Vaihda kuntosalikortti lenkkeilyyn.

• Älä osta mitään turhaan. Esimerkiksi vaatteiden ostosta on melko helppo pitää pitkäkin tauko.

Lue myös:

Mitä mieltä miehet ovat rahankäytöstä parisuhteessa?

Oletko velkaantunut huomaamattasi? Asiantuntija neuvoo, miten saat raha-asiat kuntoon

6 asiaa, joihin EI kannata tuhlata rahaa

Teksti Eveliina Lauhio