Onko tämä maailman houkuttelevimman kuuloinen ammatti? Sara kehittelee työkseen uusia jäätelömakuja

Sara Seurujärvellä on maailman makein ammatti: hän kehittelee jäätelömakuja. Työ vaatii idearikkautta, eikä se sovi tiukkapipoisille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työnkuva

Sara Seurujärvelle joka päivä on jätskipäivä! Hän nimittäin suunnittelee työkseen jäätelöitä. Tarkemmin sanoen Saran vastuulla on Froneri Finlandin tuotekehitystiimissä Pingviini-jäätelön litran pakkausten uusien makujen kehittäminen, reseptiikan ylläpitäminen ja renovaatiot eli vanhojen tuotteiden kehittäminen entistä paremmiksi.

Tähän mennessä Sara on esimerkiksi kehittänyt neljä uutta jäätelömakua ja vaihtanut litran jäätelöihin aidot luonnon värit ja maut. Tämän syksyn uutuuksista Saran kehittämiä ovat Pingviinin uudet maut polka ja hedelmäkarkki.

– Olen niistä todella ylpeä, koska sain leikitellä uusissa karkkimauissa kunnolla. Polka syntyi, koska kuluttajat olivat toivoneet vanhaa makua takaisin. Hedelmäkarkissa lähdin leikkimään sillä, miten saan yhdistettyä kaksi herkkua, jäätelön ja hedelmäkarkin, yhteen pakettiin, Sara kertoo.

Sara tekee yhteistyötä brändärin kanssa, joka kartoittaa kuluttajapalautteita ja tekee tutkimuksia.

– Brändäri tuo minulle briiffin uudesta tuotteesta, minkä pohjalta alan rakentaa tuotetta. Valmistan näytteitä, teen laskelmia ja rakennan reseptiikkaa. Kun tuote on suunniteltu, tilaan koe-erän ja teen sen jälkeen mahdollisia korjauksia. Lopuksi teen pakkauksiin pakkaustekstit.

Työkokemus

Sara kartutti työkokemusta koulun kesälomilla. Yhtenä kesänä hän valmisti Valion Äänekosken tehtaalla aurajuustoa. Seuraavina kesinä hän työskenteli Valion Seinäjoen tehtaalla, missä hän valmisti voita, pastöroi kermaa, pesi linjoja ja työskenteli rasvaosaston valvomossa.

– Koulutuksellani voi tehdä hyvinkin erilaisia töitä riippuen millaisessa meijerissä työskentelee. Isommissa meijereissä työ on pitkälti automatisoitua ja pienemmissä meijereissä saa tehdä paljon käsin. Esimerkiksi aurajuustoa tehdessä ohjasin tuotantokoneita ja lisäsin joitain raaka-aineita käsin.

Koulutus

Meijeriteknologiaa voi opiskella Hämeen ammattikorkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa elintarviketieteiden koulutusohjelmassa.

– Opintoni sisältävät elintarvikealan opintoja, kone- ja laitetekniikkaa, prosessitekniikkaa ja automaatiotekniikkaa. Lisäksi opiskelemme fysiikkaa, kemiaa, matematiikkaa ja kieliä. Opiskeluissani voi pätevöityä työskentelemään myös muissa elintarvikealan tehtaissa tai ympäristobiotekniikan alalla.

Saran valmistuminen viivästyy muutamalla vuodella, koska hän sai kesken opintojen vakituisen työpaikan.

– Koulut tekevät paljon yhteistyötä meijereiden kanssa. Kouluni sähköpostiin tuli ilmoitus, että Suomen Nestlé hakee harjoittelijaa Pingviini-jäätelöiden tuotekehittelyyn. Onneksi uskalsin hakea paikkaa, vaikka opintoni olivat kesken. Pääsin puolen vuoden harjoitteluun, jonka jälkeen esimieheni ehdotti minulle vakinaistamista. Sovimme, että hoidan koulun loppuun työn ohella.

Palkka

Meijerialalla tehdään paljon innovaatioita, joten tuotekehittelijällä riittää töitä.

– Elintarvikealassa on se hyvä puoli, että ihmiset syövät ja herkuttelevat aina. Uudenlaisia tuotteita halutaan jatkuvasti.

Meijerialan palkkoihin vaikuttavat esimerkiksi työtehtävä ja työkokemus.

– Meijerialan liitto neuvottelee meille palkkaportaat. Olen tyytyväinen palkkaani, mutta loppupeleissä raha on minulle välinearvo. Riittää, että sitä on sen verran, että voin elää mielekkäästi.

 

Parasta työssä

Sara löytää työstään pelkästään hyviä puolia.

– Työpaikassani luotetaan jokaisen omiin taitoihin. Jos meininki menee jonain päivänä liian tiukkapipoiseksi, joku muistuttaa että hei, me teemme jäätelöä. Tämä ei ole kurttunaamaisten hommaa ollenkaan.

Suomi on jäätelönkulutuksen kärkimaita. Suomalainen syö keskimäärin 14 litraa jäätelöä vuodessa.

– Seuraan jäätelötrendejä aktiivisesti ja lomamatkoilla tutustun paikalliseen jäätelökulttuuriin.

Tulevaisuuden haaveet

Sara pohtii muutaman vuoden välein, onko hän menossa työelämässä oikeaan suuntaan.

– Olen tyytyväinen työpaikkaani, sillä opin vielä kolmen vuodenkin jälkeen jatkuvasti uutta.

Sara haluaa kehittyä entistä paremmaksi jäätelöammattilaiseksi.

– Työ vaatii luovuutta ja oma-aloitteisuutta, koska projektit etenevät sillä tahdilla, jonka itse asettaa. Olen aktiivisesti mukana, jos työpaikallani järjestetään koulutuksia. Haluan tietää jäätelönvalmistuksesta aivan kaiken. 

Kuvat: Mikko Hannula